Az első lépések a vitorlázás felé: így válassz tanfolyamot

A vitorlázás élménye manapság bárki számára elérhető: részt vehetünk szervezett túrán, de bérelhetünk hajót kapitánnyal együtt, ha a kedvünk úgy tartja. Ha pedig kacérkodunk azzal a gondolattal, hogy kitanuljuk a vitorlázás minden csínját-bínját, itt a remek alkalom: néhány hét leforgása alatt megszerezhetjük a szükséges vezetői engedélyeket és akár már idén nyáron önállóan szelhetjük a habokat.

Vitorlázni nagyszerű érzés, ha pedig mi magunk vagyunk képesek irányítani egy több tonnás hajót a legkülönfélébb időjárási viszonyok között, annál felemelőbb érzés sokak szerint nincs is. A vitorlázás nemcsak nagyszerű sport, de remek kikapcsolódás is: egy-egy napot, hétvégét, de akár egy hosszabb időszakot is élménydúsan, tartalmasan tölthetünk el a fedélzeten. A kikötőkben pezseg az élet, itt alkalmunk nyílhat kicsit felfrissülni, majd hatalmasat kirándulni, felfedezni a környék legszebb nevezetességeit. Hogy mindezt mi magunk is megtapasztaljuk, nem kell mást tenni, mint kiválasztani egy iskolát és beiratkozni egy vitorlástanfolyamra.

Az elmélet mellett a gyakorlati oktatás legalább annyira fontos, sőt!

A vitorlástanfolyamok néhány hétig tartanak, és ez idő alatt a különböző iskolák nagy hangsúlyt fektetnek az elméleti képzés mellett a gyakorlati oktatásra is. A tanfolyam ideje alatt megismerkedhetünk a hajózási földrajzzal, vízrajzzal, betekintést nyerhetünk a meteorológiai tanulmányokba, megismerhetjük a hajóelmélet legfontosabb tudnivalóit, és annak a tudásnak is a birtokába kerülhetünk, amely alapján képessé válhatunk akár kisebb hajók építésére is. A tananyagból egyik iskolában sem maradhat ki a hajógéptan, de mindent megtudhatunk a vízi közlekedési szabályokról is. Az elméleti oktatást a legtöbb iskolánál lehetőség van távoktatásban végezni, de csakis sikeres vizsgával a hátunk mögött kezdhetjük meg később a gyakorlati képzést.

Az egyes iskolák az elméleti oktatások időpontjait általában a rosszabb időjárási viszonyokhoz igazítják, hogy a jó időben minél több lehetőség legyen a gyakorlatban is kipróbálni, megismerni minden szükséges tennivalót. Így például a vitorláshajó fel-és leszerelését, a különböző csomók kötését, a vitorlabeállításokat, a vitorlával való elindulást, a nyíltvízi manővereket, a kikötést, a vízből mentés fortélyait, és a különböző túraútvonalak tervezését, illetve a behajózást.

Hogyan válasszunk a számos lehetőség közül?

Mivel a vitorlásoktatások többnyire a Balatonon vagy a Velencei-tavon illetve ezek környékén zajlanak, a legtöbb iskolánál lehetőségünk van a tanfolyam idejére szállást foglalni. Mindenképpen úgy válasszunk iskolát, ahol a lehető legtöbbet megtudhatunk a vitorlázásról, és ahol olyan oktatók tanítanak, akiktől szívesen tanulunk. Fontos az is, hogy megnézzük, milyen típusú, felszereltségű hajókon történik az oktatás, illetve az is fontos, hogy ezek a hajók mennyire régiek, viseltesek vagy éppen ellenkezőleg: kevésbé leharcolt, új hajók is rendelkezésre állnak a tanulók számára.

Mindenki számára elérhető

Egy vitorlástanfolyam elvégzése nem megfizethetetlen. Iskolától függően nagyjából 120-180 ezer forintba kerül, de a megadott összegen túl további költségekre is érdemes számtani. Így például az okmánykiállítás, az orvosi vizsgálat vagy az oktatócsomag költségére. Fontos tudni azt is, hogy a vitorlás kishajó vezetői engedély 20 méter testhosszt és 12 fő befogadóképességet meg nem haladó vitorlás kishajók vezetésére használható Európa belvizein. Ha ennél nagyobb vagy több férőhelyes hajót szeretnénk vezetni a jövőben, esetleg Európa vizein kívül szeretnénk használni a jogosítványunkat, ennél kicsit mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.