BAHART Regatta 4. forduló, Balatonlelle

Változatos szélviszonyok, de kevés taktikai lehetőség jellemezte a Bahart Regatta augusztus közepén rendezett lellei versenyének túrafutamát.

Változatos szélviszonyok, de kevés taktikai lehetőség jellemezte a Bahart Regatta augusztus közepén rendezett lellei versenyének túrafutamát.

Jó 10-12 csomós szélben rajtolt a hatvan hajót számláló mezőny, hogy a Balatonlelle, Balatonszemes, Révfülöp, Balatonboglár, Balatonlelle pályát teljesítse. Balatonszemesig félszeles rohanás jellemezte a futamot. Izgalmakat mindössze az egymással vívott – többségében teljesen felesleges és sokszor céltalan – lúvcsaták jelentettek. Szemes után következett az egytakkos krajc Révfülöpig, ahol már 16-18 csomós szél is fújt néha. Révfülöpnél volt olyan időszak, amikor egy bójára akadt hajót kellett kerülgetni a bója helyett, de ezt is sikerült abszolválnia a mezőny arra járó részének. A révfülöpi pályajel után következett a Boglárig tartó raum, hektikus szélviszonyok között. Az igazi „fekete leves” az utolsó – Boglár-Lelle – távra maradt. A boglári nagystrand végéig fújt egy enervált északnyugati, de Lelle határára érve óriási lavór keletkezett. Az új szél északkeletről érkezett – közel egy óra várakozás után – ami besegítette a mezőnyt a Lelle előtti célba.

Az egyetlen hajó, amelyik két órán belül teljesítette a túrafutamot, a Győri József kormányozta Kacor Király (NAU 370) volt 1 óra 52 perc 11 másodpercet vitorlázva. Az élmezőnyben 11 m OD-k, Scholtz 32-esek versenyeztek és természetesen a szokásos szereplők, a Lábad-X, illetve a Dancing Queen.

A yardstick II-ben folytatódott a küzdelem a St. Esther és a Triton között, amelyhez a Hirsch Tamás kormányozta Kerecsen csatlakozott, kialakítva ezzel egy kisebb Bavaria-háziversenyt. Az első hat helyen szinte csak Bavaria végzett, illetve kakukktojásként a 4. helyre befurakodó SailVész. A Triton nyert, a St. Esther és a Kerecsen előtt.

Penny, Hablaty, VIG vagy fordítva illetve felcserélve – ez jellemzi idén a yardstick III élmezőnyt. Nem akármilyen kitartó és küzdésben jelesre vizsgázó csapatokról van szó, hiszen a győztes Penny szombaton 4 óra 27 perc 38 másodperc vitorlázással nyert úgy, hogy az első négy hajó 8 percen belül futott be a célba. Az élmezőnnyel vitorlázott a negyedik helyen értékelt Zso2 is, akik az előnyszámítás rangsorolása folytán csúsztak le a dobogóról.

Vasárnap a lellei kikötő előtti vízterület megtelt veszteglő hajókkal, amelyek arra vártak, hogy a szél valamelyest felerősödjön és futamot lehessen rendezni, de ez aztán nem következett be.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.