„Stabilan az élmezőnyhöz kell tartozni”

Berecz Zsomborral szeptember közepén, a világbajnokság után, a magyar bajnokság előtt – amelyen aztán Zbogar mögött, de Gaspic előtt második lett – beszélgettünk Tihanyban.

 

phoca_thumb_l_berecz_zsombor_02

 

berecz zsombor 02- Gyengeszeles világbajnokságon érted el ezt az eredményt. Egy éve finnezel, hogy állsz az erős szél-gyenge szél dologgal?
– Egyelőre a gyenge szél mindenképp előnyösebb nekem, bár erős szélben is oda tudok már érni. Kilóban vagyok lemaradva még.
– Milyen testsúly lenne ideális?
– Tallinnban most 89 és 90 kiló között voltam, és a 96-97-et kéne elérnem.
– Erre milyen esélyed van?
– A londoni olimpia után 82-83-mal indultam neki a finnezésnek, annyi voltam még februárban is, és azóta szépen jön fel a súly. Jövő márciusra meglehet a kellő testsúlyom. Sőt! Meg kell lennie! Ez nem kérdés, meg kell lennie.
– Túl azon, hogy megnősültél egy hónapja, van dietetikus szakember, aki segít abban, hogy az edzésmunka mellett mit egyél?
– Nincs, de már rendelkezem a szükséges tudással, és utána is jártam ennek a dolognak. Tudom, hogy mit kell ennem és mennyit. A baj az, hogy a testzsírszázalékom nem akar nagyon felmenni. Zsírban lehetne fölszedni a legkönnyebben a szükséges kilókat tartalékba, de az nekem nem megy könnyen.
– De a zsírban felszedett kilókat nem nehezebb mozgatni, mint ha izomban van a súlyod?
– Igen, de a zsír komoly tartalékot képez, én meg egy másfél órás futam alatt el-csoffadok a végére. Ha pedig ez egy héten át megy, vagyis minden futam erősszeles, mindig nagy a fizikai terhelés, akkor a végére túl sokat vesztek.
– Már jó ideje lényegében Valenciában, a Devoti-csapattal készülsz. A hírek szerint Luca Devoti ki is emelt és rengeteget foglalkozik veled. Igaz ez?
– Hál’ istennek igaz. Valenciában öten vagyunk úgymond teljes időben, de az edzés igazából elsősorban kettőnkről szól. Vasilij Zbogar és én nagyon gyilkoljuk egymást ott az elején. A többiek, két spanyol és egy portugál, nagyon jók, de azért ők egyértelműen mögöttünk járnak.
– A neten lévő videókon látszik, hogy a vitorlákat sokat cserélgetitek egymás között.
– Az csak azért van, mert például nekem csak két vitorlám van. A második most lett meg az Eb-re. Ezért nem a jó vitorlákat nyúzzuk edzésen, hanem a régieket. Azt még nem tehetjük meg, hogy minden komoly versenyre legyen egy új vitorlánk.
– Tavaly és idén tavasszal még Pata árboccal mentél, de most ezt az új, Devoti-féle Conceptet használod. Nyilvánvalóan, ha már ők segítenek, üzleti érdekük is, hogy az ő gyártmányukkal menjél.
– Egyszerű az ok: ez az árboc gyorsabb. Pata jó árbocokat gyárt, több Európa-bajnokságot is nyert már. Ez, amivel most megyek, egy új fejlesztés, aminek majd utána kell mennie Patának és szintén újítani. Igazából minden szélben jobbnak érzem. Élesebb az árboc, az alja keményebb, mint a többi, és más a technológia is, mint a többieknél. Nem csak karbonnal dolgozik, és talán ettől, de más a dinamikája is.
– Devotinál már olyan helyzetben vagy, hogy kifejezetten neked fejlesztenek bármit is, akár a hajótestet, akár az árbocot tekintve?
– Hát az árboc, amivel megyek, a Zbogarnak fejlesztett ikertestvére. A jelenlegi 89-90 kilómra nem érdemes nekiállni fejleszteni, mert úgyis változnom kell még. Jövőre úgyis ugyanott leszek súlyban, ahol ő van most.
– Akkor viszont rendesen dolgoznod kell erős szélben, egy 96-97 kilósra méretezett árboccal…
– Hát, igen, ez kétségtelen, de nem baj.
– Egyszer, régebben beszélgettünk, amikor Laserben az első kiemelkedő eredményedet érted el. Akkor Melbourne-ben a Világkupa-versenyen bekerültél az első tízbe, és megnyerted a Medal Race-t. Mégis nagyon visszafogottan nyilatkoztál, és úgy éreztem, inkább nem kívánod a rivaldafényt.
– Az persze nagy eredmény volt, de azért nem volt ott mindenki, és ezt tudtam jól.
– Olyasmi lehetett, mint a tavalyi Kieli Hét, ahol nagyon jól mentél, a verseny maga ugyan egy híresen komoly esemény, de az olimpia előtt éppen nem volt ott az élmezőny java?
– Igen, az is olyan volt, eléggé megszűrt mezőnyben…
berecz zsombor 14- De most ez a tallinni világbajnoki hetedik hely már abszolút rendben van, remélem.
