Szuper versenyt hozott a Szüreti Regatta

Mintegy másfél órára volt szüksége a Józsa Márton kormányozta Raiffeisen 5050 Fifty-Fiftynek, hogy megtegye az idei Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny első napjának távját. A szombaton 9:00-kor Alsóörsről rajtoló verseny badacsonyi céljába 10:30-kor futott be a magyar fejlesztésű kétárbócos katamarán. Az egytestű mezőny leggyorsabb hajója, a Makara Tamás kormányozta Nelson 8m Open fél tizenkettő után néhány perccel ért Badacsonyba. Makara Tamás egységét a NAU 330-as Kacor Király követte, harmadikként pedig a Honfoglaló 70-es cirkáló ért célba.

Jó 10-15 csomó közötti észak-keleti szél várta a versenyzőket a rajtnál – és a szél ki is tartott az egész versenynap alatt. A mezőny egyik csapata verseny közben balesetet szenvedett és hajójuk elsüllyedt Révfülöp magasságában. A rendezőség több motoros egysége, kiegészülve a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Ruppert mentőegységével azonnal a helyszínre sietett, és kimentette a vízbe esett vitorlázókat, akiket a VMSZ munkatársai a partra szállítottak. Személyi sérülés nem történt – számolt be róla a hunsail.hu.

Az idei túraverseny első napja bátran nevezhető a rekordok Szüreti Regattájának, ugyanis 14:00 után nem sokkal a teljes, versenyben lévő mezőny célba ért.

A vitorlázókat a Badacsony BAHART Kikötőben vacsora várta, majd a 19:00-kor kezdődő ünnepségen vehették át díjaikat a 2019-es Pünkösdi, a 2020-as Őszi Pünkösdi, valamint az idei esztendő Pünkösdi Regattájának hajóosztályonként legjobban teljesítő egységei.

Az ünnepség kezdetén a nap folyamán nyújtott mentési segítségért két egységnek is Fair Play Díjat adott át Náray Vilmos a TVSK elnöke. A Révfülöp magasságában elsüllyedt hajó mentésében ugyanis a Semperger Szabolcs kormányozta Orca és Vajay Gyula vezette Hobby is aktívan részt vett, a balesetet észlelve azonnal lehúzták vitorláikat és a bajbakerültek segítségére siettek.

A díjkiosztó keretében mutatták be a Magyar Vitorlás Akadémia és a Sailing Film kooprodukciójában készült Vitorlás Etikett Rövidfilmsorozat három epizódját, közben a filmben szereplő színészekkel, Farkas Laurával és Máté P. Gáborral hallhattak rövid beszélgetést a résztvevők. Az estét fergeteges tánc zárta, a zenét Dj Massimo szolgáltatta.

Vasárnap az előrejelzéseknek megfelelően a szombati versenynapon tapasztalt szél iránya megmaradt, ugyanakkor 15-18 csomóra erősödött. Az egységeknek így szinte folyamatosan éles menetben kellett vitorlázniuk tengelyben a Balatonnal. Dolgukat megnehezítette a hűvös idő, valamint a szinte egész nap kitartó csapadék. Több hajó technikai hiba miatt volt kénytelen kiállni a versenyből. A szombati nap abszolút nyertese, a Józsa Márton kormányozta Raiffeisen 5050 Fifty-Fifty kétárbocos katamarán kormánytörés miatt adta fel, de ugyanígy járt a Király Zsolt vezette, Yardstick Open csoportban indult Sponsor Wanted is.

A kihívásokkal teli nap vége is izgalmakat tartogatott, hiszen minimális időkülönbséggel futott be az élboly. A Szüreti Regatta második versenynapját végül – sok év után ismét – egy klasszikus hajó, a Pannónia nyerte meg Jordán Balázs kormányzásával. A 70-es cirkáló 12:44:10-kor ért célba. Őket követte a Magnum NAU 370 RUN, melyet Kurucz Sándor 12:46:11-kor kormányzott Balatonföldvárra. A harmadik helyet szintén egy NAU 370 RUN szerezte meg. A Temesfői Zénó kormányozta Sleepwalker kevesebb, mint egy perccel maradt el a Magnumtól, 12:46:50-kor érte el a célvonalat.

A kép összesített eredményei alapján a 2021-es Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny első helyét a Hrutka Gábor kormányozta NAU 370 RUN, a Kaczor Király szerezte meg. Második lett a Pannónia, míg a harmadik az Inhaca3.

A teljes eredménylista az alábbi linken érhető el:

Nyitókép: Raiffeisen Fifty-Fifty Facebook

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.