Szárnyak forradalma

Hatalmas változást hoznak az új szabályrendszerekben engedélyezett szárnyak a vitorlássportok csúcskategóriáiban. De nem csak ott. Az egész hajóipar, maga a hajótervezés is olyan új, forradalmi változásokon mehet át, amilyenre még nem volt példa eddigi története során. Ezt talán túlzásnak gondolják? Cikkünk talán meggyőzi önöket arról, hogy egyáltalán nem az.

 

phoca_thumb_l_szarny_04 (1)

 

Vajon miféle változásokat hoz a különböző nemzetközi szabályrendszerekben szinte egyidejűleg engedélyezett szárnyhasználat a vitorlázásban? Persze azt már tudjuk, hogy a versenyek látványosabbá válnak a vízből kiemelkedő, akár egyméternyire a felszín felett repülő hajókkal. A sebességi rekordok is sorra dőlnek. Mindez várható volt, aligha lepett meg bárkit is. Mint ahogy a versenyzők is felkészültek rá lelkileg, hogy kicsit újra kell tanulniuk azt a sportágat, amelyet már évtizedek óta űznek. De a változások messze nem állnak meg itt.

 

phoca_thumb_l_szarny_14 (1)

 

Szárnyas hajó, F1-es autó, egykutya
A szellem ugyanis kiszabadult a palackból. Azzal, hogy látványosabbá akarták tenni a versenyeket a repülő hajókkal, egészen új fejlesztési irányok előtt nyitották meg az utat.
„Mi lenne furcsa abban, ha egy Forma–1-es mérnök hajót tervezne? Lassan a versenyhajóknál is fontosabb lesz az aerodinamikai kialakítás, mint a hidrodinamikai, hiszen annyira már a hajók is repülnek, mint amennyire az autók, nem?” – kérdezett vissza Neil Oatley, a McLaren-csapat főtervezője, amikor tavaly a Hungaroringen arról kérdeztem, mi a
véleménye arról, hogy Adrian Newey, a Red Bull sztárdizájnere állítólag hajók tervezésébe kezdene. A mérnök reakciója jól jelzi, hogy a szakemberek máris egy új dimenziót látnak megnyílni a hajófejlesztések terén.
Persze, ami a mérnökök számára lehetőség, az a versenyzők számára kihívás. „A csapat számára eleinte komoly feladatot jelent, hogy megtanuljon szárnyakkal vitorlázni, hiszen korábban még senki sem versenyzett ilyen viszonylag kicsi, de szárnyakkal felszerelt hajókkal. A nézők számára még nagyobb élmény lesz nézni a versenyeket, biztosan sokkal látványosabbá válik a küzdelem” – foglalta össze a véleményét a szabályváltozásokról Morgan Larson, az Extreme Sailing sorozat 2014-es bajnoka. Holott az ember azt gondolná, hogy éppen a korábban, még a szabályváltozások előtt is pokolian gyors 32-es, kéttörzsű hajók vérprofi legénységének nem jelent majd nagy változást, hogy néhány szárnyacskát szerelnek a hajótestre.

 

phoca_thumb_l_szarny_26 (1)

 

Már a Wright fivérek is tudták volna
„Nincs semmi igazi újdonság abban, ahogyan átalakítjuk a kupasorozatban részt vevő hajókat” – mondta a Yachting World magazinnak nyilatkozva a kérdésről Dirk Kramers,a Land Rover BAR csapat vezetőmérnöke. „Már a Wright fivérek is simán megértették volna egy AC45-ös fizikáját – csak még nem lettek volna képesek meg is építeni azt.” A szakember arra célzott: a leszorító- és felhajtóerő fizikai képletei nemigen változtak az elmúlt száz évben. Tehát nem a jelenség új, hanem a lehetőség, hogy alkalmazhassák azt a mérnökök a hajóiparban.
Ahogy lenni szokott a technikai sportokban, a csúcsversenyek szabályváltozásai következtében kifejlődő új technológiai megoldások hamar átlopóznak a hétköznapi használatba is. Elég csak a Forma–1-es autók turbóinak fejlesztésére és a „80-as évek turbóforradalmának összefüggésére gondolnunk, vagy hogy újabb példát hozzunk, az F1-es kocsik hibridrendszereinek és az utcai autók hasonló hajtásláncainak párhuzamos fejlődését látnunk, hogy rájöjjünk, mennyire kéz a kézben jár a csúcs- és a hétköznapi technológia. Ez a jelenség érhető tetten a vitorlázásban is. Máris megjelentek a kis, Laser-osztályhoz (!) kompatibilis szárnykittek, amelyeket viszonylag egyszerűen, utólag is fel lehet szerelni a hajókra. Kell ennél meggyőzőbb példa arra, hogy a csúcsversenyek technológiája
hogyan szivárog át villámgyorsan egy teljesen hétköznapi platformba? Aligha.

