Tahiti álomvilág

A Tahiti szó hallatára képzeletünkben paradicsomi sziget jelenik meg. Tahiti azonban csak egyike Francia Polinézia 118 szigetből és atollból álló világának. Ha egybeolvasztanánk őket, a terület alig lenne nagyobb Mallorcánál. A valóságban viszont a szigetek Európa nagyságú területen fekszenek délen, a Csendes-óceán szívében. A legközelebbi kontinens 6000 kilométerre található, Magyarországról pontosan a földgolyó túloldalára kell eljutnunk, hogy megcsodáljuk e szigetvilág hihetetlen szépségeit. Az időeltolódás is 12 óra, Los Angeles vagy Japán érintésével, másfél-kétnapos utazással érkezhetünk meg a főszigetre, Tahitire. Papetee nemzetközi repülőteréről belső járatok repítenek a szigetvilágba vagy innen indulhatunk hajós nyaralásunkra.

 

phoca_thumb_l_tahiti_07

 

Francia Polinéziának öt szigetcsoportja van: Társaság-szigetek: Tahiti, Moorea, Huahine, Raiatea, Tahaa, Bora Bora; Tuamotu-atollok: Rangiroa, Manihi, Fakarava, Tikehau; Marquesas-szigetek; Gambier-szigetek; Ausztrál-szigetek.
A vitorlázásra vállalkozók elsősorban katamaránokból és néhány egytestű vitorlásból álló flottából válogathatnak. Az önállóan bevitorlázható térség a Társaság-szigetek, azon belül Raiatea és a világhírű Bora Bora környéke. A fő charterjachtkikötő Raiatea szigetén van, de felárral Tahitin is átvehető vagy visszaadható a bérhajó. A Tahiti–Raiatea vagy Raiatea–Tahiti one-way hajózást csak tapasztalt hajósok választhatják a szükséges éjszakai, nyílt vízi menet miatt. A Társaság-szigeteken túlra, a Tuamotu-atollokhoz charterhajón csak helyi kapitánnyal juthatunk el. Létezik úgynevezett vitorlás kabincharter, melynek során 2 fős kabinokat lehet foglalni helyi személyzettel üzemelő, ellátást is biztosító 80 láb körüli luxuskatamaránokon. Ezeken a katamaránokon mindkét irányba szerveznek hajózást. A legtávolabbi Marquesas-szigetekhez 800 tengeri mérföldes út vezet Tahitiről. A szigeteket élelmiszerrel ellátó teherhajó exkluzív kabinjaiban ide is eljuthatunk, és amíg az ellátmányos hajó pakol, egész napos programokat szerveznek részünkre. A Marquesas-szigetekre vitorlással csak az jut el, aki éppen a Földet kerüli. Ebben az esetben a Panama-szoroson átkelve a Galápagos-szigetektől 3000 mérföldes hajózást követően érkezünk meg a Csendes-óceán francia polinéziai szigeteihez. Változatos és sokszínű errefelé a táj: vulkánoktól az atollokig, a türkizkék lagúnáktól a szépséges strandokig minden előfordul. Egyik sziget sem hasonlít a másikra. Megcsodálhatjuk a víz alatti színpompás élővilágot, ellátogathatunk ősi idők kultikus helyeire.
A távolságok hatalmasak, és a méretekből következően még két teljes charterhét is csak arra elegendő, hogy a kiválasztott terület viszonylag kis részét járjuk be. A vízhőmérséklet egész évben kiegyenlített, 24-27 Celsius-fok. A vitorlázásra legalkalmasabb időszakról megoszlanak a vélemények. Akadnak, akik a novembertől áprilisig tartó periódust ajánlják, ám azzal számolnunk kell, hogy ebben a csapadékban bőséges évszakban rövid időre erős szelek fújnak, bár a kialakuló záporokat követően ismét kisüt a nap és a színek, ha lehet, még élénkebbek lesznek. Mások a száraz évszakot részesítik előnyben: májustól októberig kevés az eső, ám erős lehet a szél, akár 40-60 kilométeres is. Egy biztos: ha már oly messzire utaztunk, érdemes a szigeteken is repülőre szállni és ellátogatni távolabbi helyszínekre is. Az élmény ugyanis garantált, akár esik, akár fúj, akár vitorlázunk, akár autózunk…

 

phoca_thumb_l_tahiti_18

 

Tahititől Bora Boráig
A legtöbb Európából érkező vitorlázó ezt az utat járja be – nem véletlenül. A Csendes-óceán királynőjeként is ismert Tahiti a legnagyobb területű és lélekszámú sziget. A nemzetközi repülőjáratok a főváros Papeete repülőterére, Faa-ra érkeznek. Az érkezés után a látogatók azonnal találkoznak a hagyományos tahiti vendégszeretettel: az illatozó tiaréval, a tahiti gardénia virággal és a jellegzetes tahiti zenei kísérettel. Tahiti Francia Polinézia legnagyobb szigete, gazdasági, politikai és kulturális központja. Időszámításunk után 300 és 800 között népesítették be a polinéz őslakosok. A Tahiti (eredeti nevén Otaheite) földjére lépő első európai hajós legnagyobb valószínűséggel Samuel Wallis tengerészkapitány lehetett 1767. június 18-án, de miután nem hagyott helyőrséget, a szigetet 1768-ban Louis-Antoine de Bougainville vette birtokba. Így került francia fennhatóság alá. 1769-ben James Cook kapitány vezetett tudományos expedíciót a polinéz szigetekre, többek közt Tahitira, ahol a tudósok a Vénusz Nap előtti áthaladását tanulmányozták. A Beagle fedélzetén Charles Darwin is eljutott Tahitire 1835-ben.
Tahiti leghíresebb lakója Paul Gauguin volt, aki az 1890-es években élt itt, és alkotta világhírű festményeit. 1946 után a szigetek, többek között Tahiti is Franciaország tengerentúli területévé (Territoire d’outre-mer) váltak. A szigetek egyikén, a Mururoa zátonyon (amely több ezer kilométerre van Tahititől a Tuamotu szigetcsoportban) hajtotta végre a francia hadsereg atomkísérleteit.
Tahiti egy nyolcas alakú sziget, két félszigetből áll, melynek nagyobb része Tahiti Nui (Nagy Tahiti), a kisebb pedig Tahiti Iti (Kis Tahiti) néven ismert. Ezeket a Taravao-szoros köti össze. A sziget felszíne nagyon változatos, a buja növényzettel borított hegyek egészen 2241 méter magasságba törnek, a sziget belsejének dzsungelre emlékeztető vízesései és tavacskái éles ellentétet mutatnak a sziget partvidékének fehér és fekete homokú strandjaival, türkizkék lagúnáival.
tahiti 03A szigetet legjobban egy kb. 110 km hosszú körutazás során ismerhetjük meg. Ennek fő állomásai közé tartozik a Tahiti Múzeum és szigetei, a Paul Gauguin Múzeum, a Harrison W. Smith botanikus kert és a Marae Arahurahu, ami egy ősi tahiti templom. A város központjában felkereshetjük a Le Marché piacot. E fedett piac első szintjén a trópusi gyümölcsök, zöldségek és a lagúnákban fogott friss halak felfoghatatlanul széles választékával találkozhatunk, a második szinten pedig a tahiti művészet és kézművestermékek kínálata tárul elénk, és itt a legnagyobb a színes sarongok kínálata.
Moorea, (A varázslatos sziget). Ez a sziget inspirálta James Mitchenert a mesés Bali Hai sziget ábrázolásánál, számos híres filmet forgattak itt, például a Lázadás a Bountynt vagy a Love Affairt. Moorea alig 17 km-re van Tahititól a Holdak-tengerén át, de ide érkezve mintha egy teljesen más világba csöppennénk. Hogy teljesen átélhessük e szív alakú sziget hangulatát, látogassuk meg a Belvedere kilátót, ahonnan gyönyörű a panoráma az Opunohu- és Cook-öblökre. Moorea-szigetre akár egynapos kirándulás keretében is ellátogathatunk Tahitiról – a katamarán fél óra alatt megteszi az utat. Moorea szigetén kb. 15 000 ember él, akik elsősorban ananászt termelnek. Nagyon kedvelt a helyi szeszfőzdébe szervezett kirándulás, ahol egzotikus ananász-, mangó-, kókusz-, vanília és más tahiti gyümölcsökből készült likőrök kóstolhatók.
A Paradicsomkertként becézett Huahine sziget Tahititól 176 km-re északnyugatra fekszik. Repülővel érhetjük el. A sziget valójában két szigetből áll, melyeket egy híd köt össze. A helyi lakosság nagyon vendégszerető, amit a megérkezésünk után azonnal tapasztalunk. (A legnagyobb település neve Maeva, ami tahitiul annyit jelent: Legyen üdvözölve!). A szigeten kis falvak között egy kb. 32 km hosszú út vezet át egészen a magaslatokig, ahonnan gyönyörű a kilátás a fehér homokos tengerpartra és a türkizkék lagúnákra. Huahine dicsekedhet az egyik legjobb állapotban megmaradt régészeti lelőhellyel is.
