Stílusos precizitás – Sealine F430

Praktikus szemmel nézve a Sealine újdonsága a kategória legjobbja: 43 lábnyi hajótérben akár három hálókabin, tágas flybridge és kényelmes napozók kaptak helyet rajta. Nem vitorlás ugyan, de megérdemli, hogy egy kis kirándulást tegyünk vele a motorosok világába.

A hetvenes években alapított Sealine 2013-ban született újjá, amikor a Hanse-csoport kötelékébe került, és a brit hajótervező Bill Dixon munkája nyomán született modellek ettől kezdve német alapossággal készülnek a Balti-tenger partja mellett. A márka egyik legújabb típusa az F430, ennek nemcsak a tágas flybridge az érdekessége, hanem az is, hogy ez a világ első 43 lábas jachtja, amelyet akár három teljes értékű hálókabinnal is lehet rendelni.

Élet a szabadban

A hajó tényleg nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában, és ez többek között a méretes flybridge érdeme. A hosszabb hátsó túlnyúlásnak köszönhetően az F430 megtartotta sportosan kecses arányait, bár a típus a C430-ra épül, de első ránézésre úgy tűnik, mintha a flybridge a tervezés kezdeti fázisától fogva mindig is rajta lett volna. 14 négyzetméteres területével ez a legnagyobb tetőterasz ebben a méretosztályban, és mindent meg is találunk rajta, amit csak kívánhatunk.

(Fotó: Sealine)

A kormány mögé kétszemélyes pad került, egy másikat mellette helyeztek el, és ott van még a kényelmes körkanapé, erről élvezhetjük a kilátást, vagy a terasz hátsó részén elhelyezett konyhapulton készülő finomságokat.

Az F430-at úgy tervezték meg, hogy az egész napot a szabad ég alatt akarjuk majd tölteni. Az orrán lévő napozóterasz kanapévá alakítható, kellemes beszélgetések helyszíne lehet, a korlátja pedig akkor is biztos védelmet nyújt, amikor gyorsabban szelnénk a habokat. A nyílt vízi tartózkodásunk fénypontja mégis az lehet, amikor a hátul lévő, tíkfa borítású fürdőplatformot használjuk, amely hidraulikusan süllyed a vízre, a hozzá vezető létra pedig automatikusan nyílik ki.

Okos berendezés

Az F430 a belső tere miatt is figyelemre méltó, méghozzá azért, mert nem igazán volt még rá példa, hogy három kabin kerüljön egy 43 lábas hajóra. A vevők persze többféle elrendezés közül válogathatnak, például két tágas kétágyas kabint is kérhetnek, de ha több barátunkkal is szeretnénk megosztani az élményt, akkor az egyik kabint kétfelé osztják, és mind a kettőben elfér két ágy. A vendégeknek ilyenkor persze egy fürdőszobán kell osztozniuk, és a fő hálókabinnak jut a másik.

A fedélzetre mind a két oldalt nyílik ajtó, ezért amikor a kétkabinos elrendezést választjuk, akkor mind a két irányba kényelmesen el lehet hagyni a hálóhelyet.

(Fotó: Sealine)

A hajó éke a méretes ablakaival teljes körpanorámát nyújtó szalon, ahol egy második kokpit éppúgy helyet kapott, mint egy tágas kanapé és egy jól felszerelt konyha. A kormánykerék mögötti kétszemélyes pad magassága állítható, és akár 90 fokban el is lehet fordítani, hogy a szalon részévé váljon. A konyhapultot pedig eltolható ajtóval nyithatjuk egybe a mögötte lévő terasszal, ezért amikor szép az idő, olyan érzésünk lehet, mintha valósággal megdupláztuk volna a szalon méretét.

A Sealine újdonságát azért is lehet szeretni, mert a finom bőrrel, nemes fával és puha gyapjúval borított, stílusosan berendezett kabinja magabiztos eleganciát sugall, miközben mentes a túlzott hivalkodástól. Pedig az F430-nak van mire büszkének lennie, például a teljesítményére.

(Fotó: Sealine)

A meghajtásáról két Volvo Penta IPS motor gondoskodik, és már az alapmodellje is 600 lóerős, ezzel 23 csomó sebesség elérésére képes, de ha szeretnénk mindent kihozni a hajóból, akkor érdemes a 870 lóerős kivitelt választani, ezzel 32 csomóval szelheti a vizet.

A hajótest laminált megerősítésével masszív, mégis könnyű az F430, a formáját úgy alakították ki, hogy nagyobb sebességnél is stabilan manőverezhető legyen. Az újdonság méltán lehet a Sealine üdvöskéje, hiszen a Power Boat of the Year 2019-es díjra is nevezték.

SEALINE F430 technikai adatok:
Teljes hossz: 13,55 m
Hajótest hossza: 11,73 m
Legnagyobb szélesség: 4,2 m
Merülés: 1,25 m
Tömeg: 40 t
Hálóhelyek száma: 6
Teljesítmény: Volvo Penta IPS 2 x 300/2 x 440 LE

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink