„Tovább kell menni a megkezdett úton” - Interjú az MVSZ elnökével

Március 30-án tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Vitorlás Szövetség. Az elnöki tisztségre az egyedüli jelölt dr. Kollár József. Az MVSZ jelenlegi elnökével magazinunk 2017/1-es számába készítettünk interjút. Ebből kiderül: sikeresnek ítéli az elmúlt három és fél évet, és jó alapokat raktak le, de tovább kell menni a megkezdett úton. Beszélgetésünkből kiderül, hogyan értékeli az elmúlt időszakot az MVSZ elnöke, ahogy az is, hogyan folytatná a munkát.

Március 30-án tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Vitorlás Szövetség. Az elnöki tisztségre az egyedüli jelölt dr. Kollár József. Az MVSZ jelenlegi elnökével magazinunk 2017/1-es számába készítettünk interjút. Ebből kiderül: sikeresnek ítéli az elmúlt három és fél évet, és jó alapokat raktak le, de tovább kell menni a megkezdett úton. Beszélgetésünkből kiderül, hogyan értékeli az elmúlt időszakot az MVSZ elnöke, ahogy az is, hogyan folytatná a munkát.

Szöveg és fotó: Vitorlázás Magazin

– Előző lapszámunk beköszöntőjében azt írtuk: talán sosem volt olyan sikeres időszak a magyar vitorlázás történetében, mint az elmúlt egy év. Ön hogyan látja a sport jelenlegi helyzetét?

– Valóban az utóbbi idők egyik legsikeresebb éve volt az MVSZ életében a 2016-os. Most kezd beérni az a munka, amit a szövetség ebben a ciklusban, 2013 óta elkezdett. Ennek a leglátványosabb része persze az olimpiai sport. Az, hogy három kvótánk is volt, önmagában sokat elmond. A legnagyobb meglepetést Érdi Mária hozta és hozza azóta is. Bár csak matematikai esélye volt, de ő nem ismer lehetetlent, kiharcolta az indulást. Remek tapasztalat volt számára Rio, de az igazi célkitűzés persze kezdettől fogva Tokió volt. Berecz Zsomborról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, volt olyan pillanat, amikor harmadik helyen állt, akár érmet is szerezhetett volna. Kiváló fizikumban van, elszánt és ragyogóan taktikázik – ezért elsősorban a pszichés felkészítésen kell javítani. Vadnai Benjamin hozta, amit hoznia lehetett. Mindhárom versenyző komoly ígéret Tokióra. De nem szabad megfeledkezni a többi kiváló versenyzőkről sem, például a Gyapjas-testvérekről.

– Az utánpótlás-képzésben résztvevők száma is jelentősen emelkedett. Ez mivel magyarázható? Sokan követik az élversenyzők példáját?

– Ez is benne van a pakliban, de önmagában még nem magyarázná meg a 30 százalékos létszámnövekedést. Ez jórészt annak köszönhető, hogy bevontuk a helyi önkormányzati iskolákat a programba. Szigorú minőségbiztosítás alapján készítettük fel a vitorlás iskolákat és a World Sailinggel egyeztetve elindult az edzőképzésünk is. Erre azért van szükség, mert bár remek edzőink vannak, akik kiváló vitorlázóból lett trénerek, de szeretnénk számukra megfelelő képzést biztosítani, hogy akár nemzetközi porondon is helytálló szakemberekké váljanak és egy életpályamodell lehetőségét biztosítani.

– A programjának fontos pontja volt 2013-ban az MVSZ gazdálkodásának stabilizálása. E téren mi a helyzet?  

