Vitorlás turizmus – mentőöv a Balatonnak?

Hoffmann Henrikkel a Balaton Turizmus Szövetség elnökével beszélgettünk, a turizmus járvány utáni időszakáról és a Balaton újraindulásáról.

Hoffmann Henrik a Balaton partján született és vitorlázóként nőtt fel, vendéglátásban sikeres szülei adtak irányt az ösztönös üzleti tehetséggel és rendkívüli munkabírással felfegyverzett energikus szakembernek.

A család számos nemzetközi díjjal is megbecsült eredményeket ért el a turizmusban, a földvári Kukorica Csárdától saját hotelekig jutottak – életpályájuk, tenniakarásuk és szorgalmuk sokaknak példaértékű. A Balaton Turizmus Szövetség elnökeként és közgazdászként, a tó forgalmának a fellendítése mindig a céljai között szerepelt. Elsőként fogalmazta meg a Balaton négyévszakos turisztikai programjait és indította el ennek megvalósítását. Nemzetközi rálátása is van a hajózás és turizmus hasznos kapcsolatára. Hoffmann jelenleg a legbefolyásosabb üzletemberek közé tartozik Magyarországon és nem mellesleg eredményes sportoló: tavaly a Raffica csapatával a nagy európai tókerülő versenyek mindegyikét megnyerték.

Családi vállalkozás a balatonföldvári Kukorica Csárda a tradícionális, magyaros vendéglátásnak talán már csak az utolsó bástyája. Milyen helyzetben van most az étterem, túléli a válságot?

Szerencsére egészségügyileg jól vagyunk, folyamatos a munka, rengeteg a teendő és most van egy kis idő a korábbi terveink, a hotel és az étterem karbantartások, valamint nagyobb felújítások elindítására is. A Kukorica Csárda, mint ahogy az összes racionalizált működésű vendéglátó, túlélő üzemmódba kapcsolt. Szerencsére a meglévő alkalmazottakból nem kellett elküldenünk senkit. Az étterem ételkiszállítással próbálkozik, ez sose volt a profilunk, de gyorsan reagáltunk a megváltozott helyzetre, így most ez is elérhető nálunk. Az éttermi kapacitásainkat felajánlottuk a siófoki kórház sürgősségi osztályának, naponta 50 adag ételt viszünk ide térítésmentesen. Az Ózon Hotelből és a budapesti appartman házból se küldtünk el senkit véglegesen, de itt is takarék lángon működünk. A mátrai hotelben egy másfél éve tervezett nagyfelújítását indítottunk el, ez tervben volt eddig is, de kis lökést adott hozzá a pandémiás helyzet. Itt a kivitelezési tervek elfogadásánál járunk és szeptemberben megkezdjük a munkálatokat. Mindenhol gyors újraindulásra készülünk és nagyon várjuk, hogy vége legyen ennek a történetnek.

Hogy látja a vírus utáni időket, milyen változásokkal tervez most?

A turizmus fontos terület, elemi érdeke a kormányzatnak a GDP 14%-át adó iparág újraindítása. Ehhez sok segítő intézkedés történt és még várhatóak is a szektort segítő rendeletek, mint a hiteltörlesztési moratórium a vállakozóknak és az idegenforgalmi adó eltörlése a fogyasztóknak. A Magyar Turisztikai Ügynökség erős kampánnyal készül a belföldi turisztika megsegítésére, hogy a meglévő vállalkozások minél hamarabb kinyissanak és remélhetőleg gyorsan utazási kedvet kapó vásárlóerőt generáljanak a működésükkel. A legkézenfekvőbb munkahelyteremtési lehetőség is a turisztikában van. A vendéglátók jelentős része működőképes és gyorsan újraindítható, ez a szezonális berendezkedésnél már rutinná vált. Multiplikátor hatásokat is figyelembe véve itt jelentős munkaerő-kapacitás leköthető, az itthoni munkaerőt kell használni.

A műfajunkban tízezres nagyságrendű munkavállaló a környező országokban helyezkedett el, ők most nehezen megjósolható időszakra elvesztették a munkájukat. A határok várhatóan még hosszabb ideig zárva lesznek, egy másik országba érkezés nehézkes lesz még egy időre és nem tudjuk ott milyen feltételekkel indul újra az élet. Először a külföldre irányuló üzleti utak, majd a családok és hozzátartozók újratalálkozása jelenhet meg a mozgások között és legutoljára a szabadidős turizmus. Ez még sokáig egy veszélyes és kényelmetlen terület lesz – sok szempontból ésszerűbb és gazdaságosabb lesz az ország újra felfedezése és az itthon eltöltött idő. Az emberekben viszont a hosszú bezártság miatt kialakult egy mozgásigény, erős a motiváció az utazásra és sokan szeretnék végre elhagyni a lakhelyüket és más környéken tölteni az időt. Úgy látom, hogy a belföldi turizmus indul el elsőnek és gyorsabban, mint sokan gondolják. Ezen belül lesznek szegmentálódások a keresletben, mert nem tudjuk még hogy jönnek ki anyagilag a vendégeink ebből a leállási időszakból.

Pár hete egy nyilatkozatában úgy vélte, hogy akár már nyáron, de jó eséllyel az év második felében helyreállhat a vendégforgalom és a nyári nagy eseményekről még korai lenne ítéletet mondani. Ma ezt hogy látja, mikor éledhet újra a turizmus a Balatonnál?

Egy részét sokkal pozitívabban látom azóta! A legutolsó információk szerint a pandémia tetőzését május elejére várhatjuk. Más orvosi információk is azt erősítik, hogy az armageddon hangulat elmarad nálunk. Várhatóan nem fog annyira eszkalálódni a virus, mint más országokban – ezt azóta már szakemberek is megerősitették, azzal a megjegyzéssel, hogy az okát nem tudják biztosan, de a megbetegedési számok bizonyos védettségről tanúskodnak, amivel talán már kalkulálni is lehet. Úgy látom, hogy több környező országhoz hasonló ritmusban májusban újra fog indulni az élet nálunk is. Ez azt jelentheti, hogy június közepén, végén megszűnhetnek a lakhelyelhagyási és szabadidős korlátozások. Ez még megmentheti a nyári szezont! A Balaton turisztikai teljesítményének a felét a nyári időszak adja. Ez a lehetséges időzítés nagy lökést adhat az itteni szolgáltatóknak, vállalkozásoknak. A tömegrendezvények egy nagy kérdés és sok újabbat is felvet. Szerintem még sokáig nem fogják tudni megtartani ezeket és az idei nagy balatoni események se kerülnek megrendezésre.

A Pendragon fedélzetén – fotó: Raffica Sailing Team

Milyen szerepet lát a vitorlázók, hajóhely bérlők és hajótulajdonosok várhatóan gyors visszatérésében?

A vitorlázók, mint stabil nyaralóvendégek szerepe most jobban látható, bár a statisztikákban ez nem vendégéjszakák számában mérhető, hisz a Bahart fizette be a bérlők után az idegenforgalmi adót. A sport és a Balaton szeretete minden évben stabilan visszavonzza őket a tóhoz és az éttermek, szolgáltatások igénybevétele fontos bevétel és mozgatóerő ennek a régiónak. A hajón tartózkodás pedig biztonságosan szeparált megoldás, a tó közepe kevésbé fertőző hely, mint más. Úgy látom, hogy ők lehetnek a legbátrabbak és az elsők, akik megjelennek majd a Balatonnál a korlátozások enyhítése, vagy eltörlése után.

Fotók: MTÜ, Török Brigi, igenyesferfi.hu

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.