Az Amerika Kupa legjobb sztorijai

Az idén már kaptunk egy kis ízelítőt az America's Cup viadalsorozat izgalmaiból és a nagy versenyre sem kell már sokáig várni. Addig is felelevenítjük, hogy a kupáért folytatott versengés nemcsak remek sportteljesítményeket, hanem emlékezetes és érdekes sztorikat is szült már szép számmal a 170 éves párbaj-sorozat. Ezekből válogattunk néhányat, hogy segítségükkel felvillantsuk, micsoda tradíció is van a technikai fejlődést olyannyira tükröző verseny mögött.
  1. 1851-ben, amikor a New York Yacht Club hajója, az America körbevitorlázta Wight szigetét, nyolc perccel verve 15 riválisa közül a legközelebbit, még senki sem sejtette, hogy a világ legrangosabb hajóversenye indult útjára. Az 1857-ben rendezett regattát már hivatalosan is Amerika Kupájának hívták, a vándorserleg ekkortól került a győztes hajó klubjához.

1 Az első Amerika Kupa 1851

  1. 1871-ben a britek hívták ki az amerikaiakat. James Lloyd Ashby és legénysége ellen a Columbia nevű szkúner állt ki – majd egy árboctörés miatt kiállt a viadalból két verseny után. A harmadik és a negyedik fordulóra a Sappho nevezett – és nyert. A kupa New Yorkban maradt.

2 Egy árboctörés vetett véget a Columbia címvédési próbálkozásának – az amerikaik cserehajóval folytatták a küzdelmet

  1. 1887-ben a skót Thistle állt ki az amerikaiak legjobb hajója, a Volunteer ellen. Ekkor már a New York Yacht Club által pontosan meghatározott szabályok szerint épített hajókkal folyt a küzdelem. Az amerikaiak az előző regattákon többször is megverték a kanadaiakat és az íreket.

3 A Voluntier megverte a skót Thistle-t

  1. 1889-ben a New York Yahct Club bevezette a Seawanhaka Rating Rule-t. Ezt követően Nathanael Herreshoff hajói védték a címet (1893-ban a Vigilant kormánya mögött személyesen a tervezővel). 1899-ben a Columbia lett az első hajó, amely egynél többször védte meg a címet, amikor nagy küzdelemben legyőzte Sir James Lipton Shamrock-ját.

4 A Columbia megverte a Shamrockot 1889-ben

  1. 1914-ben már javában zajlottak a kupa előselejtezői, amikor kitört a világháború. 1920-ig nem is rendeztek versenyt. Akkortól ismét új szabályok, az Universal Rule rendszer szerint írták ki a versenyt, amelynek döntőjében ismét Sir James Lipton hajója, a Shamrock IV indult a Herreshoff által tervezett Resolute ellen. Az amerikaiak ismét sikerrel védték meg a címüket, bár Lipton közel került a győzelemhez, hiszen az első két versenyt megnyerte. Ez volt az addigi legszorosabb küzdelem.

5 Shamrock IV és a Resolute 1914-ben

  1. 1929-ben hívta ki Lipton utoljára az amerikaiakat a J-osztályos Shamrock V-tel, de az újabb és korszerűbb, no meg sokkal könnyebb Ranger viszonylag könnyedén diadalmaskodott. 1934-ben Sir Thomas Sopwith vásárolta meg a Shamrock-ot, és először azzal, majd az Edeavor-ral, illetve az Endeavor II-vel állt ki a címvédők ellen – sikertelenül. Az amerikaiak továbbra is verhetetlenek voltak.

6 A Shamcock V könnyedén győzte le a nehezebb és régebbi konstrukciójú Rangert 1929-ben

  1. 1958-ban már a második világháborút követően bevezetett új szabályok szerint épült 12 méteres hajókkal versenyeztek a címvédők és a kihívók – ismét amerikai sikerrel, hiszen a Columbia megverte a brit Sceptre-t. A következő 20 évben az amerikaiak további hét alkalommal őrizték sikerrel a kupát többnyire a britekkel szemben – bár 1962-ben az ausztrálok voltak a kihívók az Australia II-vel. 1967-ben és 1970-ben az Interpid nyert, a kupa története során ez volt a második alkalom, hogy egy hajó egynél többször nyert.

7 Az Interpid lett a második hajó a kupa addigi története során, amely kétszer is képes volt diadalmaskodni

  1. 1983-ig őrizték veretlenségüket a címvédők. Ekkor Alan Bond, aki már háromszor próbálkozott, negyedszerre sikerrel járt: a szárnyas keel-lel tervezett Australia II megverte a Libertyt, véget vetve a sporttörténet leghosszabb, 132 évig tartó sikerszériájának.

