Megvan, kik nyerték az idei 29ER magyar bajnokságát

Az Európa Kupa fordulót az olasz világbajnoki ezüstérmes Demurtas-Santi páros nyerte, az ezüst a magyaroknak, a bronz az ír van Steenberge testvérpárnak jutott.

Szeptember 25-én ért véget Balatonfüreden, a BYC rendezésében a 29er osztály magyar bajnoksága, amely az Európa Kupa sorozat részversenye is volt egyben. Öt nemzet harminchét párosa versenyzett meglehetősen trükkös időjárási körülmények között. Az edzők és a versenyzők egyöntetű véleménye az volt, hogy a rendezőség mindent megtett a reális futamokért. Az első napon, csütörtökön például, amíg volt szél, ment a verseny, így az aznapi harmadik futam már a lenyugvó nap fényénél ért véget. Másnap az egész idő parti halasztással telt, annak ellenére, hogy a rendezők folyamatosan vízen voltak, szelet mértek, de nem voltak versenyzésre alkalmasak a körülmények. Szombaton is parti halasztással indult a nap, később azonban megjött egy szépen felépülő 9-15 csomós délnyugati, ám hiába kellett volna nagyon aznap egy negyedik futam, amint irreálissá vált a szél, azonnal érvénytelenítették ezt a versenyt.

„A zárónapon ugyancsak ez a nap folyamán folyamatosan gyengülő, 9-15 csomós délnyugati fújt, még nyitott volt a helyezések sorsa, rengeteg múlt az utolsó négy futamon„ – mondta Szigeti Maxim, a bajnok Tóth-Borda páros edzője – „Mivel a fiúk az első napon behúztak egy tizenhetedik helyet, és csak egy kiesőre volt lehetőség, a továbbiakban biztonsági vitorlázásra koncentráltak. A rajtoknál sem kockáztattak, végig fegyelmezetten, szabályosan versenyeztek, és ha frissült a szél, különösen a bőszeles szakaszokon ki tudták használni a sebességi fölényüket, folyamatosan jöttek előre. Nagyon szépen tartották magukat ehhez a taktikához, ha esetleg egy biztonsági rajt miatt nem értek fel a legelsők között az első bójához, ez sem szegte a kedvüket, kettőzött erővel küzdöttek tovább. Nagy szó, hogy a Európa Kupa versenyben, ezüstérmesként is a dobogóra állhattak, egyedüli magyar párosként.”

Az Európa Kupa fordulót az olasz világbajnoki ezüstérmes Demurtas-Santi páros nyerte, az ezüst a magyaroknak, a bronz az ír van Steenberge testvérpárnak jutott.

Kiélezett csata folyt a magyar bajnoki helyezésekért, itt volt némi nyomás a Tóth-Borda pároson, hiszen amióta rendeznek idehaza ebben a hajóosztályban bajnokságot, azóta az aranyat minden évben földvári, „spartacusos” hajó vihette haza. Ez tehát idén is sikerült, a bajnoki ezüst a Juhász Emília – Lacza Boróka (Kereked) párosé lett, a bronzérmet a Csekovszky Mór – Pais-Hank Olivér kettős (Kereked) nyerte. Az U17 kategória bajnoka Fehér Boróka és Fehér Szonja (Kereked) lett, ezüstérmes a Kovács Herbert – Lange Péter páros (Spartacus VE), a bronzérmet Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel (Kereked) nyerte.

Részletes eredmények: https://byc.hu/wpcontent/uploads/2022/01/29er_eurocup_2022_20220925_v2.pdf

Kép: Szántó Áron/BYC

visyla

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.