Itt a kánikula – ne hagyd, hogy tönkre tegye a strandszezont a hallójárat-gyulladás! (X)

Nem kell ahhoz strandra menni, hogy víz menjen a fülünkbe, elég hozzá egy hajmosás is, ám kétségtelen, hogy a nyár kimondottan kedvez a fülgyulladásnak, hiszen ilyenkor az is többet tartózkodik vízben, aki az év nagy részében medence közelébe sem megy. Márpedig minél több időt töltünk medencében, annál nagyobb az esély arra, hogy a víz a hallójáratban rekedve fülgyulladást okozzon.

Itt a nyár, elkezdődött a szünidő és vele együtt a strandszezon is. A kánikulában, aki csak teheti, a strandokra, vízpartokra teszi át a székhelyét, és a hűsítő vízből csak akkor mászik ki a szárazföldre, ha már nagyon muszáj. A gyerekekre ez különösen igaz, őket valóban kész művészet kikönyörgni a vízből, képesek lennének az egész napot a medence alján tölteni. Ám ez komoly fülproblémákat okozhat.

Miért okozhat a víz fülgyulladást?

A külsőfület fülzsír védi, egy vékony, olajos réteg, mely vízben bizonyos mértékben oldódik. Így, ha egyszerre több időt töltünk például medencében, a védőrétegként funkcionáló fülzsír eltűnik. Emiatt a víz könnyen bejut a hallójáratba és fellazítja az azt borító vékony bőrréteget, ezzel utat adva a kórokozóknak, melyek gyulladást és más betegségeket okozhatnak. A medencék klóros vize ezt a folyamatot akár fel is gyorsíthatja.

Ha sokat tartózkodunk vízben, a fül folyamatosan nedves környezetben van, ami hallójárat-gyulladás kialakulásához vezethet. Melyik szülő ne tapasztalta volna már meg, mikor gyermeke úszni tanult, hogy a kicsi erős fájdalomra panaszkodik, mely az éjszakai alvást is nehezíti vagy éppen ellehetetleníti. A hallójárat gyulladása pedig gyakran fülfolyással, halláscsökkenéssel is járhat, nem beszélve a hőemelkedésről, lázról, ami kíséri és további kellemetlenségeket okoz gyereknek és felnőttnek egyaránt. Ezt a víz okozta fülgyulladást nevezik úszófül betegségnek is, mely bakteriális fertőzés, így akár antibiotikumos kezelést is igényelhet. Már csak ezért is jobb megelőzni a kialakulását.

Hogyan védekezzünk nyáron a fülgyulladás ellen?

A gyerekeket a víztől eltiltani nem lehet és nem is érdemes. Az úszás nemcsak hasznos tudás, de egészséges mozgásforma is, így, inkább biztatni kell őket, mint akadályozni. Annak sincs sok értelme, hogy megtiltsuk, hogy szemünk fénye vízbe mártsa a fejét, egyrészt úgyse tartja be a kérésünket, hiszen a víz alatt vannak a gyerekszemmel igazán izgalmas dolgok, másrészt rendesen úszni sem lehet a víz felszíne felett tartott fejjel. Meg aztán nincs annál kellemesebb, mint amikor a forróságban a fejünk búbjáig a megmártózunk a hűs habokban.

A füldugó lehet megoldás, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy egyrészt sokszor kiesik, mert vagy nagy, vagy éppen nem fér a fülünkbe, másrészt a használatakor csökken a hallásunk is. Egy gyereknél, aki szórakozás közben gyakran amúgy is kevésbé figyel a szülei szavára, még fokozottabb lehet. Gyakran a gyerekek nem is viselik szívesen, sem jól, ha valamivel be van dugva a fülük.

Ilyenkor nyújt kiváló megoldás a folyékony, láthatatlan füldugó.

Mi az a láthatatlan füldugó?

A láthatatlan füldugó valójában egy különleges fülcsepp, mely összetételének köszönhetően vékony bevonatot képez a külső fülben. Ez a bevonat védi a külső fül bőrfelületét a víz káros hatásaival szemben olyankor, amikor hosszabb időt töltünk a medencében, vagy éppen gyakrabban látogatjuk azt.

A SwimSeal egy speciális fülcsepp 97,5 %-ban polisziloxánt tartalmaz, mely egy a szilikonhoz hasonlítható anyag. Emellett összetevője még a baktérium- és gombaölő hatású teafaolaj. A fülcsepp további előnye, hogy összetevőinek köszönhetően nem akadályozza meg a külső fül természetes működését, sőt, úgy funkcionálnak, mint a természetes fülzsír.

Használatával egyszerre több gondunk is megoldódik: gyermekünk szívesen “viseli” majd, hiszen nem látszik és nem is hall rosszabbul, ugyanakkor a hallójárat-gyulladástól is megvédi őt. És nemcsak őt, hanem a család többi tagját is. Így a strand és a víz megmarad örömforrásnak, a legforróbb napokon is.

Fontos, hogy a fülcsepp megelőzésre szolgál, tehát még azelőtt kell a fülbe cseppenteni, hogy a vízbe bemennénk. Sérült, gyullad fülre azonban nem alkalmazható.

A SwimSeal fülcsepp megvásárolható a multi-vitamin.hu oldalán.

(Fizetett tartalom)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.