Hétvégén Szüreti Regatta!

Közel kétszáz hajóra számít a jövő hétvégi Szüreti Regattán a szervező TVSK.

Közel kétszáz hajóra számít a hétvégi Szüreti Regattán a szervező TVSK.

A Szüreti Regatta évek óta a nagyhajós vitorlázás szezonjának legnépszerűbb záróakkordja. Közel kétszáz hajó vitorlázik át még egyszer a nyugati medencébe, még egyszer együtt töltve az estét barátokkal, vitorlázótársakkal – olyanokkal is, akikkel a következő év májusáig nem is találkozik majd.

A Balaton őszi arca lenyűgöző. Az északi part hegyoldalainak színei varázslatosak, az alacsonyan járó nap egészen más, feledhetetlen árnyalatot kölcsönöz a víznek. A ködös, párás reggeli rajt olyan emlék, amely segít átvészelni a következő tavaszig tartó vitorlázás nélküli időszakot legtöbbünknek.

„Hegyi Dénes sporttársunk emlékére hívtuk életre ezt a versenyt, amelyet mindig is klubunk alapértékei, a vitorlás túrázás, és a sporttársakkal közösen töltött idő határozott meg” – fogalmaz Siklósi Máté, a Túravitorlás Sportklub elnöke, a verseny főszervezője.

Ennek jegyében a TVSK idén is biztosítani kívánja a keretet a közös beszélgetéshez és a vitorlázáshoz egyaránt. A nevezőket már péntek délután, szeptember 21-én várják egy zsíroskenyér-partira az alsóörsi TVSK telepen.

A verseny rajtja hagyományosan Alsóörs előtt lesz, szeptember 22-én 9.00 órakor. A hajók a Tihanyi-szoroson át Badacsonyba vitorláznak, de a katamaránok és liberák kivételével mindenkinek át kell haladnia egy Révfülöpnél elhelyezett kapun is. „Ezzel is biztosítani szeretnénk, hogy kis szél esetén értékelni tudjuk a lassúbb hajóosztályokat” – hangsúlyozza Sikósi Máté.

A Szüreti Regatta természetesen kapcsolódik a balatoni borokhoz is. A hajók számára a badacsonyi BH Zrt. kikötőben áll rendelkezésre kikötőhely, így a célba érés után a szombat délutánt és estét a kiváló helyi borok kóstolására lehet felhasználni. Egy séta a Laposa pincéig vagy a Kisfaludy-házig egy pohár bor élvezetén túl – jó idő esetén – csodálatos panorámával is megajándékozza a résztvevőket.

A hajóknak legkésőbb este 19.00 óráig kell célba érniük. Ezután kezdődik a díjkiosztó – a tavalyi verseny legjobbjai vehetik át méltán megérdemelt díjaikat – a közvetlenül a kikötő előtt berendezett rendezvénysátorban. Az ünnepélyes pillanatokat „Szüreti mulatság” követi  – egy közös vacsora, majd akinek kedve van, retró zenére táncolva zárhatja az estét.

Vasárnap a rendezvény sportos része kerül ismét előtérbe: a visszaúton Badacsony előtt 9.00 órakor rajtol a mezőny, a cél Balatonföldvár.

„A hagyományos nagyhajós osztályok mellett a Balaton leggyorsabb hajóit, a nagy katamaránokat, a liberákat és szkiffeket is várjuk a Szüreti Regattára. A verseny biztonsága elsőrendű fontosságú: ezért a rajtvonal szekcionált lesz, és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Rupert mentőhajója végig a mezőnnyel tart majd” – mondja Siklósi Máté.

A versenyt a Volvo Galéria, a Laposa pincészet valamint a SailingBooks.hu támogatják. A hajók a Kwindoo alkalmazáson követhetők nyomon, és a szervezők a közösségi médiában online élő közvetítést is terveznek.

A versenykiírás letölthető a hunsail.hu oldaláról (https://bit.ly/2oV4WsV), további információk pedig a TVSK Facebook-oldalán létrehozott esemény-site-on (https://bit.ly/2x6dVLn)  találhatók.

Fotók: Mag Andrea

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.