Olimpia: küzdős napjuk volt a magyar vitorlázóknak

Nem a mai volt a magyar vitorlázók legkiemelkedőbb napja az olimpián: Vadnai Benjamin egy 17. és egy 21. helyet szerezve a 18. helyen áll összetettben, Érdi Mári egy 11. és egy 14. hellyel a 15., míg Berecz Zsombor két küzdelmes futamon a 6. és a 7. helyet szerezte meg, ezeknek köszönhetően az összetett 3. helyén várja a folytatást.

A mieink közül a férfi Laseresek között szereplő Vadnai Benjamin kezdett legkorábban csütörtökön az ötkarikás játékokon – számolt be róla a hunsail.hu. A hajóosztály hetedik futama nagyjából 11 csomós szélben kezdődött, de az utolsó hátszélben és a befutó előtt már inkább 14-15 csomóra erősödött. Vadnai Benjamin a futam feléig a 22. helyen haladt, de utána sikerült „fognia” pár pozíciót és végül a 17. helyen ért célba. Az ausztrál Wearn Matt semmit sem bízott a véletlenre. Végig vezetett és meg is nyerte a hetedik futamot.

A nyolcadik futam során is stabil, 15 csomó körüli szélerősség fogadta a mezőnyt, és az ausztrál Wearn Matt ott folytatta, ahol abbahagyta kicsivel korábban. Kiválóan vitorlázva, nagyon magabiztosan nyerte meg ezt a futamot is. Vadnai Benjamin bár mindent megtett, ezúttal nem tudott a legjobb húszba kerülni, pedig a futam alatt azért néha sikerült ez neki. Végül azonban a 21. helyen ért célba, kicsivel több mint 2 perccel lemaradva a futamgyőztestől, de nagyjából 10 másodperccel a 16. mögött, ami azt bizonyítja, hogy nagyon kevésen múlik egy-egy jobb helyezés a mezőnyben.

Nyolc futam alapján az utolsó két futamot megnyerő, de még három második helyezéssel is rendelkező ausztrál Wearn Matt az első, egy ciprusi és egy norvég vitorlázó előtt. Vadnai Benjamin a 18. helyen áll.

Érdi Mári

Már a csütörtöki versenynap első Laser Radial futamában is közel volt a TOP 10-hez Érdi Mária, hiszen bár a kezdés nem sikerült jól, hiszen a 20. helyen vette az első bóját, de a folytatásban nagyot harcolva, folyamatosan nyerve a pozíciókat, a 14. helyen zárta a hetedik futamot.

A folytatás nagyon bíztatóan kezdődött, hiszen a nyolcadik futam első szakaszának végén másodikként vette a bóját a magyar kiválóság. Aztán a hátszélben és a többi szakaszon kicsit visszacsúszott, de így is a nagyon előkelő 11. pozícióban érkezett célba.

A dán Rindom Anne-Marie a 7. futamban második lett, a 8. futamot pedig megnyerte és összetettben ő vezet. Érdi Mária a 15. helyen áll nyolc futam alapján, de szoros a mezőny előtte, így a folytatásban még előrébb is léphet.

Berecz Zsombor

Nem volt könnyű napja Berecz Zsombornak, aki a Finn hajóosztály 5. futamában a hatodik helyen végzett, a hatodik futam végén pedig a 7. helyen érkezett a célba. Küzdeni tudását bizonyítja, hogy a nap első futamában a tizedik helyen ért az első kreuz végén a bójához és a hátszélben sajnos még egy pozíciót veszített, de a második kreuz után már hetedikként fordult és végül hatodik lett ebben a futamban. Remek formáját bizonyítva a brit Scott Giles nyerte ezt a futamot, aki harmadik futamgyőzelmét aratta.

A nap második, a verseny 6. futama is hasonlóan alakult az előzőhöz képest, ráadásul több szempontból is. Berecz Zsombor ugyanis ismét sokat tudott előre lépni, mert a 13. helyen ért az első bójához, majd folyamatosan nyerve a pozíciókat végül hetedikként ért célba. A fájóbb hasonlóság az ötödik futamhoz képest, hogy a hatodikat is a brit vetélytárs (Scott Giles) nyerte, aki négy futamgyőzelmével összetettben is az élre ugrott.

Hat futam alapján, Berecz Zsombor a harmadik helyen áll, de továbbra is szoros az élmezőny. A brit Scott 13 pontos, a spanyol Cardona Mendez Joannak 14 pontja van, Berecz Zsombor neve mellett pedig 21 pont van.

A Finn mezőny számára most egy pihenőnap következik, de pénteken a 9. és 10. futamot rendezik majd Érdi Máriának és Vadnai Benjaminnak.

Fotók: Cserta Gábor

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.