Magyar „all stars” csapat indul a Sydney–Hobarton!

Először indul a magyar vitorlás sport története során magyar csapat a Sydney-Hobart versenyen. A Király Zsolt által vezetett „all stars” gárda egy TP52-essel áll rajthoz.

Először indul a magyar vitorlás sport története során magyar csapat a Sydney-Hobart versenyen. Az Ormándlaki Áron által vezetett „all stars” gárda egy TP52-essel áll rajthoz.

Ormándlaki Áron, Király Zsolt, Czap Zoltán, Újvári Gábor vagy Mónus Gyula nem szorul bemutatásra nem szorul bemutatásra a vitorlázás hazai rajongói számára. Ormándlaki Áron „Roni” számos alkalommal tagja volt Litkey Farkas Kékszalag-győztes legénységének, míg Czap Zoltán idén megnyerte a tengeri nagyhajós magyar bajnokságot. Király Zsolt a Centomiglia, illetve a Genfi-tavon megrendezett Bol d’Or Mirabaud többszörös győztese, aki öt éven belül elért harmadik győzelme után megtarthatta a legjobb egytestű hajó kormányosának járó Bol de Vermeil kupát.

A M3 Team Hungary tagjai rendszeresen vitorláznak az Adrián, de régóta szerették volna kipróbálni magukat a déli tengereken is. Az Ausztrália vitorlás fővárosából, Sydneyből startoló és Tasmánia fővárosában célba érő Sydney-Hobart Yacht Race kellően szép kihívásnak ígérkezik arra, hogy a 12-14 tagú, főként magyarokból álló legénység egy erős nemzetközi mezőnyben is megmutassa vitorlázó tudását.

Király Zsolt, az M3 Team Hungary egyik taktikusa, a Raffica kormányosa (Fotó © Török Brigi)

Az M3 Team Hungary az első magyar vitorláscsapat, amelynek nevezését elfogadták az ausztrál szervezők, akik október végén 92 indulót jelentettek be. A magyarok hajója, az 52 lábas TP52-es egytestű vitorlás jelenleg Melbourne-ben horgonyoz, ilyen hajókkal rendezik az Adrián és Nyugat-Európában egyaránt népszerű 52 SUPER SERIES versenyeit.

A 74. Rolex Sydney-Hobart Yacht Race a szokásoknak megfelelően karácsony másnapján, december 26-án rajtol a Sydney Harborból és 628 tengeri mérföld megtétele után, 2-3 nap múlva ér célba Hobartban. A mezőny túlnyomó részét helyi – ausztrál és új-zélandi – hajók alkotják, de a nevezési listán három amerikai, brit és lengyel, két-két Hong-Kong-i, kínai és orosz, valamint egy-egy francia, német és magyar egység is szerepel. Az ünnepélyes eredményhirdetést december 31-én tartják Hobartban.

Az M3 Team Hungary felkészülését, illetve szereplését – terveink szerint november végétől – a 74. Sydney-Hobart Yacht Race-nek dedikált Facebook-csatornán és blogon követhetik, ahol az aktuális (helyszíni) tudósítások mellett képes és videós élménybeszámolókat is találhatnak.

A 2017-es Rolex Sydney-Hobart összefoglaló videója:

Borítókép: TP52-es hajók az 52 Super Series 2018-as valenciai versenyén (Fotó © Nico Martinez)

Kövess minket a Facebookon is.