Saver 330 WA – Minijacht

Új terepre merészkedett az olasz Saver Imbarcazionni a 330 WA-val: az eddig kizárólag 30 lába alatti hajókat készítő szicíliai manufaktúra egy nagyobb osztályba lépett. És a hajót látva úgy tűnik: a sok kishajós tapasztalat remekül jött egy nagyobb modell megtervezésekor is…

Valóságos „minijacht” lett a Saver első 30+ lábas hajója: a 330 WA mind formatervével, mind kivitelezésével azt jelzi, hogy az olasz gyártó komolyan gondolja, hogy megveti a lábát a nagyobb méretosztályban is. Az új zászlóshajó divatos vonalvezetést kapott, magasra húzott, jó hullámvédelmet kínáló orrkialakítással és dinamikát sugárzó, döntött felépítményével.

Elől kényelmes, háromszemélyes napozó található

Az orrfedélzeten kényelmes háromszemélyes napozót alakítottak ki elegáns, steppelt matrac-kárpitozással, amit ráadásul még kényelmesen meg is lehet közelíteni. Naná, hiszen pont ez a WA, vagyis Walk Around koncepcióval tervezett hajók lényegi eleme: a hely minél jobb kihasználását lehetővé tevő közlekedési lehetőségek, a körbejárhatóság biztosítása a fedélzeten. Ekkora hajó esetében persze ez nem is olyan nagy szó, a trükk az, hogy az olaszok ezt két méretosztállyal lejjebb is tudják…

Modern, letisztult formavilág, nagyhajós jellemzőkkel

Hasznos tapasztalatok

A kishajós tapasztalatok láthatólag jól jöttek egy nagyobb modell tervezésekor is, az e téren amúgy is eleve szemfüles olaszoknak sikerült nagyon ügyesen kihasználniuk a rendelkezésre álló, ez esetben nem is olyan kis teret. A méretes elülső napozót már említettük, de a hátsó helykínálat még ennél és pompásabb: hétszemélyes (!), és akár napozóággyá is alakítható L-alakú ülőgarnitúra teszi kényelmessé a hosszabb utazásokat is, amelyhez a kormányállás mögötti konyhapult is csatlakozik. És persze mindenhol kisebb-nagyobb tárolórekeszek állnak rendelkezésre az utasok holmijai számára.

A kormányállás mögötti tér hatalmas: hétszemélyes, akár ággyá is alakítható ülőgarnitúra áll az utasok rendelkezésére, amelyhez kivehető asztal is csatlakozik

„Jachtos” megoldások

Maga a kormányállás is „jachtos” kialakítású: a műszercsoport elegáns, a kormány és a gázkar kézre esik és kellemes tapintású, ráadásul mindkettő meglehetősen precíz is. A felhajtható kétszemélyes ülőlapnak köszönhetően ülni és állni egyformán kényelemes a „kapitányi hídon”, és a kilátásra sem lehet panasz.

Ami igazán meglepő a 330 WA-ban, az a roppant tágas kajütrendszer a hajó „gyomrában”. A lejárat kényelmes és teljes állómagasság áll az utasok rendelkezésére. Egész jól felszerelt konyhapult (főzőlappal, hűtővel) és teljesértékű mosdó is simán befért a központi élettérbe. Hátul és az orrban egy-egy kétszemélyes hálófülkét alakítottak ki. Ha valahol, akkor legfeljebb ezeknél keveselhetjük egy kicsit a helykínálatot, de azért ezek sem szűkösek.

Használható és dekoratív konyhasarok és teljesértékű mosdó is elfért a kajütben

Választható motorok

Motorok terén széles a választék: akár egy, akár iker-elrendezésű külmotorral is kérhető a hajó, a maximális teljesítményszint 800 lóerő. Ennyivel már 40 csomós száguldásra is képes a 330-as, de a hazai forgalmazó, a Hírös Yacht kívánságra választható teljesítményszintű, beépített elektromos Torqeedoo- hajtáslánccal is szállíthatja a hajót.

Mindent összegezve az akár elektromos hajtással is rendelhető Saver 330WA egy egészen okosan kialakított, olaszosan stílusos, ugyanakkor meglehetősen vonzó árcédulával ellátott hajó lehet akár a Balatonra is, de folyóvizekre és tengerre pedig különösen jó választás lehet.

MŰSZAKI ADATOK:

Saver 330WA

Hosszúság: 9,96 m

Szélesség: 3,0 m

Üres tömeg: 4,6 t

Férőhely: 12 fő

Motor: választható teljesítményű belső égésű vagy Torqeedo elektromos

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.