Okosruha atomhálóból – a jövő anyaga a vitorlázásban

Grafénnal készülő profi vitorlásruhával törne be a világpiacra egy hazai gyártó. A Berecz Zsombor olimpikon/világbajnokkal bemutatott ruházat számos szempontból újszerű – akárcsak maga az anyag, amiből készül. De mi is az a grafén, és miért éppen a vitorlázásban terjedhet el a közeljövőben? Ennek jártunk utána.

A grafén sokoldalú használhatóságát és jelentőségét jelzi, hogy Anre Geim és Konstatin Novoszelov 2010-ben Nodel-Díjat kaptak a csodaanyag előállításáért. Az akkor teljesen újnak számító, szénhab-alapú anyag számos különleges tulajdonsággal rendelkezik: például szuper-vékony, de hihetetlenül erős és mellesleg remek áramvezető képességgel is bír. Hővezető (és szigetelő) képessége pedig minden ismert anyagért felülmúlja. Ennek köszönhetően az elektronikai iparban máris nagy népszerűségnek örvend az új anyag, különösen a számítástechnikában, de akár érintőképernyők és napelemek terén is elterjedhet.

Bár a grafénháló lényegében teljesen átlátszó, az anyag szövete mégis olyan sűrű, hogy még a legkisebb atom, a hélium sem képes áthatolni rajta. Az anyag előnyös tulajdonságaiból pedig még többet ki lehet hozni, ha műanyagokba keverik, hiszen azokból is képes jó áramvezetőt csinálni, ugyanakkor az így kialakított mixek ellenállóbbá válnak a hővel szemben és erősebb struktúrát képesek alkotni. Ezzel a technológiával olyan könnyű, rugalmas, hőálló és robosztus anyagot lehet alkotni a grafénnel, amelyből a közeli jövőben talán repülőket, hajótesteket és akár autókarosszériákat is lehet készíteni.

Vagy akár ruhákat – de ez már nem a jövő, hanem a jelen. Egy hazai cég ugyanis nemrégiben előállt saját fejlesztésű „intelligens” vitorlásruhájával, amelynek fontos összetevője a grafén. A Berecz Zsombor olimpikon/világbajnok segítségével bemutatott új kollekció elsősorban abban a tekintetben nyújt komoly előrelépést, hogy anyagának köszönhetően 5 és 20 fokos hőmérséklet közötti tartományban lényegében azonos hőérzetet biztosít használójának.

A gyártó szerint: „Ebben a sportágban különösen fontos a sportolók védelme, a flexibilis és kopásálló anyagok használata, valamint a navigációhoz szükséges adatok szolgáltatása, amikre az egyedi tulajdonságú, az iparágban forradalmi újításnak számító anyagból készült 878 ruhák nyújtják a huszonegyedik századi megoldást.”

„A 878 azzal a misszióval jött létre, hogy végletekig ragaszkodva az innovatív szemlélethez és az intelligens megoldások alkalmazásához, olyan termékeket fejlesszünk, amivel a globális vitorlásruhapiac akár két százalékát is megszerezhetjük” – mondta el Papp István, a 878 alapító ügyvezető igazgatója. Ezt az ambiciózus célt szolgálja a most bemutatott kollekció is.

VM-kisokos: A 878 vitorlásruhák a 3D-s testszkennelésnek köszönhetően tökéletesen testreszabhatók, a minden egyes zseb, cipzár és még a csomagolás is egyéni kialakítású, a cipzár maga például 3D nyomtatással készül.

Kommunikációs rendszer a kabátban

A 878 vitorláskabátjában elhelyezett digitális, hajlítható kijelzőre az on-board unit rendszer bluetooth kapcsolattal továbbít előre kiválasztott adatokat a hajó műszerének adataiból. A rendszer beállításához szükség van egy mobilapplikációra, melynek segítségével kiválasztható, hogy egy csapat számára melyik adatsor legyen beállítva a kabátjaikban elhelyezett hajlítható kijelzőre. A különböző feladatokat ellátó csapattagok számára ráadásul különböző adatokat tud az edző vagy a csapatkapitány beállítani, így mindenki a neki leginkább releváns információkhoz fér hozzá folyamatosan.


A speciális zsebmegoldásnak köszönhetően lehetséges hívást fogadni, és akár üzenetet is küldeni anélkül, hogy a vízálló zsebből ki kellene venni a telefontű

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.