Látványos flottafelvonulás készül

Olyan kivételes eseményt láthatunk a balatonfüredi Tagore sétányról, amelyet legközelebb csak 25 év múlva rendeznek meg. A BAHART és más személyhajózási társaságok hajóinak nagyszabású együttállása és felvonulása az őszi Balaton egyik legérdekesebb látványosságának ígérkezik.
Szeptember 18-án díszbe öltöznek a balatoni személyszállító hajók. A balatoni hajózás 175. évfordulóját ünneplő Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) megrendezi a balatoni személyszállító hajók kirajzását és díszszemléjét. A részletekről a Likebalaton.hu kérdezte Dónucz Lászlót, a BAHART értékesítési és stratégiai igazgatóját.

– Hány hajó vesz részt a díszszemlén?
– 30 fölötti hajószámmal kalkulálunk. A BAHART személyhajó-flottáján és kompjain kívül a hatóságokat, illetve a magánhajózási társaságokat is meghívtuk, akik a Balatonon valamilyen hajóval személyszállítást végeznek. Nagy örömünkre szolgál, hogy többen elfogadták a meghívást. A BAHART 18 személyhajója és két kompja mellett várhatóan 10-12 más által üzemeltetett balatoni hajó is szerepet vállal a díszszemlén. 2021-ben ünnepeljük a balatoni hajózás 175. évfordulóját, jubileumi ünnepségsorozatunk mottója: “Tradíció és Modernizáció”. A hajók nagyszabású együttállása és felvonulása is egy olyan tradíció, amit tovább szeretnénk folytatni. Csak 25 évente kerül sor ilyen grandiózus eseményre.

A Bahart személyszállító hajói mind felsorakoznak
Fotó: Krausz Andrea

– Úgy hallottam, hogy több hajó indul a siófoki kikötőből át, Balatonfüredre. Ez önmagában is nagy látványosságnak ígérkezik.

– Siófokról egy meghatározott ütemterv szerint, reggel 7 órakor indul a kihajózás. Másfél órára lesz szükség ahhoz, hogy mindannyian elinduljanak a füredi partok irányába.

Szeretnénk a járműveket kategorizálva felsorakoztatni: például a három katamarán, és a nosztalgiaflotta tagjai együtt haladnak majd. Már önmagában az, hogy ennyi hajó egyszerre, egy irányba hajózik, nagyon látványos dolog lesz. A 8 óra 30 perckor Siófokról induló Szigliget motorosra a nézők is felszállhatnak és átkirándulhatnak a füredi kikötőbe. Ez a járat a tervek szerint 12 órakor indul vissza. Több BAHART-járat azonban nem lesz ezen a napon, hiszen minden személyhajónk a díszszemlén vesz részt. Csak Szántód és Tihany között teljesít majd szolgálatot két komp, valamint az eseményt követően Balatonfüreden és Siófokon lesz mód sétahajózásra délután. Szeptember 19-én vasárnaptól természetesen visszaállunk a meghirdetett utóidényi menetrendünkre az összes érintett kikötőben.

Személyhajózásra október 24-ig lesz még mód idén a Balatonon.

Kelén hajó Siófokon Fotó: Krausz Andrea

Kelén sétahajó Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

– A nézők honnan láthatják a legjobban a díszszemlét?
– Célszerű a balatonfüredi Tagore-sétányon, a partról követni az eseményt, ahonnan minden hajót egyben lehet majd látni. A füredi hajóállomás mólószárától kezdődően Csopak irányába sorakoznak majd fel a járművek mintegy 750 méter hosszúságú egyenes mentén, remélhetőleg, kedvező széljárás esetén orral a sétány felé.

A hajókról szakértő kommentátor, Borbély Ferenc mesél a helyszínen, és természetesen óriáskivetítőt is telepítünk a sétányra.

Két kompot, a Széchenyit és a Kossuthot is felvonultatjuk a díszszemlén. Az egyik komp fedélzetén tartózkodó vezetők és meghívott vendégeink tisztelgéssel köszöntik a díszszemle résztvevőit úgy, hogy elhaladnak a felsorakozó hajók előtt.

Két komp is ott lesz a díszszemlén, a többi pedig üzemel
Fotó: Krausz Andrea

– Hogy készülnek a hajósok az eseményre, mennyire fontos ez az életükben?
– Természetesen kiemelt eseménynek tekintik. A jelenlegi kollégák közül néhányan emlékeznek a 25 évvel ezelőtti eseményre is, ami 1996-ban volt. Mindenki a legszebb egyenruhájában érkezik, és kicsinosítják a hajókat. Ők is csak 25 évenként látják együtt ezeket a személyszállító járműveket. A hajóflottát a hajózási szezonban 16 BAHART-kikötőben állomásoztatjuk a helyi feladataiknak és szolgáltatáskínálatunknak megfelelően.

A téli időszakban a telephelyre ugyan mindegyik megérkezik, de vízen, mozgásban soha nem látható együtt a teljes hajóflotta.

Nyitókép: Krausz Andrea -Likebalaton.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.