Többezer embert mentenek a vízből

Évente három-négyezer embert kell kimenteniük a vízimentőknek Magyarországon – mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában - adta hírül a likebalaton.hu.
Évente három-négyezer embert kell kimenteniük a vízimentőknek Magyarországon – mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában – adta hírül a likebalaton.hu.

Tar Mihály azt is elmondta, hogy vélhetően megtalálták annak a férfinak a holttestét, aki pénteken egy vitorlásról ugrott a Balatonba, majd elmerült.
Csak szombaton tizennyolc személyt mentettek ki a Balatonból a Balatoni Vízi rendészeti Rendőrkapitányság munkatársai.
A strandolók gumimatraccal, csónakokkal és SUP deszkával sodródtak el az erős, viharos szél miatt a hullámzásban, több vitorlás pedig műszaki hiba miatt nem tudott volna a vízi rendőrök segítsége nélkül biztonságosan partra jutni közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A mentések idején többnyire II. fokú viharjelzés volt érvényben.
– A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, mert egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat, fogalmazott a rendőrség szóvivője. Elsőfokú viharjelzésnél a viharjelző percenként 45-öt villan, ekkor úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel vízben tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Másodfokú viharjelzésnél a viharjelző percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, és a vitorlás hajók kivételével szintén nem szabad csónakkal, illetve más vízi sporteszközzel közlekedni.
Orbán Zoltán kiemelte, a viharjelzés figyelembevételével, és az alapvető biztonsági előírások betartásával legtöbbször meg lehetne előzni a veszélyhelyzeteket. Aki a Balatonon bajba jutott embert lát, jelezze az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon!
MTI, Kovács Erika
Nyitókép: Juhász Léhi István

Többezer embert kell a vízimentőknek kimenteni

Kövess minket a Facebookon is.