SailLog: Edzés-segítő alkalmazás egy magyar vitorlázótól

A versenyzők számára rendkívül hasznos alkalmazást fejlesztett ki egy magyar vitorlázó, Bihary Gergő. Az ingyenesen letölthető SailLog egy digitális edzésnapló különösen praktikus megközelítéssel.

A versenyzők számára rendkívül hasznos alkalmazást fejlesztett ki egy magyar vitorlázó, Bihary Gergő. Az ingyenesen letölthető SailLog egy digitális edzésnapló különösen praktikus megközelítéssel.

Szöveg: Visy László

A saját versenyzői tapasztalatait felhasználva fejlesztette ki Bihary Gergő, a Spartacus Vitorlás Egylet 470-es versenyzője. A SailLog-ot máris rengetegen használják Honolulutól Pakisztánig – derül ki a rendszer bejegyzéseiből.
„Az alkalmazás ötlete abból eredt, hogy szparis utánpótlás vitorlázóként mindig edzésnaplót kellett volna írnunk, de senkinek nem volt kedve mindig magával vinni az edzésnaplót, ami általában vagy betelt, vagy elázott, de az egészen biztos, hogy amit egyszer beleírtunk azt többet nem nagyon kerestük elő. Így hát egyetemi projekt munkaként elhatároztam, hogy megreformálom az edzésnaplók/edzés menedzsment folyamatát” – írja az ötlet alapjairól a fiatal fejlesztő.
Az alkalmazás alap funkciója, hogy a vitorlázók könnyedén el tudják benne tárolni a különböző edzéseiket és versenyeiket. Egy bejegyzés lehet egészen felületes, csak néhány adattal, de lehet egészen részletekig menő, a hullámoktól az áramlásig minden részletet tételesen tárolva. Emellett lehetőség van az alkalmazásban a hajón elvégzendő munkák tárolására, amikről értesítést is küld az app (Pl.: grósz shott kicserélése a következő verseny előtt). Ugyancsak hasznos funkció, hogy a versenyzők tárolhatják benne a különböző vitorláikat, amiket egy edzéshez tudnak csatolni. Így folyamatosan nyomon lehet követni, hogy egy vitorla hány órát „futott”, milyen állapotban van.


Az alkalmazás elkészítése után adta magát a gondolat, hogy ha már digitális az edzésnapló, akkor ahelyett, hogy az edző csak kiadja az utasítást, hogy mindenki írjon edzésnaplót, ezt le is ellenőrizhetné az interneten keresztül. Így készült el a SailLog webes felülete, ahol az edzők be tudnak lépni, összeállíthatják a „digitális” csapatukat és láthatják a csapattagok edzésnaplóit online. Itt azonban nem csak megtekinthetik a naplóbejegyzéseket, hanem azokra rögtön egy értékelést is adhatnak. Így mindenki nyer, hiszen az edző követheti a tanítványa előrehaladását, a vitorlázó pedig kap egy pár soros személyes visszajelzést az edzésen végzett munkájáról. Úgy gondolom, hogy ezzel sokkal hatékonyabban lehetne nevelni a következő vitorlázó generációt.
Az alkalmazás most indult el nyilvánosan és teljesen ingyenesen, de néhány hete már több magyar és külföldi vitorlázó is aktívan tesztelte. Silvia Mas, a 470-es hajóosztály női Európa-bajnoka így nyilatkozott az alkalmazásról: „I have been using the app, pretty cool, now I’m testing new mast and new sails design and it’s being very useful”. (Már egy ideje használom az alkalmazást, nagyon szuper, most éppen egy új árbocot és vitorlát tesztelek és nagyon jól jön.)

Az alkalmazás letölthető Androidra és iOS-re, további információ: www.saillogapp.com

Kövess minket a Facebookon is.