Duplájára nőhet a tempó
A skála másik végét jelzi az Amerika Kupa hajóinak változása. A 2013-as San Franciscó-i futam óta drámaian felgyorsultak a hajók: akkor még széllel szemben 30, szélben 40 csomós sebességre voltak képesek, addig a csapatok kicsit szégyenlősen nyilatkozgattak arról, hogy 2017-ben 50 csomós csúcssebességeket várnak. A szakértők pedig inkább 60 csomóra tippelnek. Ilyen száguldásra eddig csak kifejezetten rekorddöntésekre fejlesztett hajók voltak képesek, nem pedig a kupasorozatok résztvevői.
A nagy versenyeken – például AC, Jacques Vabre, Vendée Globe – a változás a szó szoros értelmében látványos. De vajon hogyan érinti majd mindez a hétköznapi vitorlázást? Jár majd bármiféle hatással?
Nos, a válasz egészen biztosan igen. Hasonlóan grandiózus változások még semmilyen sportágban nem maradtak hatás nélkül a hétköznapi technikára. Egészen biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan még a kifejezetten túravitorlások tervezési irányaiba is be fognak lopózni a hidrodinamikai szárnyacskák

Nem a repülés a lényeg
„Ha azt vizsgáljuk, hogy miként növelik a teljesítményt a szárnyak, akkor az erő és az ellenállás kölcsönhatását kell megértenünk. Ez határozza meg ugyanis az elérhető végsebességet” – fogalmazott a sebességrekorder Paul Larsen. „Ha kiemeljük a hajótestet a vízből, akkor csökken, sőt szinte teljesen megszűnik a hidrodinamikai ellenállás, és ezzel nő a végsebesség. Ugyanakkor növelhetjük a sebességet azzal is, ha változatlanul tartjuk az ellenállást, de növeljük a szárnyon keletkező erőt.”
Ez utóbbi megoldást választotta Larson akkor is, amikor a rikító narancssárga Sailrocket 2-vel felállította az aktuális sebességrekordot 65,45 csomóval. Arra törekedett, hogy a fő szárnyon meghajtóerőt generáljon, nem pedig arra, hogy felemelje vele a hajótestet. „Ha ugyanis túlságosan lecsökkentjük az ellenállást, akkor egyre nagyobb súlyra lesz szükségünk, hogy növeljük vele a forgatónyomatékot a hajótest visszaforgatására. Ez az oka annak, hogy a Moth és az A Class osztályokban egyre több nagydarab tengerészt látunk a csapattagok között.”
De még a világ leggyorsabb vitorlázója szerint sem a sebesség növelése a szárnyak legfontosabb hatása a vitorlázására. A nagyobb sebesség jelentősége szerinte az, hogy gyorsabban kelhetünk át az óceánon – méghozzá nem csak a különlegesen könnyű, rekordkísérletekre készült hajókkal, hanem olyanokkal is, amelyek jelentős rakománnyal közlekednek.
„A szárnyak valahogy úgy változtathatják meg a vitorlázást, mint a sugárhajtóművek a repülést. Oké, hogy akár hangsebesség fölött is repkedhetünk velük, de ennél sokkal fontosabb, hogy fölibe emelkedhetünk az időjárásnak, így pontosan tervezhetők és tarthatók a menetidők. Ugyanez valósulhat meg most a vízen is: ha képesek lehetünk mindenféle típusú hajóval elég gyorsan haladni, akkor jó eséllyel sosem kényszerülünk arra, hogy rossz időben vitorlázzunk” – fogalmazott a Yachting Worldnek nyilatkozva Paul Larsen.
Sok más szakember is hasonlóan látja a kérdést. Az IMOCA 60 osztály új hajóit egészen vad formájú, brutális szárnyakkal tervezték. De ezek elsődleges szerepe szintén nem a hajótest felemelése, hanem az, hogy éppen ellenkezőleg: minél nagyobb leszorítóerőt generáljanak a vízben, ezáltal minél inkább egyenesen tartsák a hajótestet. Hiszen ezáltal nagyobb mértékben tudják hasznosítani a szél energiáját. De talán néha túlságosan is nagy mértékben… Legalábbis erre utal az, hogy a Transat Jacques Vabre legutóbbi versenyen történt balesetek sora arra engedi következtetni a szakembereket, hogy a szárnyak nagyobb erőt generálnak annál, mint amivel számoltak a tervezők, és ezért túlterhelődnek a hajó egyes szerkezeti egységei. Mások úgy vélik, hogy a nagyobb kiegyenesítőerő hatására eltörhetnek a hajók „egyenárbocai”. Ez a veszély talán tényleg fennállhat – legalábbis addig, amíg nem rendelkeznek kellő mennyiségű gyakorlati tapasztalattal ezekről. (Lásd Vitorlázás Magazin 2015/6. szám )

