Ha Pünkösd, akkor regatta

A Pünkösdi Regatta mezőnye május 18-án már 31. alkalommal rajtolt el Balatonföldvárról Keszthelyre.

Tíz esztendővel ezelőtt a Vitorlázás Magazin Pünkösdi Regatta-beszámolója így írt az akkoriban már két évtizedes múltra visszatekintő versenyről:
„E verseny népszerűsége számos okra vezethető vissza. Az egyik legfontosabb, hogy manapság ez az egyetlen regatta, ahol a versenyzők nagy számban találkozhatnak és kibeszélhetik magukat. Természetesen a többi balatoni rendezvényen is tartanak fogadásokat a verseny után, ám azok nem egészen ugyanazt a légkört kínálják, mint a keszthelyi három nap. Itt az első futam befutója után nem széled szét a mezőny, és a kényszerű egymás mellé zártság láthatóan senkit sem zavar. Sőt… Mintha mindenki várná, hogy valamiféle közösségi élménye legyen a vízen töltött órák magánya után. S ki mással lehetne a legjobban megbeszélni a történteket, mint egy másik vitorlázóval?”
Az akkor leírtak ma is fedik a lényeget: a Pünkösdi Regatta páratlan népszerűségének a versenyzés élményén kívül most is ez a hajtóereje. Az akkori beszámolónkban az is szerepelt, hogy a résztvevők száma rekordot döntött, 204 hajó nevezett. Öt évvel később, 2008-ban így indult a beszámoló: „Fél évtizede minden verseny túlszárnyalja az előző évit, már ami a hajók számát illeti. A fák persze nem nőnek az égig, és van egy határ, amely fölé már nem lehet eljutni. Hogy ez hol húzódik? Nos, erre az idei verseny után sem lehet válaszolni. Idén például a pünkösd igen korai időpontra esett, a verseny előtti hetek kimondottan hűvösek voltak, ami erősen késleltette a hajók felkészítését. A verseny előtt két héttel a balatoni kikötőkben alig lehetett vízen találni hajót. Úgy festett tehát, hogy nem sokan lesznek a regattán, mely idén a balatoni évadnyitót is megelőzte.
Aztán jött a meglepetés: ismét részvételi rekord született: idén 267 hajó nevezett a Pünkösdi Regattára, azaz a TVSK AIS-AHICO Kupára.”
Idén nem volt ennyi hajó, „csak” mintegy 240 egység nevezett a versenyre, ami persze a hagyományoknak megfelelően ezúttal sem okozhatott csalódást.
Persze most már valódi közhely arról értekezni, hogy a Pünkösdi Regatta jó ideje a balatoni nagyhajós versenyévad második legnagyobb versenye. Ám közhely ide, közhely oda: Fináczy Gyuri – azaz Gumó – már évekkel ezelőtt kijelentette: a háromnapos verseny számára érdekesebb, mint a Kékszalag. Ez ugyan ízlés dolga, de tény, hogy egyetlen más versenyen sincs arra lehetőség, hogy a nagyhajós-társadalom ilyen keretek között beszélgethessen közös dolgairól. A rendezvény változatlanul betölti társadalmi kapcsolatépítő funkcióját.
A Pünkösdi Regatta mezőnye május 18-án már 31. alkalommal rajtolt el Balatonföldvárról Keszthelyre.
Az első nap kifejezetten erős szeles futamot hozott, amelynek során a teljes távot cirkálva kellett teljesíteni a hajóknak. Ez a feladat 191 egységnek sikerült. Sokaknak ugyanakkor már a rajt helyszínére történő eljutás is nehézséget jelentett, és menet közben is számos havária történt, melynek okán többen is a futam feladására kényszerültek. A délnyugati szél 6-7 B erősséggel fújt és magas hullámokat eredményezett.
tvsk 05Az első napi futamban az abszolút első helyen a Picabo (Asso 99) érkezett a keszthelyi célba, alig négy és fél órát vitorlázva. Az egyetlen Libera, a Sponsi második lett, s az első húszba két Melges 24-es is befért.
A második napi versenyt – a Helly Hansen Kupát – rövid pályán bonyolították le, Keszthelyről ezúttal nem kellett Szigligetre hajózni. A leálló széltől tartva a versenyvezető biztosra ment, amikor a fordulót Vonyarcra helyezte, ahonnan a Zala-torkolat és a befutó elérése nem okozott nehézséget senkinek sem. Helyreállt a világ rendje is, mert a Sponsi alig másfél óra alatt teljesítette a távot, és nyerte az abszolút versenyt. Érdekességként megemlítendő, hogy az utolsónak befutó YS 2 osztályba sorolt hajónak éppen kétszer ennyi időre volt szüksége. A szél végül nem állt le, sőt a meteorológiai előrejelzés 120 (!) kilométeres orkánnal riogatott, ám ez szerencsére elmaradt, és a parti rendezvények minden különösebb zavar nélkül bonyolódtak le.
A harmadik nap igazi álomvitorlázással ajándékozta meg a mezőnyt. A rajttól a befutóig kifújt, 4-5-ös erősségű, eleinte délnyugati, majd kissé nyugatiasra forduló szél repítette a csapatot az ábrahámhegyi befutóig. A remek szélnek köszönhetően kifejezetten rövidnek bizonyult a pálya, de ilyen körülmények között vitorlázni – felhőtlen ég, napsütés, csodás szél – egészen hazáig maradandó emléke lesz mindenkinek. Az első helyen a Sponsi futott be, ám a korrigált legjobb időt a Nelson futotta.

