Zsombi nyerte a finn bajonkságot

Berecz Zsombor majdnem teljesen simán nyerte az előolimpia után a magyar finn dingi bajnokságot is. De csak majdnem simán...

Ismét Berecz Zsombor nyerte a finn dingi bajnokságot, de idén ez kicsit más volt, mint a múlt évben. Akkor talán egyszer nem elsőként ért fel az első cirkáló bójához, idén ez többször is előfordult, sőt, volt amikor húsznál is több hajó fordult előtte. Ettől még persze Zsombi csont nélkül nyerte a versenyt – de azért mindez talán azt is jelenti, hogy némiképp gyorsul a magyar mezőny, meg azt is, hogy felnőtt pár junior, akik hajtják egymást meg a többieket.

Az összetett második helyén is egy junior, Németh Domonkos végzett, nagyon stabil menettel a 7 futamból négy 2. helyet elérve. Németh volt a mezőnyben, aki a 3. futam két körében több, mint másfélen keresztül maga mögött tudta tartani a világbajnokot. Berecz aztán az utolsó előtti szakaszban ellépett tőle, de ilyenre azért nem volt példa hazai vízen, amióta Berecz Zsombor finn dingiben versenyez – mutatott rá a hunsail.hu.

A bajnokság zárónapján közép-gyenge keletiben indult az ötödik futam, amelyet azonban a második cirkáló szakaszban érvénytelenített Beliczay Márton főrendező a szél lassabb, de annál masszívabb északiasodása miatt. A pálya pont egy szélváltóban állt, amiben a keleti-északkeleti küzdött a déliesedő délkeletivel. Hosszabb várakozás után kiderült, hogy a záró nap délies szélben telik, hol 125-ről, hol 170 fok környékéről fújt a szél, amiben pályát kellett tűzni. Ennek megfelelően nehéz, trükkös, sok szélfordulóval tarkított menet volt, a pumpálás lehetőségének megítélése sem volt könnyű, 5,6 és 12,7 csomó között fújt a szél.

A nap első érvényes futama csak ötödik nekifutásra, fekete zászló alatt tudott elindulni még pumpás, de már jókorákat forduló szélben. A sorrend: Berecz, Németh, Lukács Ákos. A következő menetre már a pumpálás határa alá gyengült a szél, még trükkösebb lett, az első cirkálószakasz végén a világbajnok 20-on kívül kanyarodott, de végül ezt a futamot is behúzta, így már az utolsón nem is kellett indulnia a bajnokság megnyeréséhez. A záró menetet Kaiser Kristóf nyerte Huszár Géza és Németh Domonkos előtt.

A verseny így 7 futammal zárult, a bajnok ismét Berecz Zsombor lett, második Németh Domonkos, majd Ian Ainlslie, Huszár, Lukács és Kaiser következnek.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.