 

phoca_thumb_l_szarny_27

 

A szárnyak állítása hoz igazi újítást
Ugyanakkor vannak olyan szárny-megoldások, amelyekről már rengeteg tapasztalattal rendelkeznek. Több mint egy évtizede használják már a Dynamic Stability Systemet (DSS-t). Ez tehát már régen nem kísérleti eszköz: rengeteg túrahajót szereltek fel vele. Ez lényegében egy rendkívül egyszerű, a hajótest oldalából merőlegesen, nagyjából vízszintesen, oldalra kiengedhető szárnylap, amely javítja a hajó stabilitását, csökkenti a dőlést, ezáltal végső soron a sebesség növelésében is szerepet játszik. A funkciója tehát ennek sem az, hogy kiemelje a hajót a vízből, hanem éppen az, hogy a hidrodinamikai erőket kihasználva, minél egyenesebben tartsa. A szárny kijjebb engedésével vagy visszább húzásával a hajó legénysége maga szabályozhatja, mekkora forgatónyomatékot enged rá a hajótestre.
Persze, ez nem minden esetben lehetséges. A legjelentősebb hajóosztályokban korábban nem engedélyezték a szárnyak menet közbeni állítást, vagy bizonyos önvezérlő rendszerek alkalmazását. Például az Amerika Kupa hajóin eddig nem lehetett állítani a T-szárny irányszögét. Ez kicsit olyan helyzetet teremtett, mintha egy repülőgép szárnyát beállítanánk a felszálláshoz, és aztán az egész repülés során nem nyúlhatnánk hozzá, abban reménykedve, hogy a körülmények nem változnak. Ez számos meleg pillanatot okozott a csapatoknak eddig, ha a verseny közben mégis megváltoztak a körülmények. Márpedig szinte akármelyik „szárnyas” osztály bármelyik csapatának tagjai meg tudják erősíteni: 30-40 csomós tempóval száguldani közvetlenül a víz fölött nagyszerű móka – egészen addig, amíg nem történik valami. Mert negyvencsomós sebességnél a vízbe esni nem sokban különbözik attól, mintha a betonra vetnénk magunkat egy autóból.
A biztonsági szempontokat figyelembe véve döntöttek úgy a versenyek szervezői, hogy engedélyezik a szárnyak állítását menet közben. Éppen ez a változás az, ami tulajdonképpen elindította ezt a mostani forradalmat. Hiszen amíg ezek nem voltak állíthatók, addig a szárnyak hatása is csak korlátozott mértékű lehet. Most viszont az Amerika Kupa hajóin már nemcsak a korábbi tiltást oldották fel, hanem azt is engedélyezték, hogy a T-szárny irányszögét folyamatosan a fő daggerboard (oldalsó stabilizáló szárnylap) állásához igazítsák. Ez az egyik legfontosabb újdonság, amely lehetővé tette, hogy az új szárnyrendszerek ne csak nagyobb stabilitást kölcsönözzenek a hajóknak, hanem a biztonságot is növeljék. Éppen ez a technológia szűrődhet le a közeli jövőben a tömeggyártású hajók világába. És ez jó hír mindenki számára, aki nem a csúcshajóosztályokban versenyez, hanem hétköznapi vitorlázó.

