Elindítják a Vendeé Globe-ot 2020-ban

A vírus gazdaságra is kiterjedő pusztító hatására a franciák már az újrakezdéssel reagálnak, tervezik az egyszemélyes földkerülő novemberi elindítását.

Az elmúlt hónapban a társadalmat megrázó egészségügyi válság arra kényszeríti a sport és az üzleti életben résztvevőket, hogy alkalmazkodjanak a bizonytalanság ezen időszakához. A francia elnök április 13-i felszólalása azonban kilépési stratégiát említett a globális világjárványból és július közepétól javasolja a helyreállítási időszak megkezdését. Ebben a helyzetben a Vendée Globe-nek jó esélye van, hogy visszatérjen a kerékvágásba, a terv megvalósításán dolgoznak a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva – 2020. november 8-án indul a földkerülő Les Sables-d’Olonne-ból.

„Az egykezes (egyéni) non-stop jachtverseny résztvevőinek a felkészülése is megrekedt, leállt minden munka, előkészület és edzés. A műszaki és fizikai felkészítést a világon mindenhol súlyosan befolyásolta ezt a példátlan válság. Tisztában vagyunk ezzel, ebben az időszakban a SAEM Vendée (főrendező) rendszeresen, sőt folyamatos kapcsolatot tart a kapitányokkal és a Vendée Globe minden kulcsfontosságú szereplőjével, hogy megvitassuk a felmerülő kérdéseket és javasoljuk a legjobb megoldásokat. Célunk, hogy a verseny kilencedik kiadása 2020. november 8-án elrajtoljon és a lehető legjobb feltételek mellett. Közben természetsen nagyon figyeljük az általános helyzet alakulását. ”: Yves Auvinet, a SAEM Vendée elnöke nyilatkozta ezt a napokban

Eredetileg a tavaszra kiírt a Globe Series bajnokságon tervezett két egykezes transzatlanti versenyen lehetett volna volna elebonyolítani és engedélyezni néhány kapitánynak a kvalifikációt. Másoknak pedig a speciális vitorlások nagyon szigorú felmérése maradt el, a téli átalakítások és hajóátadások után tervezték ezt.

Az IMOCA osztály és a verseny egyik legfontosabb partnere Vendée városa, a New York-ba tartó előverseny alternatívájának a Vendée – Les Sables-d’Olonne verseny kidolgozására koncentrál. Ez lehetne az előverseny helyettesítése, a már kivétel nélkül szárnyaló hajók és a kapitányok próbája, ezért alapvetően fontos esemény a felkészülésben. A kiírást hamarosan közzéteszik, várhatóan a lebonyolítás új részleteivel együtt.

Eközben a Vendée Globe szervezői nagy figyelemmel kísérik a Covid-19-hez kapcsolódó egészségügyi válságot és annak esetleges következményeit.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.