Vitorlások, csónakok tisztítása és takarítása – Minden amit tudni érdemes

Hirdetés – A jó idő beköszöntével hamarosan kezdetét veszi a vitorlásszezon, s ezzel egyetemben egyre sűrűbben kerülnek elő szeretett csónakjaink is. Annak érdekében, hogy minél tovább megőrizzük szeretett vízi járgányaink, a velük való törődést sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Számos szennyeződési probléma érheti vitorlásaink és csónakjaink, melyek főként a nedves légköri behatás folyamán jönnek létre, vagy pedig a tárolás során keletkeznek: ezek közé tartozik az oxidáció, a por, a só, a penészfoltok, illetve nem utolsó sorban az olaj és egyéb káros anyagok.

Ha a takarítás további és pontos árai is érdekelnek, ITT olvashatsz róluk bővebben.

Fotó: Shutterstock

Esztétika, vagy alapvető szükséglet?

A hajó tisztántartásának érdekében a rendszeres karbantartás javallott, a felmerülő hibák sűrű ellenőrzésekkel küszöbölhetők ki. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, célszerű felbérelni egy szakembert, amire számos lehetőségünk van a mai felgyorsult világunkban, ékes példája a gyors és szakszerű szakemberkeresésnek a QJOB, ahol megadva az általunk elvégzésre váró feladatot, már csak a szakemberek jelentkezésére kell várjunk – utána szabad a terep, a szimpatikus kolléga felbérlése után meg is kezdődhet a munkavégzés.

A tökéletes külcsínen túl a belső felületeken sem szabad elhanyagolnunk, ide tartozik a padlózat, melyet a vízcseppektől, foltoktól kell megszabadítanunk általában, amit követően egy polírréteg felvitelével védhetünk meg a kopástól, illetve biztosíthatjuk a felület vízállóságát. A különböző faburkolatokra is számos praktikát bevethetünk: lakkokat, polírozószereket, míg a szöveteket nagy teljesítményű porszívóval takaríthatjuk. A hajósok örök ellenségét se feledjük el, a penészedést és az algásodást, melyek kialakulása szintén megelőzhető a speciális polírozószerek és krémek használatával.

Fotó: Shutterstock

Alapvetően a sampontól egészen a leghatékonyabb tisztítószerig mindent használhatunk, a hajó speciális szennyeződéseit figyelembe véve külön erre specializálódott szerekre is lelhetünk, melyek akár a gélcoat elsárgulása vagy az esővíz általi lecsurgás következtében létrejövő „fekete csíkok” eltávolítására is alkalmasnak fognak bizonyulni.

Vitorlásunk esetében az első lépés, hogy távolítsuk el a vitorlákat, ide értve a köteleket, kiegészítőket. A vitorlát lehetőleg tiszta, nagy, sík felületre tegyük, még csak véletlenül se homokos vagy kavicsos területre!

Vitorlás takarítása saját kezűleg?

Amennyiben saját magunk szeretnénk elvégezni a tisztítását a vitorlásunknak, csónakunknak, úgy magát a vitorlát, a hajót és a csónaktestet is nedvesítsük be, majd az általunk megvásárolt vegyszer keverési arányának figyelembevételével távolítsuk el a szennyeződéseket. Célszerű hosszú sörtével rendelkező kefével próbálkoznunk a tisztítás során, hátrafelé haladó, „seprőmozgásokat” végezve.

A kiterített vitorlavászon tisztítása esetében érdemes puha talpú cipőt választanunk, esetleg csupasz lábbal neki látni a feladatnak, hogy a szöveten ne okozzunk sérülést. A megtisztított részek után öblítsük le tiszta vízzel a vegyszert a vitorlásról, csónakról, majd hagyjuk teljesen megszáradni a levegőn.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.