A felújított tahiti maraék (templomok) és a több évszázados kő halcsapdák e csodálatos paradicsomot lakó emberek ősi kultúrájára utalnak. Huahine mezőgazdasági sziget. Főleg sárgadinnyét, vaníliát, kávét, kenyérfát, mangót, papaját, banánt és virágot termesztenek. A nemzetközi szörfbajnokok megkedvelték az Avamoa-szoros elsőrendű hullámait, ahol minden év októberében megrendezik a hagyományos csónakok legnagyobb versenyét. A Huahine-sziget ritkán lakott, ezért a látogatók élvezhetik az érintetlen természet és nyugalom szépségét.
tahiti 19A Tahititól kb. 192 km-re északnyugatra fekvő Raiatea- és a Taha’a-szigeteket egyetlen korallzátony veszi körül. Raiatea volt az első lakott sziget Polinéziában.
Raiateát Szent szigetnek is nevezik, és ez valószínűleg az egész Déli Pacifikum legtiszteltebb szigete. A környező szigetek királyai régen a Taputapuatea templomban gyűltek össze fontos tárgyalásokra és szertartásokra. Manapság a felújított templomban újra megrendezik a királyok találkozását, a turisták így betekintést nyerhetnek a tahiti kultúrába. Raiatea az egyetlen olyan sziget, amelynek folyója – a Fa’aroa – hajózható. A folyón hagyományos tahiti csónakos kirándulásokat szerveznek. Raiatea szigetére jönnek a jachting kedvelői is, ezért itt helyezték el a központjaikat olyan chartercégek, mint pl. a Moorings és a Stardust Marine. A tapasztalt tengerészek és a kezdők (kapitányokat fel lehet fogadni) világszínvonalon próbálhatják ki a vitorlázást a Leeward-szigeteken. A Csendes-óceán szelei és a nyugodt lagúnák egész éven át első osztályú körülményeket biztosítanak a nyílt tengeri hajózáshoz és horgászáshoz. A Temehani-hegység hegyláncain a látogatók egy különleges virággal, a Tiaré Apetahival találkozhatnak, amely csak és kizárólag ezen a hegyen nő.
A Raiateától mindössze 3,2 km-re északra található Tahaa szigetén a tahitiak hagyományos, nyugalmas életét figyelhetjük meg. A négyezer helyi lakos halászik a lagúnákban és háziállatot tart. Tahaa-t egyúttal Vanília-szigetnek is nevezik, e keresett fűszernövény ültetvényei miatt, amelynek illata átjárja a sziget levegőjét. Novemberben minden évben megrendezik a kővel történő halászat versenyét. Ez egy ősi halászati módszer, amely során a falusiak a víz felszínét madzagra erősített kövekkel verik, hogy a megriadt halrajok a part felé meneküljenek, ahol könynyedén összegyűjtik őket.
Bora Borát, a romantikus szigetet sokan a világ legszebb szigetének tartják, és Polinézia gyöngyszemének is hívják. Ezt a kis szigetet – kerülete csak 32 km – védelmező korallszigetlánc veszi körül, rajta romantikus szállodákkal. A zöld hegyek lankái meredeken zuhannak a türkiz és tengerzöld lagúnákba. Különleges élményben lehet részünk, ha az amerikai katonák által a második világháborúban épített repülőtérre érkezünk. A kifutópálya egy kis szigetre épült, ezért a látogatóknak csónakkal kell átkelniük a főszigetre. Nem csoda, hogy Bora Borán a legtöbb tevékenység a lagúna körül zajlik. A népszerű cápaetetés idején a látogatók a vízben biztonságos távolságról figyelhetik, hogy vezetőjük hogyan eteti a cápákat. A lagúnában van az úgynevezett Lagunárium is, ahol a bátrabbak nagy tengeri teknősök és cápák között úszkálhatnak. Ha van egy szabad félnapunk, legjobb, ha dzsippel indulunk a sziget belsejébe. Bora Borán elsőrendű szórakozóhelyek, francia éttermek találhatók.
Motusy számos apró sziget, gyönyörű lagúnáival a hajósok közkedvelt úti célja. Maupiti a szigetcsoport északnyugati végén fekszik, ez az egyik legautentikusabb sziget. A lagúnákat övező érintetlen tengerpartjai váltakoznak a sziklacsoportokkal. Az őslakók szigetük iránti szeretete, a velük született vendégszeretet, a természeti szépségek Maupitit igazi déltengeri paradicsommá teszik.

