Bor, Balaton, vitorlázás: magyar nyár a maximumon

Hirdetés – A hazai vitorlázás elválaszthatatlan a Balatontól, a tó pedig a kiváló boroktól. Így nem csoda, hogy a vitorlázók között szép számmal akadnak borkedvelők. Persze jó dolog kedvelni a bort, de még jobb igazán érteni is hozzá.

 

(Fotó: PxHere)

Bármerre kötünk ki a Balaton partján, nehéz, majdhogynem lehetetlen olyan helyet találni, ahol nem első osztályú borral várják a szomjas vendéget. A tavat körülvevő hat borvidék mindegyike jobbnál jobb borokat kínál, amelyeket nagy élmény kortyolgatni akár a fedélzeten, akár a parton.

Nem véletlenül olyan finomak a balatoni borok

Már az ókori rómaiak is észrevették, hogy a Balaton mikroklímája kiválóan alkalmas a szőlőművelésre és a borkészítésre. Nem véletlen, hogy a régió borászati hagyományai kétezer évre nyúlnak vissza. A nagy kiterjedésű víztükör egyrészt párásabb, csapadékosabb nyarakat eredményez, másrészt visszaveri a nyári napfényt. Mindez ideális klimatikus viszonyokat teremt az északi és déli parton található szőlőültetvények számára.

A hat borvidék – a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki valamint a Nagy-Somló és a Zalai borvidék – ráadásul változatos talajadottságokkal rendelkezik. A bazaltos, mészkő-, tufa- és vályogos talajok mellett kristályos pala, homokkő, dolomit és löszös talajok is előfordulnak. Ahány borvidék, annyiféle talajadottság, sőt, még az egyes borvidékeken belül is változnak a különféle talajfajták. Ez természetesen az itt termesztett szőlőre és a belőle készült borra is hatással van. A klimatikus viszonyok és a talajadottságok együttesen olyan illat- és ízvilággal rendelkező borokat eredményeznek, amelyek sehol másutt nem fordulnak elő a világon. Ezeket pedig mindenképpen érdemes megkóstolni, ha valaki egyébként is a Balatonon vitorlázik.

Horgonyt fel, irány a borospince!

(Fotó: Freepik)

Igen ám – de melyik? Számos bortúra és pince várja a szomjas vendégeket a tó környékén, a bőség zavarával találja magát szembe, aki választani szeretne közülük. Persze az is egy lehetőség, ha van elég időnk rá, hogy körbevitorlázzuk a tavat, és minden borvidéket sorra veszünk. De mennyivel jobb célirányosan felfedezni a balatoni borrégiót!

Ehhez azonban nem árt tudni, melyek az egyes borvidékek jellegzetességei, jellemző szőlőfajtái, borai. Ennek a tudásnak a birtokában magabiztosan választhatjuk ki úti célunkat. Azt is tudni fogjuk, melyek az adott borvidéken a kihagyhatatlan pincészetek, és milyen borokat érdemes feltétlenül megkóstolni, ha már egyszer ott vagyunk. Ennek a tudásnak a birtokában családtagjaink, barátaink ízlését ismerve nekik is sokkal eredményesebben ajánlhatunk olyan borokat, amelyek valószínűleg nagyon is ízlenek majd nekik.

Kóstoljunk, mint egy sommelier!

A borvidékekről és borokról szóló tudás persze nem csak egy balatoni vitorlázás alkalmával jön jól. Bárhol járunk a 22 hazai borvidék közül, hasznos tudni, milyen borokat, évjáratokat érdemes megízlelni. De egy étteremben is praktikus, ha tisztában vagyunk vele, hogy az adott fogáshoz milyen borok illenek. Sőt, még egy nagyobb szupermarketben is jobban eligazodunk a hazai és külföldi borok széles kínálatában, ha tudjuk, melyik bort hol palackozták és pontosan mi is van az üvegben.

Ha igazán biztosra szeretnénk menni, a felsorolatkhoz szükséges elméleti és gyakorlati tudást egy színvonalas sommelier tanfolyamon sajátíthatjuk el. Ennek elvégzésével garantált, hogy nem jövünk zavarba, ha a borokról van szó – sőt, az egyéb italok: pezsgők, röviditalok stb. terén is szakértővé válhatunk. Bár sokan azért végeznek el egy ilyen képzést, hogy azután ebben a szakmában dolgozzanak, laikus borkedvelőként is jó döntés elsajátítani ezeket az ismereteket. Egyszerűen a családtagjaink, a barátaink és persze a saját örömünk kedvéért.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.