ÖTKARIKÁS VITORLÁZÁS: A legsikeresebb olimpiánk jöhet

Bár kevesebb vitorlázónk jutott ki a halasztott tokiói olimpiára mint amennyi Rióba utazott öt évvel ezelőtt, minden okunk megvan rá, hogy optimisták legyünk a várható eredményekkel kapcsolatban. A mai élsportoló gárda sokat fejlődött és ereje teljében van, talán az éremszerzés sem csak álom. Megkockáztathatjuk, hogy a legsikeresebb olimpia elé nézünk vitorlás szempontból…

A sporttörténelem első halasztott olimpiáján Tokióban, a vitorlás sportágban az enosimai versenyeken négy versenyzőnk képviseli Magyarországot. Ez az Olimpia a magyar vitorlás eredményeket tekintve minden idők legjobbja lehet. Hiszen soha ilyen erős csapatunk nem volt még a játékok történetében.

A mérleg: 59 versenyző, egyetlen érem
Magyar vitorlázók Olimpián először 1928-ban, Amszterdamban versenyeztek. Azóta 14 alkalommal voltunk ott a mezőnyben. Összesen 59 név szerepel a magyar vitorlás olimpikonok listáján. Az eredményességi léc nincs nagyon magasan, hiszen közülük csak kilencen tudtak az első tízben végezni (Holovits György kétszer is). A legjobb eredmény viszont egy bronzérem, amelyet 1980-ban Tallinnban a Detre-testvérek, Szabolcs és Zsolt értek el Repülő Hollandi osztályban.

Van esélyünk – nem is kicsi!

Ezúttal nem csak a természetes optimizmus mondatja azt, hogy a legsikeresebb Olimpiánk következhet. Ezúttal nem csak egy-egy kiugró eredmény táplálja az álmainkat, hanem az sokkal erősebb alapokon nyugszik: a papírformán.

Az Enosimába utazó csapatunk csaknem azonos a négy – bocsánat öt – évvel ezelőttivel. Riói olimpikonjaink közül csak Gádorfalvi Áronnak nem sikerült a kvalifikáció. A zseniális szörfös, aki 6 olimpiai részvételével (2004-től 2016-ig minden alkalommal) a magyar sport csúscstartói közé tartozik, a hetedikkel pedig az élen lenne, ezúttal nem szerzett indulási jogot.

Cholnoky Sára 2019 szeptemberében a torbolei (Garda-tó, Olaszország) világbajnokságon elért 49. helyével szerezte meg újra az indulási jogot az RS:X női szörf kategóriában. Az Olimpián 27 nemzet női szörfösei versenyeznek majd. Az esélylatolgatásból ezúttal kihagytuk a szörföt, jelen esetben Cholnoky Sárát. Ennek nincs személyes oka, egyszerűen csak nehéz pontosan megítélni az esélyeit.

Áron, aki majdnem

Sokszor és sok helyen megírtuk, hogy talán egy más korban, vagy akár csak ha egy-két alkalommal lett volna annyi támogatója Gádorfalvi Áronnak, hogy egyetlen olimpiai ciklust végighajthatott volna együtt a nemzetközi élmezőnnyel, akkor talán az ő nevével kezdődne a magyar vitorlás olimpikonok sikerlistája. De mindig, minden ciklusban legfeljebb az utolsó két évben jutott el a cél felé vezető útra, a nagy nemzetközi versenyekre. Ez ma – értsd korunkban, az elmúlt évtizedekben – már nem elég az olimpiai üdvösséghez. Így is a nevéhez fűződik az a dicsőség, hogy ő lett a magyar vitorlás sport legtöbb olimpiai indulást kiharcoló versenyzője, hiszen hatszor vehetett rész ötkarikás játékokon…

Finn dingi

Berecz Zsombor az elmúlt éveket tekintve a teljes olimpiai finnes mezőny konstans legeredményesebb versenyzője. 2018-as világbajnoki győzelme óta továbbra is ott van a Finn Gold Cupok élmezőnyében 3. és 4. helyeivel. 2019-ben az enosimai előolimpiai versenyen – az olimpiaihoz hasonló összetételű és erősségű mezőnyben – fölényesen legyőzte ellenfeleit. Korábbi dobogós helyezései után lett tavaly és idén kétszeres Európa-bajnokká. Ráadásul ezeket az aranyérmeket olyan magabiztossággal söpörte be, hogy az utolsó futamokon rajthoz sem kellett állnia. Az elmúlt négy évben az egyetlen finnes, aki mind az EB-ken, mind a világbajnokságokon az első ötben tudott végezni (2017 és 2021 között VB-n: 5., 1., 3., 4. , az Európa-bajnokságokon: 5., 2., 1., 1.,)

Ettől persze még nem tekinthetjük őt biztos olimpiai érmesnek. Az Olimpia nagyon más, nagyon különbözik minden versenytől. Egyrészt a hangulata miatt. Más a pszihés helyzet, mint bármilyen világversenyen. Ez az Olimpia! Mindenki erre készül, legalább egy, de inkább több olimpiai cikluson át. a résztvevők irdatlan mennyiségű munkát tesznek bele a felkészülésbe és ez a vizsga, az egyetlen lehetőség.