 

phoca_thumb_l_tahiti_03

 

A Tuamotu-atollok
A Tuamotu-atollok Tahititól 1700 km-re északkeletre a legnagyobb polinéz szigetcsoportot alkotják, amely több mint 20 000 négyzetkilométeren elterülve 76 szigetből és atollból áll. Négy szigeten – Rangiroán, Manihin, Tikehaun és Fakaraván – a szállások és izgalmas szórakozási lehetőségek széles választéka vár bennünket, mint például a búvárkodás, a lovaglás, a cápaetetés és a nyílt tengeri horgászás. 250 gyöngyfarmon tenyésztik itt a híres, fekete tahiti gyöngyöt. Rangiroa Tahititól egy óra repülőútra található, és a világ második legnagyobb atollja, Polinézia legnagyobb korallszigete, a világ egyik legnagyszerűbb búvárcentruma. A levegőből egy vízre helyezett gyöngynyakláncnak látszik. Rangiroa Végtelen lagúna néven is ismert korallgyűrűje sötéttürkiz és lazúrkék színeivel a végtelenség látszatát kelti. A víz alatti láthatóság a lagúnában eléri a 40 métert is, a víz hőmérséklete pedig állandóan 28 fok.
Az óceán felé vezető híres Tiputa-szorosban gazdag a víz alatti élet. Az itt búvárkodók a mély vízben számtalan szürkecápával, fehérfarkú és feketeuszonyú cápával, dajkacápával és citromcápával találkozhatnak. Azok, akik nem búvárkodnak, búvárpipával, búvárszemüvegen keresztül figyelhetik meg az itt tanyázó delfineket.
Manihi kicsiny, alig ezer lakosú atoll. A Gyöngyök szigetének is nevezik, mivel itt jött létre az első gyöngyfarm, amely megalapozta a gyöngytermelést a Tuamotu-atollokban. A Pinctada margaritifera nevű gyöngykagyló csak Tahitin él, és értékes fekete gyöngye miatt tenyésztik.
Rangiroától kb. 16 km-re található Tikehau szigete. Ezt az ovális formájú atollt „a rózsaszín homok szigetének” is nevezik. Friss halak és kopra (kókusz) szállítója. Tikehau szigetén egzotikus, rózsaszín homokkal borított partokat találunk. A víz alatti élet gazdagsága vonzza a búvárkodás kedvelőit. A Tuheiava-szoros igazi búvárparadicsom, itt igazán közelről tanulmányozhatók az ördögráják, a barrakudák, a tonhalak, az óriásteknősök, a szürke- és a fehérfarkú cápák.
Fakarava, az Álmok szigete, Rangiroa után Tahiti második legnagyobb atollja. Tervezik, hogy e védett szigetet hat másik kapcsolódó szigettel együtt felvegyék az UNESCO listájára. A szigetek ökoszisztémájában jól érzi magát az értékes flóra és fauna. Itt található az első Tahitin épült katolikus templomok egyike is. Az 1862-ben főleg korallból épített templom a régi Tetaman faluban áll.