– Összességében a 2016-os év minden szempontból meghaladta a várakozásainkat. Az év végén a szövetség 171 millió forintos támogatásban részesült, amelyet a 2024. évi olimpiával kapcsolatos sportszakmai és sportlétesítmény-fejlesztési feladatok ellátására fordíthatunk. Mindez kiegészíti a GINOP „Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” pályázat kapcsán hamarosan meginduló hajóbeszerzést és kikötőfejlesztést, ami komoly anyagi biztonságot nyújt sportágunk népszerűsítéséhez és infrastruktúrájának javításához. Mindent összevetve 2017-re több mint 350 millió forint körüli összeggel gazdálkodhatunk. E pillanatban még nehéz ennél pontosabban belőni a pontos keretet, hiszen még sok tárgyalás van folyamatban támogatókkal és nem ismertjük az EMMI szakmai- és működési támogatásának ez éves mértékét. De annyit mindenképpen meg kell említenem összehasonlításképpen: 2013-ban összesen 160 millióból gazdálkodtunk, abból 26 millió volt az állami támogatás. Az elért eredmények is jelzik, hogy ezek a többlet-források bekerülnek a vitorlázásba. A gazdálkodásunk eredményességét jelzi az is, hogy a MOB-tól is komoly elismerést kaptunk e téren, hiszen a szervezet szerint a miénk a „legjobban gazdálkodó szövetség”.

– Említette, hogy számos partnerrel még folynak a tárgyalások. De az már eldőlt, hogy az idei Kékszalag támogatója is az Erste World lesz. Az ehhez a megállapodáshoz köthető bevétel is benne volt a 350 millió forintos becsült keretben?

– Igen, benne. Az Erstével egy 1 plusz 2 éves szerződést írtunk alá 2016-ban, a 48. Kékszalag Erste World és a hozzákapcsolódó rendezvények sikere készítette elő az idei szerződéskötést.  Ugyanakkor ez jelentős könnyebbség számunkra, hiszen először fordult elő, hogy már az év első hónapjában tisztában voltunk a verseny főtámogatójának kilétével. Így könnyebben, nyugodtabban és korábban tudjuk elkezdeni a verseny szervezését.

– Mi a helyzet a programja többi pontjával? Mennyire sikerült teljesítenie mindazt, amit 2013-ban célul tűzött ki?

– Az elmúlt évekre visszatekintve úgy gondolom, hogy az a program, amit 2013-ban meghirdettem, tartalmilag jó volt, és az abban megfogalmazottakat sikerült teljesíteni. A program tengelyében az élsport, a tömegsport és az utánpótlás támogatása, fejlesztése, a szövetség gazdálkodásának stabilizálása, a bevételek és források bővítése valamint a hatékony olimpiai felkészítés állt. Az utánpótlásról már volt szó, ott 30 százalékos növekedést sikerült elérnünk. Az olimpiai eredményeink önmagunkért beszélnek. A tömegsport fejlesztésének homlokterébe a MVSZ által elismert vitorlás iskolai rendszer, a Vitorlás Suli program és a vitorlázás nyílt napja, a GoBoating, valamint nagyhajózásban a  Bahart regatták támogatása került, hiszen annak amatőr indulói később versenyzőkké és persze szövetségi tagokká is válhatnak.

– A 2013-as elnökválasztás előtt még azt hangoztatta, hogy csak egy ciklus erejéig maradna elnök. Ennek ellenére most is indulni szeretne a tisztségért. Mitől változott meg az álláspontja?

– Akkor, amikor 2013-ban beszálltam a választásba, tényleg csupán egy ciklusban gondoltam, azonban időközben azért gondoltam meg magam, mert annyi öröm ért és annyi pozitív visszajelzés jött, hogy szívesen vállalnám még egy ciklusra az elnökséget. Úgy érzem, hogy összeállt és elindult egy remek csapat egy olyan filozófia mentén, amely máris hozott eredményeket. Ezt szerintem tovább kellene vinni. Hangsúlyoznám, hogy maga az a csapat, amellyel van szerencsém dolgozni, maga is remek, rengeteget köszönhetek minden tagjának. Az ez év márciusi tisztújító közgyűlés majd eldönti, hogy bizalmat szavaz-e nekem és az elnökségi tagoknak. Meggyőződésem szerint a tokiói olimpiára való felkészüléshez szükség van egy harmonikusan együtt dolgozó elnökségre.