8 Az Australia II volt az első sikeres kihívó – 1938-ban elhódította a kupát

  1. 1987-ben került sor először amerikai partjaitól távoli Amerika Kupa összecsapásra: Fremantle-ben 13 hajó szállt versenybe, végül az amerikaiak nyerték el a lehetőséget, hogy megmérkőzzenek a címért. A Stars and Stripes 4-0-ra verte az ausztrálok legjobbját, a Kookaburra III-at, így az akkor már hivatalosan Louis Vuitton Kupa visszakerült New Yorkba.

America’s Cup, Fremantle 1987, finalé

  1. 1988-ban újra nagyot változott a kupáért folytatott versengés, amikor az új-zélandiak szuper-modern Big Boatjával szemben egy egészen különleges hajót állítottak ki az amerikaiak, akik azt olvasták ki a szabálykönyvből, hogy nem tilos több testű hajóval nevezni. A Stars and Stripes katamarán legyőzte a kiwiket a versenyen – de azok nyertek a bíróságon. Legalábbis egy időre, mert egy újabb bírói döntés eredményeként a kupa mégis visszakerült az amerikaiakhoz.

10 Az új-zélandiak Nagyhajójának nem volt esélye az amerikaik katamaránja ellen – a csata sokáig a bíróságon folytatódott

  • 1992-ben már a botrányos 1988-as verseny utáni jogi herce-hurcát követően meghatározott új szabályok nyomán született az International America’s Cup Class. 2007-ig nem is változtattak rajta. Ekkor rendszeresen cserélt gazdát a kupa, erős kihívók érkeztek Olaszországból, Új-Zélandból és Ausztráliából. 1995-ben a kiwik elégtételt vettek, hiszen Rousell Coutts csapata 5-0-ra alázta az első katamaránt csatasorba állító amerikai Dennis Conner csapatát.

11 Az 1995-ös Amerika Kupa San Diegóban – Roussel Coutts 5-0-ra verte Dennis Conner csapatát

  • 2010-ben a BMW Oracle mérkőzött az Alinghivel. A merev vitorlával épített amerikai trimarán megverte a címvédőket, így a kupa ismét visszakerült Amerikába.

12 2010-ben az Alinghi hagyományos vitorlával állt ki a szárnyvitorlás Oraclee ellen – és vesztett

  • 2013-ban ismét nagyobb szabályváltozások jöttek: ekkortól 72 lábas katamaránokkal mérkőztek meg a résztvevők. Rögtön támadni is kezdték őket, hiszen ezek még költségesebbé és egyben még veszélyesebbé is tették a sportot. A 34. Amerika Kupa volt az immár 160 éves sporttörténet legdrámaibb viadala. Az új-zélandiak hívhatták ki végül az amerikaiakat, és úgy tűnt, fölényes győzelmet aratnak, hiszen 8-1-re vezettek már, amikor az Oracle páratlan menetelésbe kezdve ledolgozta hétgyőzelmes hátrányát és nyert.

13 A 2013-as Amerika Kupán 72 lábas katamaránokkal csaptak össze az ellenfelek

  • A 2016-2017-es Amerika Kupa csapatai a legújabb szabályváltozásokat követően 50 lábas hajókkal mérik össze tudásukat Bermudán. Bár eredetileg azt várták, hogy a kisebb hajókkal csökkennek majd a költségek is, már most biztosra vehető, hogy a 35. Louis Vuitton Amerika Kupa résztvevői nem költöttek kevesebbet ultramodern repülő hajóikra, mint az előző verseny idején.

13 Így száguld az Artemis Racing

  • Nagy meglepetést hozott a 35. Amerika Kupa: a többi csapathoz képest jóval kisebb költségvetéssel gazdálkodó új-zélandi csapat egy ügyes (de szabályos) trükkel simán elverte a mezőnyt. A kiwik nagy ötlete az volt, hogy az 50 lábas katamarán stabil repülésének vezérléséhez szükséges energia előállítását a többiekkel ellentétben nem kézzel hajtott csörlőkkel oldották meg, hanem különleges „szobabiciklikkel”, amelyeket a testekbe építettek be. Lábbal ugyanis az ember jóval tartósabban és jóval nagyobb erőt képes kifejteni, mint kézzel. Az ötlet bevált, a kiwik vihették haza a serleget, és így ők határozhatták meg, hogy milyen hajókkal és hogyan bonyolítják le a következő, 36. Amerika Kupát.

    15 A kiwik okos trükkel nyertek – a testekbe épített biciklikkel több energiát tudtak termelni a többieknél

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.