 

phoca_thumb_l_tahiti_35

 

A Marquesas-szigetek
A Marquesas-szigetek, amelyek Titokzatos szigetek néven is ismertek, Tahititól 1500 km-re északra, Papeeteből 3 és fél órás repülőútra találhatók. Az úgynevezett Férfiak országa a Polinéz-háromszög betelepülésének kiindulópontja, 12 kettéhasított szigetből áll. A 6 lakott és 6 lakatlan sziget megrendítően szép látványt és izgalmas élményeket kínál. Vulkáni hegyekből, mély vízmosásokból és meredek, hullám verte sziklafalakból állnak. A szigeteken nem találunk lagúnákat, azonban láthatunk sűrű őserdőket meredek sziklákkal és 333 méter magas vízesésekkel. Papeeteből hetente csak öt repülőjárat érkezik, ezért sokan inkább az Aranui 3 hajót részesítik előnyben, amely 200 utast szállít. A 6 fő sziget két csoportra oszlik: az északi csoport a nagy Nuku Hiva-szigettel, az Ua Pou hegységgel és a lovak szigetével, az Ua Hukaval; valamint a déli csoportra, ahová a Hiva Oa-, a Tahuata- és a Fatu Hiva-szigetek tartoznak. Minden sziget büszke a különlegességére. A legkedveltebb szigeteken – Nuku Hiván és Hiva Oán – kis szállodákban és panziókban kaphatunk szállást. Hiva Oa szigetén töltötte életének utolsó szakaszát Paul Gauguin, itt is temették el. Róla nevezték el a szigeten megnyílt kulturális centrumot. A dalbeszéd, a ritmikus énekek, a Haka és a táncok, a művészi tetoválás, a szobrászat és a változatos helyi konyha – a helyi lakosságot nagy büszkeséggel töltik el ezek a tradicionális értékek. Helikopterrel, hajóval, terepjáróval és lovon lehet közlekedni.

A Gambier-szigetek
Francia Polinézia legdélebbi vége, a legértékesebb gyöngyök hazája a Gambier-szigetek a Baktérítőtől északra, több mint 1600 km-re délnyugatra fekszenek Tahititől. Klímája hűvösebb, mint Polinézia többi szigetén. A szigetcsoportot 14 kis hegyes sziget alkotja, melyeket három oldalról félkör alakú korallzátony vesz körül. A legnagyobb és legsűrűbben lakott szigete Mangareva, 28 km hosszú országúton járhatjuk körbe. A katolicizmus e helyi bölcsőjében száznál is több kőépítmény maradt fenn. Rikitea nevű fővárosában impozáns katedrális áll 1848-ból. Két fehér korallkő tornya van; a templom legszebb műalkotása a gyöngyökkel és gyöngyházzal díszített oltár. A gyöngykagylótenyésztés ma is fontos iparágazat, ezekben a lagúnákban teremnek a legértékesebb gyöngyök. Ezenkívül halászatból és gyümölcstermesztésből (taro, manióka, mangó) élnek.

 

phoca_thumb_l_tahiti_27

 

Az Ausztrál-szigetek
Kalandjaik után valamikor itt kerestek nyugalmat a Bounty hajó fellázadt matrózai. Ma a hatalmas bálnák keresik fel évente egyszer. Az Ausztrál-szigetek a Baktérítőnél fekszenek, a klíma itt is hűvösebb és szárazabb, mint Tahitin. A tájképet a 300 méternél alacsonyabb dombok határozzák meg. Tubuai a szigetcsoport legnagyobb szigete, különleges arculatát két kerekded hegycsúcsa határozza meg. A széles part- menti síkságon gyümölcsöt termesztenek. Az északkeleti parton van Fort George, a Bounty fellázadt matrózainak partraszállási helye. Raivavae szétszórt kis szigeteivel, melyeken számos tengeri madár fészkel, egyike a legszebb és legvadabb szigeteknek a Csendes-óceán déli részén. A borostyánnal benőtt zöld hegyek 400 méteresek. A sziget lakói pasztellszínű házakban élnek, mondhatni teljesen stresszmentesen. Különleges természeti jelenség tanúi lehetünk Rurutun júliustól októberig. Az egyik magaslatról számos bálnát látni, akár 16 méter hosszú, hatalmas hátuszonyokkal.