 

phoca_thumb_l_szarny_02

 

Az emberi erő ehhez már kevés
De a változások nem állnak meg itt. Az új, J-profilú daggerboard szárnyak megjelenésével már korábban elkezdtek rövidülni ezek a lapok – ugyanakkor hatékonyságuk nemhogy csökkent volna, hanem éppen ellenkezőleg: még nőtt is. Ezek a szárnyak nagyjából úgy viselkednek, mint a V-profilok, amelyek segítségével a hajó megtalálhatja a maga repülési magasságát, mivel a hajó sebességével változik a dőlésük. A több daggerboardfelület nem jelenti automatikusan a jobb magasságkontrollt, ám csökkenti a hajótest oldalcsúszását. (Ami annál jobban nő, minél inkább kiemelkedik a test a vízből.) Tehát sokkal összetettebb feladat megtalálni a tökéletes egyensúlyt a nagy terhelésnek kitett oldalfelületekkel – ennek legjobb módja pedig hidraulikus rendszerek alkalmazása, nem pedig kötelek, csigák és stopperek kombinációja.
„Egy takkváltáskor mind a négy szárnyat (két daggerboard és két rudder) újra be kell hangolni – ezek kezelését pedig nem várhatjuk el a többi feladat mellett egy mindössze ötfős legénységtől” – fogalmazott a szárnyrendszerek kezelésével kapcsolatos kihívásokról az Oracle Team USA színeiben versenyző Grant Simmer. A fizikai törvények szintjére hozva a kérdést hozzátétte: számításaik szerint a legénység tagjai ugyan átlagosan 400 W erőt képesek kifejteni fejenként – de ez kevés mindehhez, főleg hosszabb távon, egy egész verseny során.

A vezérléssel a szárny is változik
De a szárnyrendszerek fejlesztése nem áll meg annál, hogy egyesével vagy összekapcsolt rendszerrel, kézi erővel vagy hidraulikusan mozgathatjuk őket. Az új, kifinomult vezérlés megjelenése a szárnyak változását is magával hozta. „Az új vezérlési rendszerek nélkül kénytelenek lennénk sokkal konzervatívabb, jóval kevésbé hatékony szárnyakat tervezni” – mutatott rá a lényegre a már idézett Dick Kammer. Ismét egy repülőgép-ipari hasonlattal élve ezt talán úgy tudjuk a legjobban elmagyarázni: ahogyan a szuperszonikus harci gépeknél a fly-by-wire rendszerek teszik lehetővé, hogy a gép sokkal jobban manőverezzen, mint amit kézi erővel érhetnénk el, úgy az új csúcshajók esetében is a kifinomult hidraulikus rendszerek teszik lehetővé a szárnyak tökéletes vezérlését. Nem csoda tehát, hogy még a kupasorozatok topcsapatai is külső segítséget vesznek igénybe új fejlesztéseiknél: a Land Rover BAR például a Forma–1es McLaren-istálló vezető mérnökeivel, az Oracle Team USA pedig az Airbus szakembereivel konzultál folyamatosan. A Gunboat pedig mindenkit megelőzve máris előállt egy olyan új, kifinomult vezérlési rendszerrel a G4-es katamaránon, amelyet akár egyetlen ember is képes kezelni. Ez már a jövő útja…

Szárnyas hajók és holdrakéták
Az új rendszer vezérli a fő szárnyat, valamint a ruddereket, és közben még a vitorlarendszert is képes bizonyos szinten hangolni” – mondta Ward Proctor, a helsinki központú Marine and Hydraulics képviselője. Nem csoda, hogy a cég már kapott megbízást egy hasonló rendszer kiépítésére egy 100 lábas katamaránra is.
Azzal, hogy a szabályalkotók lehetővé tették az ilyen szofisztikált rendszerek alkalmazását, meg is nyitották a kaput a fejlesztések előtt. „A modern elektronika és a giroszkópok ma már olyan olcsók, hogy az elektromos rendszerek könnyedén beépíthetők. Erre a legjobb bizonyíték, hogy ma már minden sarkon vehetünk automatikus stabilizátor-rendszerekkel felszerelt négymotoros drónokat” – fogalmazott Andy Claughton, a Land Rover BAR technikai vezetője. A ma már relatíve tényleg olcsó és nagyon hatékony mozgásérzékelő szenzorok, az erős villanymotorok és a vezérlő szoftverek mind rendelkezésre állnak, így nagyon is valószínűnek tűnik, hogy az eddig csak a nagyobb motoros jachtokon használt stabilizátor-rendszerek a vitorlásokon is megjelennek a közeli jövőben. Akárcsak az elektronikusan vezérelt, a mindenkori haladási körülményekhez igazodva működő V-szárnyak.
A kérdés már csak az: vajon mindnyájan, akik vitorlázunk, pár éven belül repkedni fogunk hajóinkkal a víz fölött, pont mint a kupasorozatok katamaránjainak csapatai? Erre persze ma még nehéz biztos választ adni, de a szakértők ezt nem tartják túlságosan valószínűnek. Legalábbis a családi túrahajók esetében nem. Ennek nemcsak a költségek állnak az útjában, hanem az alapvető célok és funkciók problémája is. Vagyis az, hogy vajon mi szükségünk lenne egy sokkal gyorsabb, szárnyakkal felszerelt, félig-meddig önvezérlő és a hullámok felett repkedő családi túrahajóra a Balatonon, ha egyszer éppen a vitorlázás élményéért szeretünk hétvégenként kifutni egy kicsit? Végül is lehetne holdrakétánk is (ha megvan rá a pénzünk). A kérdés csak az, hogy minek.