 

phoca_thumb_l_tvsk_03

 

A rendező mondja
Siklósi Máté, a rendező Túravitorlás Sportklub elnöke a verseny után elmondta, hogy a szervezők azzal a céllal látnak minden évben munkához, hogy a fiataloktól a tapasztalt vitorlázókig minden résztvevő számára alternatívát nyújtsanak. Igaz ez a versenykiírásra, ahol többtestűeknek és a kisebb osztályoknak is biztosítják az indulás lehetőségét, de igaz ez a parti rendezvényekre is, ahol ételben, italban, zenében teremtik meg a választás lehetőségét.
– 2013-ban két komolyabb változásról döntöttünk – fejtette ki az elnök. Az egyik szerint nem értékelünk minden egyes hajóosztályt a különböző futamokban (még a középső napon sem), hanem egységesen értékeljük a három futamot. A díj-átadó ünnepséget ugyanakkor aktualizáljuk azzal, hogy a Földvár–Keszthely táv abszolút és YS dobogósai számára külön kupát alkottunk a Helly Hansen felajánlásai alapján. 2013-ban a Picabo lett a leggyorsabb. Az időeredmény fontos, hiszen minden évben számon tartjuk majd a hitelesített táv legjobb eredményeit. A másik komolyabb változás az volt, hogy a parton versenyhelyzetet teremtettünk az ételek (reggeli és más étkezések), illetve az italok terén. A kikötő szerződött szolgáltatója ugyanis sokszor az indokoltnál talán magasabb árakat várt el a vitorlázóktól, ami idén pár ital esetében jelentősen csökkent (például sör, víz, koktél), de a reggelit is olcsóbban lehetett megvásárolni.
– A rendezvényt színesítették az idén halkabb gitárzenét nyújtó zenekarok, kíváncsiak voltunk, miképpen tetszik ez a résztvevőknek. Fontos számunkra az is, hogy a nyertesek számára átadott érmek jó minőségűek legyenek, minden TVSK-rendezvényre külön formából készíttetjük az érmeket. És persze örültünk annak is, hogy a Yamaha, a Helly Hansen, a Quantum Sails és a Fehérvári Optika segítségével igazán értékes tárgynyereményeket is adhattunk a résztvevőknek. Büszkék vagyunk arra, hogy a vitorlázók jelentős része szerint ez a rendezvény évről évre a leghangulatosabb verseny a Balatonon, amit részvételi kedvük, kitartásuk, visszajelzéseik erősítenek meg.

 

Képgaléria:

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.