Zöld vízrendszer a hajón

Új, környezetbarát szennyvíz- és ivóvíz tisztító innovációkat mutatott be a Catana Group. A cég által fejlesztett új vízszűrő megoldás teljes mértékben megtisztítja és ihatóvá teszi a csapvizet a hajókon, így nincs szükség több ásványvizes műanyag palackra.

A Catana újításához kapcsolódik a speciális membránnal ellátott Bioreaktor, amely lebontja, ultraszűri és sterilizálja a hajón keletkező szennyvizet, ezzel az eljárással lehetővé téve a teljesen tiszta „szennyvíz” kibocsátását.

Egyre zöldebb tradíció

Ez nem az első „zöld” újítás a francia cégtől, hiszen a Catana eddig is igyekezett élen járni a fenntartható fejlődésre való törekvésben. Ennek jegyében már eddigi is alacsony sztirol-kibocsátású gyantákat és PEFC-tanúsítványú (fenntartható erdőgazdálkodásból származó) fát használtak fel a hajógyártás során. Az új fejlesztéssel pedig tovább léptek a gyártás környezettudatosabbá tételén, és a hajók használata során is igyekeznek öko-barát megoldásokat alkalmazni.

VM-kisokos: Az új rendszer már forgalomban is van, hiszen 2020 szeptembere óta minden újonnan rendelt Catana és Bali katamarán már megkapja az Excellence Pack nevű szűrőcsomagot.

Hogyan működik a rendszer?

A speciális endotoxin-szűrő már a víztartályban megtisztítja a vizet, eltávolítja a klórt, de megtartja az ásványi anyagokat, így a csapokból teljes mértékben iható víz folyik – nem kell ásványvizes palackokat cipelni a fedélzetre, és nem képződik műanyaghulladék.

Bioreaktor a fedélzeten
Emellett minden új Bali és Catana katamaránt egy speciális (BAMID) membránnal ellátott bioreaktorral szerelnek fel, amelyek a baktériumok lebontásának és ultraszűrésének köszönhetően végzi el a szennyvíz tisztítását. A rendszer csendesen és teljesen automatikusan, gondozásmentesen működik, és szennyezetlen vizet enged a tengerbe. Így a vitorlázóknak nem kell többé azzal szembesülni, hogy a tartály rossz helyen vagy rossz időben van tele, nincs több karbantartás és tartálytisztítás, nem terjengenek többé kellemetlen szagok sem.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.