– Igen, itt rendben volt a mezőny, eljött mindenki. Az Európa-bajnokságon még hiányzott néhány náció, a Gold Cupon már nem. Az a lényeg, hogy folyamatosan, fixen benne tudjak lenni az első húszban, tízben. A mezőny eleje olyan kiegyenlített, hogy aki oda tartozik, azok közül bárki nyerhet az adott versenyen. Stabilan bele kell tartozni az élmezőnybe, és akkor bármi lehetséges.
– A Devoti-féle edzéseken hogyan mennek a dolgok? A vízen elsősorban technikáztok, vagy foglalkoztok taktikával is? Vannak elméleti képzések is?
– Van videoelemzés, de inkább a vízen töltjük az időnket. Persze előtte és utána megbeszéljük, hogy ki milyen állítással megy…
– De például a taktikával mi a helyzet?
– Azt magunknak generáljuk a vízen a kis futamokkal, és ami ott történik, természetesen megbeszéljük.
– A versenyeken, az Európa- vagy a világbajnokságon ott van Luca Devoti? Ő személyesen foglalkozik veled? Megbeszélitek a taktikai helyzeteket?
– Luca ott van, persze, a versenyeken. Érdekes, hogy ő nem ezekkel, nem egyes szituációkkal foglalkozik. Igyekszik kiismerni a versenyzőt, és inkább a lelkiállapottal foglalkozik. Persze felméri a pályát és tanácsokat ad, de aztán teljesen a versenyzőre bízza a dolgot.
– Van segítségként sportpszichológus is körülötted?
– Nem, nincs. Az ilyesmit magunkban mi rendezzük és kezeljük.
– De úgy tűnik, egyre jobban fel tudod magadat pörgetni téthelyzetben, és jól teljesítesz. Itt volt például a Gold Cup éremfutama, ahol második lettél. Elmesélnéd azt a futamot?
– A Medal Race-t én nagyon kedvelem. Az már kismezőnyös dolog, és ezzel közelebb áll ahhoz, amit itthon tanultam. A világbajnokságon a rajtom nem sikerült jól, kicsit beragadtam. A kreuz végére hatodiknak értem fel. Hátszélben a bójánál kihalzoltam, aztán vissza és elfalsoltam mellettük. A többiek raumolgattak. Az eléggé speciális, amikor a falsolás a jobb, de én nagyon kedvelem, és most is bejött.
– Erős szélben is falsolsz hátszélben?
– Ebbe a mostani pumpálási stílusba az nem igazán fér bele, sokkal fontosabb a hullámmal haladás, az határozza meg az irányt. Ebben a technikában pedig több a raumolás. Hatékony.
berecz zsombor 10- Nemrégiben határozott összegű szerződést kötött a támogatásodra a Magyar Vitorlás Szövetség, amire eddig nem volt példa.
– Igen ez nagy segítség, de persze ezzel is még messze nincs meg az a pénz, ami egy olimpiai helyezéshez elegendő felkészüléshez kell. Mindenesetre nagyon örülök ennek a támogatásnak, nagy előrelépés. Én persze nem tudok támogatók után menni, csak azt tudom hozzá-tenni a dologhoz, hogy hajtok. Remélem, hogy a javuló eredményekkel megkönnyítem azt, hogy akinek lehetősége van támogatni, úgy érezze, megéri, mert én egyre jobb eredményeket hozok. Szükségem van rájuk, mert ma már nem lehet másképp előrejutni a nemzetközi mezőnyben. Nagyon igyekszem, hogy méltó legyek a támogatásukra.
– Az ellenfelek rövidesen egyre többet mennek Rióba, felkészülni a következő olimpiai helyszínen. Ezzel nehéz lesz lépést tartani!
– Hát szerintem nekem is ezt kell majd csinálnom. Vannak erre vonatkozó tervek, remélem, sikerül majd megvalósítani. Ha komoly olimpiai terveink vannak, márpedig vannak, akkor menni kell velük!
– Olimpiai kvalifikáció?
– Jövőre Santanderben lesz a világbajnokság. Az az első olimpiai kvalifikációs verseny, de csak az a biztos. Úgy értem, ott kell megfutni a szintet, mert mostanában az ISAF-nál meg vannak őrülve egy kicsit, így a fennmaradó helyekre a fejlődő országokat nyomják majd. A későbbi kvalifikáción már lehet, hogy nehezebb vagy lehetetlen lesz bekerülni.
– Valóban, sajnos mi soha nem voltunk fejlődő ország ilyen szempontból. Vagy „fejlett” szocialista, vagy európai fejlett…
– Viszont ezzel a felkészüléssel, amit most csinálok, és ahogy fejlődöm, ha nem jön közbe valami szerencsétlen technikai malőr, elvileg nem lehet probléma a kvalifikáció.
– Mi most a közvetlen felkészülési programod?
– A világbajnokság után megbeszéltük, hogy mindenki eltűnik egy hónapra. Azt csinálunk, amit akarunk, aztán októbertől megint beleállunk. Ebben az eltűnésben azért persze van egy magyar bajnokság is, ahová eljön Zbogar, meg Bambi is, de ott lehet feltöltődni is, mert jó itthon lenni a haverokkal versenyezni és eltölteni egy hetet…

 

phoca_thumb_l_berecz_zsombor_14

 

Képgaléria:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.