Rekordszámú vitorlás versenyzett az István a Király Kupán

Minden eddiginél több, 74 hajó indult az idén a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén, az István a Király Kupán. A Keszthelyi-öbölben tartott versenyen 194 vitorlázó mérte össze tudását, ami ugyancsak csúcsnak számít.

Az István a Király Kupa vitorlásverseny csaknem 40 éves múltra tekint vissza, de az elmúlt három évben indult igazi fejlődésnek, és az idei érdeklődés a legszebb reményeinket is felülmúlta – mondta Gárdos Péter. A szervező Keszthelyi Túravitorlás Club (KTC) elnöke szerint a 74 induló hajó egyértelműen azt mutatja, hogy a sokáig belterjesebb rendezvény már nemcsak a nyugati medence, hanem az egész Balaton jegyzett és népszerű vitorlásversenyévé vált, ami segít abban, hogy a Nyugat-Balaton is fontosabb szerepet töltsön be a tó sportéletében.

A növekedés látványos, hiszen a tavalyi 52 után az idén már 74 hajó indult, és a 2020-as 152 vitorlázót követően most már 194-en álltak rajthoz az István a Király Kupán. A most először pénzdíjas verseny Abszolút-1 kategóriáját az a Gardazzurra nyerte, amely a Kékszalagot is elhódította 2002-ben és 2004-ben. Az egyben a Szekszárdi Borok Nagydíját is elnyert Gardazzurra hajóként is kiemelkedett a mezőnyből, és Gárdos Péter szerint már az indulása is azt jelzi, hogy rangja lett ennek a versenynek. A számos hajóosztály, és az idei évben először elindított ifjúsági futam vitorlásai benépesítették a Keszthelyi-öblöt, amit azok is élvezhettek, akik csak a partról csodálták a vitorlások vetélkedését.

Gárdos Péter elmondta, hogy a verseny népszerűségének és sportékének növekedése mellett igazi közösségépítő eseménnyé vált az István a Király Kupa, hiszen az idén már több százan vettek részt az eseményhez kapcsolódó gasztronómiai és zenés programokon. Az elnök szerint a mostani sikerek további lökést adhatnak a versenynek, amely néhány éven belül az egyik legnagyobb hazai vitorláseseménnyé és egésznapos turisztikai látványossággá válhat.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.