Jön a Balaton Boat Show!

Aligha találhatunk megfelelőbb alkalmat arra, hogy új hajót válasszunk magunknak, mint a szezont záró és az őszt nyitó Balaton Boat Show. Az idei rendezvényen elképesztően széles választékot vonultatnak fel a forgalmazók az érdeklődők számára.

Szöveg: Csordás Gábor, Fotó: Török Brigi, Lénárt Attila, Balaton Boat Show

Lassan kinőtte már a helyét, a Kenese Marina Portot a minden évben állandóan bővülő kínálatot és mind nagyobb hajókat felvonultató Balaton Boat Show. Nem véletlenül, hiszen az ősznyitó seregszemle fontosabb a gyártóknak, mint a szezon előtti budapesti kiállítás. Egyszerűen azért, mert világszerte sokkal gyorsabban növekszik a hajók iránti kereslet, mint amivel a legtöbb gyártó lépést tudna tartani kapacitás-bővítés terén. Így alakult ki az a helyzet, hogy a jellemzően 6-8 hónapos várakozási idők miatt a forgalmazóknak és a vásárlóknak is az őszi rendelések az ideálisak, mivel így a következő szezonra jó eséllyel (de közel sem biztosan!) vízre kerülhet a kiválasztott új hajó.

Ismerkedés testközelből

A kenesei kiállítás tökéletes helyszín arra, hogy az érdeklődök testközelből és a vízen ismerkedhessenek az egyes modellekkel. A gyártók és forgalmazók szerint sokkal több üzletet is kötnek itt, mint a presztízs szempontból továbbra is jelentős Budapest Boat Show-n. (A két kiállítás egyébként immár stratégiai partnerségben, összehangoltan működik együtt.) Volt olyan márkaképviselet, amely éves forgalmának a felét (!) ezen az egyetlen rendezvényen bonyolította. Nem csoda tehát, hogy a kiállítók mindent beleadnak annak érdekében, hogy magukhoz vonzzák a látogatókat – és érthető az is, hogy a vízi kiállítóhelyek már június végére beteltek, és a szervezők tájékoztatása szerint növekedett a szárazföldi standok aránya is.

„A kenesei kiállítás tökéletes helyszín arra, hogy az érdeklődök testközelből és a vízen ismerkedhessenek az egyes modellekkel”

Több mint száz hajó

Az idén megközelítőleg 70 kiállítóval találkozhatnak a látogatók. Természetesen ez a kapcsolódó háttéripari partnerekkel együtt értendő, de a vízen és parton megtekinthető vitorlás- és elektromos hajók, csónakok száma is száz körül alakult.

A kínálat döntő részét természetesen továbbra is a vitorlások alkotják, de immár 30 százalék körülire tehető a bemutatott elektromos hajók aránya – ami jól jelzi, milyen döbbenetesen gyorsan fejlődik ez a szegmens az utóbbi években.

A vitorlások kínálatát végigböngészve úgy tűnik, sosem lesz vége a méretek látványos növekedésének, hiszen amíg néhány éve még a 40 láb feletti hajók is ritkák voltak a hazai seregszemléken, addig az idén két 50 lábasnál is nagyobb óriás is lesz: az egyik a Jeanneau, a másik a Hanse kínálatában. És lesz legalább féltucat felső-középkategóriás (vagyis 38 lábasnál nagyobb) hajó is a seregszemle egységei között.

Már a kisebbeket is keresik

Ugyanakkor örvendetes, hogy lefelé is megindult a növekedés, vagyis egyre több 8 méter alatti kisebb hajót is értékesítenek – főleg a kisebb márkák forgalmazói. Ezek többnyire könnyen szállítható, sportos túrahajók vagy kifejezetten sportos gépek, amelyekből néhány évnyi stagnálás után ismét egyre többet visznek a Balatonra.

Az is mind inkább jellemző, hogy az őszi szakkiállításon mutatják be az újdonságaikat a gyártók és a forgalmazók. Így van ez az idén is, hiszen Balatonkenesén leplezik le többek között például a NAU10-est, az Elan E4-est, a Hanse 508-ast és az Antila 30-ast is.

VM-tipp: A Balaton Boat Show hétvégéjén 2500-3000 látogató járja körbe a hajókat. Ez ugyan jóval kevesebb, mint a Budapest Boat Show közönsége, de Kenesén is Hosszúságú sorok alakulhatnak ki a hajók előtt a hétvégén. Aki teheti, még pénteken nézzen körül, akkor még sokkal kisebb a tömeg.

A teljes cikk a Vitorlázás Magazin szeptember 3-án megjelenő, 2019/5-ös számában olvasható!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.