Gyorsan lezajlik, akit pedig közben egy váratlan csapás ér – technikai hiba, balszerencse, óvás, korai rajt – annak a feldolgozására, a túllépésre kevés az idő. Berecz Zsombort Rióban egy fölényes futamgyőzelemtől fosztott meg a korai rajt. Ebből felállt, újra feljött összetettben a harmadik helyre, ám a pihenőnap utáni gyengeszeles futam balszerencsés kimenetele már padlóra küldte. Az biztos, hogy azon akkor sokat tanult a verseny lelki vonatkozásairól. Legalábbis ezt mutatják az azóta elért sikerei, ezt mutatja a versenyzési stílusa.

Egy olimpián más a mezőny is, mint bárhol. Kis létszám, kevés hajó, hiszen nemzetenként egy-egy versenyző lehet ott. Ráadásul a létszámot még a nemzetközi sportszervezetek, esetünkben a Nemzetközi Olimpiai Bizotttság és a World Sailing által meghatározott kvalifikációs rend is a valós erőviszonyokkal nem törődve korlátozza. A Finnesek esetében ez különösen igaz!

„Mindössze 19 nemzet finnesei versenyezhetnek Tokióban. A hajóosztály erősségéhez mérten ez nagyon szűk korlát”

Mindössze 19 nemzet finnesei versenyezhetnek Tokióban. A hajóosztály erősségéhez mérten ez nagyon szűk korlát. Ha ebből még kivesszük a rendező országot és az olyan kontinensekről kötelezően érkezőket, akiknek kvázi sportpolitikai okból muszáj ott lenniük, akkor Finnben, az egyszemélyes nehézsúlyú férfi osztályban 11-13 igazán komoly versenyzőről beszélhetünk. Holott a nemzetközi mezőnyben legalább húsz olyan nemzet van, aki győzelemre, de legalább is pontszerzésre esélyes finnest küldhetne. Régebben, amikor a létszámhatárt nem szabták meg ilyen szigorúra, még harmincnál is több nemzet vetélkedett Finnben és rendre születtek olyan olimpiai bajnokok, akikre senki sem számított. Például 1984-ben Russell Coutts lényegében ismeretlen új-zélandi srácként érkezett Los Angelesbe…

Ehhez képest most Finnben az utolsó olimpiai kvalifikációs helyet a spanyol Joan Cardona csak egy világbajnoki ezüstéremmel szerezhette meg. A vb. ötödik helyen végzett horvát Bugarin már kimaradt, amint a világranglistát vezető svájci Nils Theuninck is…

Zsombornak azért maradt éppen elég nagyon erős ellenfele. Az olimpiai bajnoki címet védő és négyszeres világbajnok, sőt, idén az Americas Cup résztvevő brit hajóban főszereplő Giles Scott mellett ott lesz az új-zélandi 2020-as világbajnok, idén bronzérmes (és Americas Cup győztes) Josh Junior is.

Az a legkevésbé sem baj Zsombi szempontjából, hogy az aktuális világbajnok Andy Maloney csak edzőmotorosból segítheti Juniort, mert elvesztette az új-zélandi olimpiai válogatót.

De számolni kell a már említett, rendkívül gyorsan fejlődő spanyol Joan Cardonával, aki amúgy U23-as világbajnok is. Vagy ott lesz a holland Nicholas Heiner, az amerikai Luke Müller, olyan volt világbajnokok, mint a svéd Max Salminen, a brazil Jorge Zarif. Mindketten az utolsó versenyeken kimaradtak a legjobb hatból-tízből, így persze kétszeres erőt adhat nekik a kis létszámú olimpiai mezőny adta új esély.

Azt még sosem írhattunk le eddig egyetlen olimpia előtt semmilyen hajóosztályról, hogy a papírforma alapján az egyik legnagyobb esélyese egy magyar versenyző – konkrétan Berecz Zsombor. Régebben azt gondoltam volna, hogy nem szabad ilyet kimondani, mert ez talán felesleges súlyt jelent a versenyzőnek. De Zsombi az elmúlt években világosan bebizonyította, hogy mennyire tisztában van az esélyeivel, képességeivel és tudásával.

„Azt még sosem írhattunk le eddig egyetlen olimpia előtt semmilyen hajóosztályról, hogy a papírforma alapján az egyik legnagyobb esélyese egy magyar versenyző – konkrétan Berecz Zsombor”

Női Laser Radial

Érdi Mári a magyar vitorlázás üde színfoltja, amióta csak feltűnt a színen. Amióta 2013-ban tizenötévesen először versenyt nyert a Balatonon, amióta ugyanabban az évben Byte világbajnok lett..
Ötszörös korosztályos világbajnok, egyszeres Európa-bajnok, van egy világbajnoki és két Európa-bajnoki ezüstérme, valamint egy-egy VB és EB bronzérme is. Ennél akár többet is begyűjthetett volna, de mivel 19 évesen már a felnőtt mezőny élvonalába ért, ezért nem volt értelme korosztályos versenyeken rajtolnia. 23 évesen a második Olimpiájára készül és a várható olimpiai mezőnyben 3. lett a 2019-es olimpiai tesztversenyen Enosimában.

Annak idején, 2014-ben élete első Világkupa versenyén Palma de Mallorcán a felnőtt olimpiai mezőnyben Arany csoportba került. Sőt! Megnyerte az utolsó futamot. Azóta rendre ott van a legnagyobb nemzetközi versenyek élmezőnyében, soha nem meglepetés, ha bekerül a legjobb tízbe, az Éremfutamba, ha futamot, futamokat nyer, ha legyőzi a világbajnokokat, olimpiai bajnokokat.

Folyamatosan tanul minden versenyből, konokul megy előre egy olyan élmezőnyben, ahol már a legkisebb előre lépésért is véres verejtékkel kell megküzdeni és ahol a fejlődés már nem lehet ugrásszerű.
Megesik, hogy elhibáz egy-két futamot. De elképesztő erővel képes talpra állni egy látszólag vert helyzetből és feljönni akár a dobogóra is reménytelen pozícióból.
A 2016-os Riói Olimpiára az utolsó kvalifikációs helyet csípte el és ha ez nem lett volna elég meglepetés, akkor még jött a futamgyőzelme! És az egyéb jó helyei (5., 9.), amivel 14. lett a 37 hajós mezőnyben.

Neki Enosimában a női Laser Radial olimpiai mezőny nem fog annyira különbözni a megszokottól, mint Berecz Zsombornak a Finn. Ő ugyanis 43 ellenféllel fog megküzdeni, hiszen a női Laser létszámot szabta a legnépesebbre a World Sailing.
A Rióba jutáshoz az utolsó lehetséges helyet csípte el. Most viszont már az első adandó alkalommal kvalifikált és mára egyszerűen, sallangmentesen az esélyesek közé sorolandó. Bármire képes lehet.
És ezt szerencsére ő is tudja.

Laser Standard

A Vadnai-testvérek pályafutása és a felkészülésük stílusa példamutató. A korosztályos versenyeken az idősebb Benji elől törte az utat (az első magyar korosztályos világbajnok volt), az öccse Jonatán jött mögötte és még több sikert gyűjtött be. Amint felnőtt, elkezdhettek együtt edzeni és versenyekre utazni. Egymást hajtják előre. Már alig van köztük tudásban különbség – Jonatán Világkupa versenyt is nyert 2019-ben –, de Benjamin győzött a kettejük közti olimpiai válogató sorozaton és így a második Olimpiájára készül. Joni is ott lesz, edzőként segíti testvérét.

A Vadnai-testvérek fejlődése folyamatos, éppen csak ez makkor nyilvánvaló, ha alaposan odafigyelünk az eredményekre.
Az osztály viszonylagos olcsósága és mobilitása révén a legnépszerűbb, így itt vitorláznak a nagy nemzetközi versenyeken a legnagyobb létszámú mezőnyök. Ennek megfelelően az élcsoportban is óriási a tolongás, nagyon sokan hajtanak az olimpiai részvételre vagy a kiemelkedő világbajnoki eredményekre. Ezen a szinten, ahol ők járnak már egy-egy újabb lépcsőfok megmászásához is iszonyatosan sok munkára, kitartásra és elszántságra van szükség. Ha Finnben nehéz volt előre jutni Berecz Zsombornak a mezőny erőssége miatt, akkor ez Laser Standarben a hatalmas létszám miatt ugyanúgy igaz.
Rió előtt Tomai Balázs egy világbajnoki Arany csoportba kerüléssel még éppen elcsípett egyet az utolsó olimpiai kvóták közül, amellyel a válogatókat nyerve Vadnai Benjamin utazott Rióba. Most viszont Benji 2019-ben a világbajnokságon elért 20. helyével az első lehetséges alkalommal magabiztosan szerzett kvótát.
Benji nem akkora esélyes, mint Berecz Zsombor és Érdi Mári is előrébb tart a maga osztályában a papírforma alapján. De ő is elérhet egy igazán jó, akár tízen belüli helyezést. Hiszen az utolsó Olimpiája! A következő Joninak jár!

Szöveg: Ruják István, Kép: MVSZ, Nemzeti Sport

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.