Finn bajnokság: Zsombi az élen, de riválisa akadt

Amint várható volt, Berecz Zsombor vezet a finn bajnokság első napja után, méghozzá három első hellyel, de a 17 éves Németh Domonkos meglepetést okozott az olimpikonnak.

A nap egészét tekintve 6,8 és 19 csomó közötti 290 foktól 10 fokig mozgó szélben teljesített három futamot a finn dinghy bajnokság 63 résztvevője – számolt be róla a hunsail.hu. A nap túlnyomó részében O lobogó alatt vitorlázott a mezőny, de a friss szélben is komoly szélfordulók, lyukak szálkásították a versenyzők idegrendszerét. A pályát is gyakran, minden futam között alakítani, de az Alsóörs alatt fújó szélben ezzel együtt sem mehetett biztosra Beliczay Márton főrendező, hogy stabil szélben vitorlázhatnak a versenyzők.

Az eredménylista alapján a világbajnok Berecz Zsombor teljes kontroll alatt tartja a bajnokságot, ami a pályán is visszajön, de azért történtek érdekes fordulatok. Rajt-cél győzelmet „csak” a második futamban húzott be Berecz, az elsőben a 3., a harmadikban a 8. helyen ért fel a krajcbójához. Az első futam első cirkáló szakaszában összeszedett 20-30 méteres hátrányából gyorsan csinált 200-300 méter előnyt, majd több kérdés nem is volt – legalábbis a futamgyőzelmet illetően. A harmadikban azonban – bár hat ellenfelét egy hátszél alatt lekerülte – az első hátszél végén vezető helyen forduló még bőven junior korú, 17 éves Németh Domonkos a teljes második cirkáló szakaszban maga mögött tudta tartani a világbajnokot – aki aztán az utolsó előtti szakaszban ellépett tőle -, ilyenre azért nem volt példa hazai vizen, amióta Berecz Zsombor finn dinghyben versenyez.

Mindenesetre a rekord létszámú bajnokságon – eltekintve az első helytől – komoly küzdelemre van kilátás, hiszen bár Németh három 2. helyével ugyancsak egyértelműnek tűnik, több senior és masters versenyző is a nyakán van. Pénteken a tervek szerint újabb három futammal folytatódik a 11 futamra kiírt verseny.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.