– A kormányzat szándéka szerint jelentős támogatások jutnak a közeljövőben a Balaton környékére. Mi a szövetség szerepe ezek célszerű felhasználásában?

– Az MVSZ a GINOP-ban két pályázatot adott be. A 800 millió forint összértékű Eszközfejlesztési projekt támogatási szerződését már alá is írtuk, a közbeszerzési eljárások megkezdődtek. A Magyar Vitorlás Szövetség konzorciális partnereivel, mint a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és Balatonfüred város önkormányzatával készíti elő a „Balatonfüredi Megálló Pont” projektet.  Ennek kapcsán egy 160 hajós kikötő és klubház épül, valamint a hozzá kapcsolódó irodák, kiszolgáló egységek, raktár, műhely és mindaz, ami egy világverseny rendezéséhez szükséges. A szabad kikötőhelyek hiánya megnehezíti a nagy nemzetközi versenyek rendezését, hiszen nehezen tudjuk elhelyezni a versenyhajókat, motorosokat. Arról nem is szólva, hogy a bérlők is joggal várhatják, hogy a pénzükért nyugalomban legyenek a kikötőjükben. Ha megnyerjük a 2024-es olimpia rendezését, akkor Balatonfüreden lehet az a vizes bázis, ahol a nyílt vízi úszástól a golf versenyeken át a vitorlázásig mindent meg lehetne rendezni egy helyszínen. A komplexumhoz kapcsolódó kemping a vizes sportoknak otthont tudna adni, elférne benne az olimpiai falu. Készülünk az olimpiára, ha megnyerjük a rendezés jogát, akkor felkészültek leszünk erre is.

– Milyen célokat fogalmazna meg megválasztása esetére a következő négyéves elnökségi ciklusra?

– Folytatni szeretném a megkezdett munkát, tovább szeretnék menni ezen az úton. Egyik kiemelt célunk élsportolóink nemzetközi eredményességének növelése. Ezt a szerződéses rendszer fenntartásával és profi háttér biztosításával fogjuk elérni, amelyet tagszervezeteinkkel közösen kívánunk kialakítani. Kiválóságaink eredményes felkészülését követően Tokióban akár éremre is esélyesek lehetnek legjobbjaink.  Az utánpótlás területétén elért növekedés örvendetes tény, szükségesnek érzem az utánpótlás-neveléssel foglalkozó klubok még erőteljesebb támogatását és új tagszervezetek bevonását. A kialakított támogatott utánpótlás osztálypolitikai rendszer és a bevezetésre kelülő új 29er hajóosztály segíthet az utánpótlás korúak számának további növekedésében és a nemzetközi szintű eredményesség elérésben. Az utánpótlás és élsport elképzelhetetlen jól képzett szakemberek nélkül. Versenyrendező és Versenybíró bizottságaink munkáját segíteni kívánjuk, az edző és oktatató képzésben együttműködést kezdeményeztünk a World Sailinggel és a Testnevelési Egyetemmel.  A Balaton, mint vitorlás desztináció bemutatását, hazai- és nemzetközi promócióját segítik az MVSZ GINOP pályázatokból megvalósuló fejlesztései és tagszervezeteink jól szervezett nemzetközi versenyei, amelyekkel a turisztikai szezon meghosszabbítható. Törekednünk kell arra is, hogy a szövetség a jövőben is szakmai segítséget nyújthasson a balatoni fejlesztésekhez, hogy azokat a lehető leghatékonyabban lehessen felhasználni.Az utóbbi időkben talán minden korábbinál nagyobb figyelem övezi a vitorlás sportot, ezért ezt a hullámot meglovagolva igyekeznünk kell új támogatókat is bevonni.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink