Berecz Zsombor a Balatonon edz

Olimpikon világbajnok vitorlázónk Berecz Zsombor egy egészen új perspektívát mutat fel a versenyzésben a módszereivel és kitartásával. Távolabbi céljai is a sportághoz és a Balatonhoz kötik.

 

Berecz Zsombor a Balatonnál tölti a következő időszakot, a tó első helyre került a mostani programjában. Csopakon felesége irányítja az utánpótlás nevelésre koncentráló Procelero Sport Egyesületet. Edzőpartnerei vagy a Balatonra érkeznek és úgy folytatják a munkát lengyel edzőjükkel, vagy ő megy a horvát Splitbe a további olimpiai felészülésre – ehhez várják a keleti folyosó megnyitását.

Nagy tervei vannak a jövőre és most kihasználja, hogy ennyit lehet a családjával, cseperedő gyerekeivel. Az egy évvel eltolt Olimpia számára egy újabb évet jelent majd külföldön – amint kiírják a versenyeket és el lehet kezdeni a nemzetközi programot, újra indul a daráló a tokiói játékokig. Minden nap kondi edzéssel indul, ez egy speciálisan felépített kondíció program, amit az autóversenyző Michelisz Norberttel közös csapatban szabtak rá. Világbajnok finn-dingis, olimpikonunk a csopaki egyesületében tud vízre szállni minden nap, kihasználva a tavaszi, friss szeleket. Egyik edzése után beszélgettünk vele.

– Magányos farkasként edz itthon Kelemen Tamás vezetésével, akivel az elmlúlt olimpiákon és a megnyert világbajnokságon is dolgozott. Milyen hátrányokkkal kell kalkulálni a pandémia miatt eltörölt nemzetközi versenyek és a jelenleg egyedül zajló felkészülés miatt?

– A versenytársaimnak egyes országokban közös edzésekre is van lehetősége, ahol többen vannak az olimpiai szinten egy országban valószínűleg már eleve jobb lehetőségek adottak. De a folytatáshoz két variációt vázoltunk: vagy én megyek el edzőtársamhoz, a horvát Nenad Bugarinhoz Splitbe, vagy ők jönnek el hozzánk Magyarországra és a megújuló klubunkban a Balatonnál töltünk egy időszakot a felkészülésből. Fontos szerepe lesz Mateusz Kusznierewicznek, Atlanta lengyel olimpiai bajnokának, azt a csoportot akikkel készülök a világ legjobb vitorlázói ellen ő fogja össze. Jelenleg várjuk ehhez a zöld folyosó megnyitását, hogy végre pontosabban lássuk mikor tudjuk elkezdeni a visszatérést. Jó esély van arra, hogy eljönnének ide a Balatonra a versenytársaim, ahol együtt használnánk a klubunk megújuló infrastruktúráját. Láthatnák, hogy hol élek én, milyen a tavunk, hisz itt tervezem hosszabb távon is a jövőmet. A gyenge szeles időszakokban most is kedvenc szenvedélyemnek a horgászatnak élek, itt erre is nagyon jó lehetőségek vannak. Addig egyedül tréningezek, reggel héttől kilencig kondíció edzéssel kezdek utána jön a családi élet, majd általában délután tudok vízre szállni – egyelőre magamban. A család eddig is hiányzott az életemből, az olimpiai program teljesen elszakít tőlük, eddig alig láttam a gyerekeimet. Mivel az eltolódott olimpia egy újabb év távollétet fog jelenteni, most próbálom előre ledolgozni az újabb időszakot a kölkökkel és a feleségemmel. Az olimpiai program ezzel jár, ezt mind tudjuk és bekalkuláltuk az életünkbe.

– Tart a vírustól?

– Három éve nem voltam beteg, magam miatt nem aggódok, de a szüleinket védem. Már sokszor felmerült bennem, hogy segíteni szeretnék a betegeken és ha alkalmas vagyok rá adnék vérplazmát is. Már olyan ötletem is volt, hogy kérek a vírusból és az antitestekkel felvértezve segítek a rossz helyzetben levőkön.

– Nagy építkezés közepén beszélgetünk, láthatóan minden porcikájában megújul most a csopaki Procelero, milyen lehetőségeket tudnak itt biztosítani az edzésekhez?

– A feleségem irányítja a klub életét, a most látható felújítások másfél hónap múlva már látványos eredményeket mutatnak, akkor lesz érdemes körbenézni. Jelenleg a kikötőt védő mólószárat, az összes járófelületet és a gyepesített részeket készítik nagy tempóban. A klubházunk kész van és a járvány miatti elővigyázatos működésre készülünk fel, hétvégén már indulnak az első edzések a gyerekeknek. A klub alapvetően az utánpótlásnak épül, ez a hosszútávú terveim között is fontos lesz.

– Sokan nem jelentkeztek még vissza a vitorlás táborokba, vagy még gondolkoznak. Csopakon mi a helyzet?

– Jelenleg van olyan tábor amiben már alig van hely. A szövetség ajánlásai alapján hat fős csoportokkal tudunk indulni, ezek hamar betelnek. Számos biztonsági intézkedést tartunk be, mint a távolságtartások, higiénia és a telepen tartózkodás csak az edzés idejére lehetséges. Ezek miatt a klubhelységeket, közösségi tereket se használhatják a srácok és a hajójuknál tudnak átöltözni. Nagy az érdeklődés a vitorlázásra, mi nem érezzük egyelőre a visszaesést, de a létszámokat eleve csökkentenünk kellett, így hamar elkelnek a helyek, de ez egy jobb minőségű oktatást is eredményez majd.

– Említette a távolabbi terveket, már most készül az olimpia utáni időszakra?

– Sok tervem van, ezek között nagyon konkrét felkérések és jól látható lehetőségek is. Ez mind megegyezik azzal, hogy egy vitorlás akadémiát hozzak létre lépésről lépésre építkezve. Az utánpótlás iskolákkal az a célom, hogy erős, egészséges embereket neveljünk ki, akik rendezett életre lesznek felkészítve. Nem az eredményesség hajtását tűzöm zászlóra, hanem, hogy minél nagyobb rétegből tudjuk szelektálni a tehetségeket és a legjobbak ne anyagi hátterük, hanem motivációjuk alapján kapjanak lehetőségeket a versenyzésre. Tokió utáni legnagyobb kihívás a világ legjobb vitorlázóit összehívó Nations Cup, vagy Nemzetek Kupája lesz. Ez egy nagyon fontos alkalom, hogy megmutassuk a világban is a magyar vitorlázók tehetségét és képességeit. A focihoz sok elemében hasonló világversenyen tizenegy vitorlázó küzd egy ötven lábas hajón, eddig hatvan nemzet jelezte a részvételét, de még nem zárult le a jelentkezés.

– A tizenegy vitorlázó nagyon közeli a labdarúgó csapatok létszámához.

– Igen és a lebonyolítás is hasonló rendszerben zajlik, mint a sokak által rajongott csapatsportban, sőt még cserejátékosokra is van lehetőség.

– Ez nagyon izgalmasan hangzik, de erre térjünk még vissza részletesebben, jó szelet Zsombor!

– Köszönöm, ma nem fog fújni a szél, nem úgy, mint az elmúlt napokban – el is vonulok most Tihanyba egy kis süllőzésre.

fotók: Gémesi Jóka

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.