Szerzőnk a Mérföld Yachting munkatársa
www.merfoldyachting.hu
Fotók: Varga Tamás, Marosi Miléna

 

phoca_thumb_l_tahiti_33

 

Tahiti esküvői szertartás
A hagyományos tahiti esküvő – bár jogilag semmire nem kötelező – jelentős szertartás olyan pároknak, akik szeretnének összeházasodni, vagy szeretnék megújítani házassági ígéretüket. A párt világos színű, virágokkal és kagylókkal díszített pareuba öltöztetik. A vőlegényt kajakkal viszik a partra, a menyasszonyt rattantrónuson hozzák. A zenével és tánccal kísért szertartást tahiti pap vezeti le, és tahiti nevet ad a párnak. A Francia Polinéziában kötött házasság előtt a francia törvényeknek megfelelően 1 hónapig szükséges Francia Polinéziában tartózkodni. 10 nappal a házasságkötés előtt ki kell hirdetni a házasságot. A szükséges dokumentumokat francia nyelvre lefordítva kell benyújtani.

Cápák etetése
A cápák etetésével egybekötött kirándulások a legizgalmasabbak és legnépszerűbbek, ezeket a legtöbb nagy szigeten kipróbálhatjuk. A lagúnába kajakkal vagy motorcsónakkal jutunk el. Ezután már csónakunk csak lebeg a viszonylag alacsony vízben, mi pedig a biztonsági korlát mögül figyelhetjük, hogy az engedelmes cápák hogyan lakmároznak kísérőnk kezéből. Ezt a látványosságot a csónakból az úszni nem tudók is élvezhetik.

 

phoca_thumb_l_tahiti_35

 

Kirándulás a szigeteken
A tahitiak hétköznapi életét a legjobban akkor ismerhetjük meg, ha az egyes szigeteken lévő kis falvakban körutazásokat teszünk. Majdnem minden szigeten van a lagúnákat érintő út, így a szigeteket vagy bérelt autóval, vagy autóbusszal, idegenvezető kíséretében is körbejárhatjuk. A szigetek belterületén összkerék-meghajtású szafarikocsikkal vagy lóháton is mozoghatunk. A lagúnákban motoros kenukkal vagy vitorlásokkal közlekedhetünk, és a szigeteket helikopterről is megcsodálhatjuk. Tahitin világszínvonalon gyakorolhatjuk a búvárkodást és a mély vízi merülést. Mind a tapasztalt búvárokat, mind a kezdőket megdöbbenti a víz tisztasága, és az, hogy mennyire meg lehet közelíteni az olyan tengeri élőlényeket, mint például az ördögrája. A szigeteken több száz, búvárkodásra alkalmas helyet találunk, úgyhogy a búvárok választhatnak a lagúnákban történő lemerülés, a hajóroncsok megtekintése vagy a nyílt óceánban való mélymerülés között. A legjobb szörfölőhelyek Tahitin, Mooreán és Huahine szigetén találhatók. A windsurf számára a legideálisabb Tahiti keleti partja, különösen Mahina vidéke.

 

phoca_thumb_l_tahiti_17

 

Különleges tahiti élmények
A nagyobb szigetek önálló felfedezéséhez autóbérlés javasolt. Francia Polinéziában jobb oldali közlekedési rend van érvényben. Legalább 1 évig érvényes nemzetközi (kártya formátumú) jogosítvánnyal lehet vezetni. Lakott területen 50 km/h, azon kívül 60 km/h a maximálisan megengedett sebesség. A magyar állampolgároknak 3 hónapnál rövidebb tartózkodáshoz nincs szükségük vízumra. Útlevél kötelező, legalább féléves érvényességgel. Amerikán keresztül utazás esetén elengedhetetlen az amerikai vízum. A közép-európai idő 11-12 órával jár előbbre. Ne feledkezzünk meg utunk tervezésénél, hogy legalább 1-2 napba telik, mire az időeltolódáshoz sikerül alkalmazkodni.

 

Képgaléria:

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.