ANNO

A dunai hajóbaleset sajnos nem előzmények nélküli a hazai hajózás történetében: a Balatonon is történt már hasonló eset. Huszonhárom halott, ötvenhat sérült – ez a mérlege a Pajtás nevű gőzös pártutasításra évtizedekig agyonhallgatott 1954. május 30-i tragédiájának. A hajó a balatonfüredi kikötőből futott ki 11 óra 15 perckor és három perc múlva már fel is borult.
Hatalmas csapás érte a brit flottát 301 évvel ezelőtt: nagyjából kétezer ember és négy sorhajó veszett oda. A tragédia hathatós lépésekre késztette az angol parlamentet, ennek köszönhetően később ezrek menekültek meg.
Azt hiszik, Kolumbusz béna volt, mert alaposan félrenavigálta hajóit? Mentségéül szolgálhat (az Újvilág felfedezésén kívül) az, hogy hiányzott egy fontos eszköze az útvonaltervezéshez. Nem a GPS (bár az sokat segített volna) – hanem egy pontos óra. Ennek hiányában a 18. századig százezrek veszíthették életüket a tengeren.
Alámerültünk a Vitorlázás Magazin archívumába - a régi lapszámok kiragadott írásai nagyon jól bemutatják, mi foglalkoztatta évtizedekkel ezelőtt a vitorlás társadalmat, koruk remek lenyomatai. Íme, miről írtunk az elmúlt 40 évben!
Több mint nyolcvan éve kezdték el kiépíteni azt a viharjelző rendszert, amely manapság rengeteg életet ment meg az időben kiadott figyelmeztetéssel - számolt be róla a likebalaton.hu.
A Kékszalag története bővelkedik olyan eseményekben, amelyek a résztvevő hajókhoz, vitorlázókhoz kapcsolódva együttesen alkotják azt a hihetetlenül gazdag legendáriumot, amelyet a verseny alatt a Vitorlás téren egy fotókiállítás emlékezik majd meg. A 49. Kékszalag rajtjáig rendszeresen felidézünk néhányat a legérdekesebb történetekből. Most a három Csipkerózsika-álmából felébresztett hercegnőt, a három 75-ös cirkáló történetét foglaljuk össze.
A Kékszalag 1934 óta íródó története bővelkedik olyan eseményekben, amelyek a résztvevő hajókhoz, vitorlázókhoz kapcsolódva együttesen alkotják azt a hihetetlenül gazdag legendáriumot, amely a magyar vitorlázás egyik legértékesebb része, s amelynek a verseny alatt a Vitorlás téren az Erste World egy fotókiállítást is szentel. A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtjáig felidézünk néhányat a legérdekesebb történetekből.
1
Kövess minket a Facebookon is.