Szuper őszi versenyt hozott a Szüreti Regatta

Kettős győzelmet aratott a Király Zsolt által kormányzott Sponsor Wanted az idei Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékversenyen – legalábbis abban az értelemben, hogy mindkét napon ők végeztek az élen, szombaton ráadásul rekordidővel. De a népes és lelkes mezőny minden tagja remek örömvitorlázásban vehetett részt a csodálatos októberi időben.

A Király Zsolt kormányozta Sponsor Wanted futott be elsőként a Szüreti Regatta nyitónapján rendezett Hegyi Dénes Emlékverseny első futamán. Őket követte a Quantum Sails Trentasette, harmadikként pedig a Pannónia 70-es cirkáló ért célba. A klasszikusok közül elsőként a Nemere II érkezett Badacsonyba. Szombaton reggel 9:00 órakor rajtolt el a mezőn, mintegy 191 egységgel Alsóörsről.

Nyolc csomós szélben, ködben, illetve szűrt napsütésben rajtolt el Alsóörsről a Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny 191 hajós mezőnye. Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat a versenyt megelőző napon még szinte szélcsendet jelzett előre, a ködnek, valamint az azt követő felmelegedésnek köszönhetően ezzel szemben a 6-8 csomós szél egészen kora délutánig kitartott, minimális gyengülés után pedig ismét frissült.

A rajt utáni szép, bőszeles szakaszban a Sponsor Wanted elsőként a verseny indulását követően egy órán belül már el is érte a Tihanyi-szorost. Király Zsolt csapatát követte a Pannónia, valamint a Quantum Sails Trentasette.

Farkas Péter versenyvezető elmondta: a reggeli köd komoly kihívást jelentett, ugyanakkor nagyon büszke a mezőnyre.

„A Szüreti Regatta rajtja nagyon különleges körülmények között zajlott, ugyanis a sűrű köd miatt alig lehetett látni a pályajeleket. Közben a szél is megérkezett. Természetesen minden kísérőmotoros a helyén volt, így rendben zajlott a rajteljárás. Nagyon büszke vagyok a mezőnyre, hiszen ügyesen megoldották a feladatokat. A köd felszállta után pedig csodálatos vitorlázó idő lett…talán ezeket a napokat nevezhetjük a„vitorlázás ünnepnapjainak”.

A Sponsor Wanted Tihany után is megőrizte vezető szerepét, így 12 óra 35 perckor ért célba. Nyolc perccel követte őket a Lacsny Gergely kormányozta Quantum Sails Trentasette, harmadikként pedig a Pannónia 70-es cirkáló futott be.

A klasszikusok közül a Nemere II ért célba Láng Róbert kormányzásával 13 óra 28 perckor.

A folytatás is Király Zsoltéké lett, hiszen vasárnap délben is a Sponsor Wanted futott célba a verseny második versenynapján. Király Zsolt csapatát a Pannónia követte, majd a Quantum Sails Trentasette érkezett be harmadikként Balatonföldvárra. Az egységeket a délelőtti rajtnál napsütés és 10-12 csomós szél fogadta, mely folyamatosan vesztett erejéből. A kora délután érkezett frissülés végül szinte egyszerre fújta be a célba a középmezőny nagy részét.

A mezőny 10-kor rajtolt el a második futamra Badacsonyból. Az egységek 10-12 csomós szélben hagyták el a rajtvonalat, majd a délelőtt folyamán a szél vesztett erejéből, 5-6 csomóra mérséklődött. Ezt követően szinte ketté vált a Balaton és a mezőny, ugyanis az északi part közelében északi, míg a déli part közelében déli, dél-nyugati volt uralkodó, míg a tó közepén szinte teljes lett a szélcsend.

A vitorlázók így két oldalról próbálták meg elérni a Balatonföldvár előtti vízterületen lévő célvonat. A dél-nyugati szél elfogyott, de a mezőny egyharmada befutott. Ezt követően Tihany felől észak-észak keleti frissülés érkezett, ami mintegy fél óra alatt 150 egységet fújt a célba.

Fotó: Török Brigi

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.