Szárnyakról széljegyzetben

– Mennyivel lesznek gyorsabbak a hajók?
Ezt még pontosan nem tudni. A szakemberek úgy tippelik: nagyjából kétszeresére nőhet a hajók sebessége. Az Amerika Kupa hajói eddig, a nem állítható, egyszerűbb szárnyakkal 30 csomó körüli végsebességet értek el. A szakemberek várakozásai szerint ez már 2017-ben 50 vagy akár 60 csomóra is nőhetnek.

– Miért nő a tempó?
Azért, mert a szárnyak kiemelik a hajótestet a vízből. Így csökken a közelellenállás, ezért egységnyi erővel nagyobb végsebesség érhető el. De nem feltétlenül kell a levegőbe repíteni a hajót ahhoz, hogy gyorsuljon. A stabilizáló idomokkal nagyon hatékonyan lehet kiküszöbölni a hajó dőlését. Márpedig minél egyenesebb az árboc, annál hatékonyabban hasznosítja a hajó a szél energiáját.

– Akkor kétféle szárny létezik?
Funkcióját és formáját tekintve elég sokféle szárnyat alkalmaznak már most is a hajókon. De alapvetően két fő típust különböztetünk meg: az emelő és a stabilizáló szárnyakat. De a fent vázoltakon kívül még más funkciójuk is van ezeknek az idomoknak – például nagy felületű daggerboardokkal (oldalsó stabilizálószárny) csökkenthető a hajó oldalcsúszása.

– Mi az újdonság az eddigi technikai megoldásokhoz képest?
Nem a szárnyak megjelenése az igazi, izgalmas újdonság jelenleg a hajótervezés terén, hanem az, hogy nem fix, hanem vezérelhető rendszereket is beépíthetnek a csúcshajókba. Olyasmi ez, mint a Forma–1-ben a DRS, vagyis a hátsó szárny nyitási rendszere: egyenesben az idom laposabb profillá változhat, így csökken a légellenállás, ugyanakkor tempós kanyarokban meredekebb profiljával növeli a leszorítóerőt. Hasonló elven a hajók szárnyai is mindig az éppen optimális módon állíthatók, és ehhez hamarosan elektromos vezérlésű, legalább félig önvezérlő rendszerek társulnak. Nem véletlen, hogy például a Land Rover BAR az F1-es McLaren-csapat segítségével fejleszti saját rendszerét.

– A versenyzőknek elsődleges a tempó – de miért fontos máshol?
Ha potenciálisan nagyobb lehet a hajók végsebessége, akkor kiszámíthatóbb, pontosabban tervezhetőbb lehet a vitorlások két pont közötti menetideje. Ez egyes szakértők szerint a vitorlás hajók új és fényes korszakát hozhatja el mind a személyszállítás, mind az áruszállítás terén.

– Minden hajón alkalmazhatók?
Ez azért valószínűtlen. Az új hajók tervezését biztosan jelentősen befolyásolja majd a versenyágakban kikísérletezett technológia átszivárgása a hétköznapi használatba. De a régebbi típusok átalakítása alighanem olyan költséges lenne, hogy nem érné meg. A túrahajók esetében jellemzően a nagyobb stabilitást és jobb kontrollt biztosító szárnyak terjedhetnek el – de ma még nehéz előre látni, hová vezet ez a technológiai forradalom.

 

phoca_thumb_l_szarny_15

 

Képgaléria:

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.