VG: Thomson javít, Dalin vezet

Átvette a vezetést Charlie Dalin (Apvia) Thomas Ruyant-tól a Vendée Globe-on. Ez volt a tizedik helycsere az élen a rajt óta, és Dalin a hatodik, aki az élre állt. Thomson másfél napja javít, ha minden igaz, sikerülni fog a dolog – és érdekes, hogy háromszor is négykor előzték meg. Rövid összefoglaló a Vendée Globe-ról.

Kezdjük egy kis számmisztikával: figyelemre méltó tény, hogy Thomsont háromszor is 4-kor előzték meg. Először Thomas Ruyant húzott el mellette UTC szerint 4 óra körül, aztán másnap pont ugyanakkor Dalin következett, majd ma Jean Le Cam is pont e kora hajnali órában került elé a rangsorban. A sérült hajójával küzdő brit vitorlázó számára persze egyre kevesebb a jelentősége a dolognak, de ha végez a javítással és kiderül, hogy tudja folytatni a versenyt, akkor jobb, ha 4 körül figyel az üldözőire…

A roppant népszerű brit hajós több etapban másfél napja javítja a Hugo Boss orr-részében talált hibát, egy hosszborda felválását. „Ez a Vendée Globe, az embernek boldogulnia kell az ilyen dolgokkal” – mondta sommásan Thomson saját honlapjának nyilatkozva, hozzátéve, hogy szerencsére nem a Déli óceánon észlelte a hibát, hanem nyugodt vizeken. Amúgy nem csinált titkot abból, hogy mit is csinál, két videót is közzétett róla, itt az egyik:

Persze a verseny nemcsak Thomsonról szól – még ha őt is övezi a legnagyobb figyelem Beyou kényszerű hátraarca óta. Az élen öldöklő küzdelem zajlik Ruyant és Dalin között. Az utóbbi remekül kihasználta a változó szélviszonyokat kínáló november 23-át, és folyamatosan lopta a távolságot honfitársa mögött, annyira, hogy UTC szerint 8 óra körül meg is előzte. Ez volt a tizedik helycsere az élen a verseny kezdete óta, és Dalin hatodikként vezeti a mezőnyt. De a meccs még messze nincs lefutva, a két francia 30 mérföldes távolságon belül hajózik és még jó 500 mérföld van hátra számukra az Üvöltő Negyvenesekig…

Jó 250 mérföldnyivel hátrébb egy másik izgalmas párbaj is zajlik az elnyűhetetlen Jean Le Cam és Kevin Escoffier között, és úgy tűnik, „János király” ismét jól taktikázott, és keletiesebb irányválasztása (egyelőre) kifizetődik, órák óta jobb tempót hoz öreg hajójával, mint sokkal fiatalabb vetélytársa. Az ötödik helyen pedig ott vitorlázik félig kész hajójával Thomson is, simán tartva Escoffier termpóját.

Az állás az élen jelenleg ez:

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink