A VG hősei: Samantha DAVIES (Initiatives-Coeur)

Amióta Ellen MacArthur másodikként futott be a Kingfisherrel a Vendée Globe-on 2001-ben, egy nőnek sem sikerült felállnia a dobogóra. Ezen akar változtatni a szintén angol Samantha Davies, aki a harmadik startjára készül a földkerülő regattán.

Samantha az eddigi legjobb eredményét első nekifutásra érte el a 2008-2009-es VG-n, és miután a viadal legutóbbi futásakor éppen szülési szabadságon volt, reméli, hogy harmadik nekifutásra mellé szegődik a szerencse. Részben persze máris szerencsével járt, hiszen a VG utolsó előfutamának is tekinthető Defi Azimut verseny első fordulóján mindenki meglepetésére a második helyen ért célba – két másik női szkippert megelőzve!

A kemény fából faragott Davies persze amint lehetett, visszatért a vitorlázáshoz: 2014-ben a csupa nőkből álló SCA csapat tagja volt a Volvo Ocean Race-en. A 2017-es Transat Jacques Vabre-en megszerzett hatodik hely után 2018-ban érte el első átütő sikerét, amikor megnyerte a szóló Tour de Belle Ile-t, amit a Figaro hajóosztálynak rendezett Sardinha Cup megnyerése követett 2019-ben. A vaslady a dobogóról leszorult ugyan, de további respektet szerzett vetélytársai körében, amikor tavaly negyedik lett a Bermudai 1000 mérföldesen, majd ötödik a Fastnet Race-en.

Samantha 2019-ben vette át az Initiatives-Coeur kapitányságát, amely ma már legendának számít az IMOCA-mezőnyben. Eredetileg Michel Desjoyeaux számára építették, és Banque Populaire néven másodikként futott be a 2012-2013-as Vendée Globe-on. Ezután Maître Coq-ra keresztelték át a hajót, ami második lett a 2015-ös Transat Jacques-Vabre regattán, Jérémie Beyou kormányzásával, majd megnyerte a Transat New York–Les Sables viadalt, végül harmadik lett a Vendée Globe 2016-2017-os kiírásán. Egyesek szerint a 2010-es építésű hajó túl öreg ahhoz, hogy újra dobogóra érjen, de azért megkérdeznénk erről a 46 éves szkippert is…

Fotó: DPPI

A teljes arcképcsarnok a Vitorlázás Magazin legfrissebb, 2020/6-os számában!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink