Hogyan éri meg a leginkább leautózni a Balatonra? (X)

Végre itt a várva várt nyár, és nemcsak a vitorlázás szerelmesei, hanem a magyar családok jelentős része is a Balatont veszi célba a jól megérdemelt kikapcsolódás érdekében. A nyaralók nagyrésze autóval látogatja meg a magyar tengert, ugyanis messze ez a legkényelmesebb és leggyorsabb utazási lehetőség. És bár a legtöbben tisztában vannak azzal, hogyan is éri meg a legjobban a fizetős utak használata, van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni. Lássuk is!

A leggyorsabb megoldás: az autópálya

Bár az M7-es autópályán sajnos sok a dugó a nyári szezonban, a fővárosiak számára még mindig ez a leggyorsabb módja annak, hogy lejussanak szeretett tavunkhoz. De az ország többi részéről is a legegyszerűbb valamelyik fizetős úton eljutni a Balatonig. Akinek az autóján van éves autópálya-matrica, annak nem kell sokat gondolkodnia a dolgon. Azonban azoknak a családoknak, akik év közben alig vagy nem használják a fizetős utakat, érdemes végiggondolni az opciókat, mert van lehetőség a spórolásra!

Egynapos, tíznapos, egyhavi… Melyik lesz a jó?

Ha országos matricákban gondolkodunk, akkor a fenti három opcióból választhatunk, mármint ha nem akarunk éves matricát venni. A tíznapos matrica 6400 forint; ez a legtöbb nyaralásra szinte biztos, hogy elég lesz. Ha esetleg ennél hosszabb, mondjuk kéthetes nyaralásra készülünk, akkor a 10 360 Ft-os havi matricával olcsóbban jövünk ki, mint két tíznapos matricával. És érdemes egy szót ejteni a nemrégiben bejött egynapos matricáról is, amely csupán 5150 Ft-ba kerül. Ha tényleg csak egy napra akarunk leugrani, és biztos, hogy egyébként nem fogunk később autópályát használni, akkor az egynapos matrica is elég lehet, és megspóroltunk magunknak egy fagyi árát!

Érdemes lehet vármegyei matricákat venni?

Előfordul, hogy érdemes lehet inkább vármegyei matricákat vásárolni. Ugyanis ha egy évben többször mennétek le a Balatonra, mert van mondjuk nyaralótok, de egyébként nem autóztok annyit, hogy megérje éves országos matricát venni, akkor érdemes lehet azokra a vármegyékre éves matricát venni, amelyeken áthaladtok.

A debrecenieknek ez nem igazán opció, mert túl sok vármegyét érintenek mire leérnek a Balatonhoz, de ha például Fejér vármegyéből mentek le az északi partra, akkor két vármegyei matrica elég lesz (Fejér vármegye, Veszprém vármegye).

Ha pedig mondjuk Nagykanizsáról mentek Keszthelyre, akkor ebben az esetben egyetlen vármegyei matrica is elég! De visszatérve a matekhoz: két éves vármegyei autópálya-matrica együtt 13 200 Ft, azaz ha egy évben háromszor lementek a magyar tengerre, akkor máris jobban megéri a dolog, mintha három tíznapos matricát vennétek 19 200 Ft-ért.

És a végére még egy hasznos tipp

Sajnos mindenkivel előfordul, hogy elfelejt dolgokat, így nem ritkaság, hogy valaki az autópályán kap észbe, hogy nincsen matricája. Szerencsére az állami szabályozás engedékenyen tekint ezekre az esetekre, ugyanis a felhajtást követően van egy 60 perces türelmi idő, amely alatt ha megváltjuk a matricát, akkor nem fognak megbüntetni. Erre a legegyszerűbb módon az egyik utasnak van lehetősége: hiszen a telefonon is pár perc alatt megvehető a matrica. (X)

Képek forrása: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink