Ismét Mári és Zsombi az év vitorlázója

Nem hozott meglepetést az idei Év Vitorlázója választás sem: ismét Érdi Mári és Berecz Zsombor nyert.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 178/2021(11.08.) sz. határozatával a versenyengedélyes sportolók és az elnökség szavazatai alapján az Év Vitorlázójának választotta: Berecz Zsombort és Érdi Máriát, az Év Ifjúsági Vitorlázójának választotta: Fehér Borókát és Tóth Attila – Borda Levente párost.

A szavazatok összesítése alapján a hölgyeknél Érdi Mária, a férfiaknál pedig Berecz Zsombor lett az Év Vitorlázója.

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor (Procelero Sportegyesület) 2021-ben Portugáliában, Finn hajóosztályban az Európa-bajnokságon 1. helyezést, a Világbajnokságon 4. helyezést ért el. A Tokióban megrendezett olimpián Finn hajóosztályban olimpiai ezüstérmes lett, az éremfutamban látványos győzelmet aratott. A magyar vitorlássport eddigi legjobb olimpiai eredményét szerezte meg.

Érdi Mári

Érdi Mári (MVM SE) a női vitorlázás kiemelkedő alakja. 2021-ben a Portugáliában megrendezett Európai kvalifikációs versenyen 14. helyezést, a hollandiai Allianz Regattán 2. helyezést ért el. A tokiói olimpián a 13. helyen végzett. Az ötödik futamban sikerült megszereznie a 2. helyet.

Érdi Mári kilencedszer, Berecz Zsombor pedig tizenegyedszer lett az Év Vitorlázója.

Idén lehetett először szavazni a fiatalokra, az Év Ifjúsági Vitorlázója lány kategóriában Fehér Boróka, fiú kategóriában pedig Tóth Attila – Borda Levente páros kapta a legtöbb szavazatot.

Fehér Boróka

Fehér Boróka (Balatoni Yacht Club) a 2021-es szezonban Optimist hajóosztályban részt vett Olaszországban a Világbajnokságon, ahol 59 nemzet 259 vegyes mezőnyében a 44. helyen végzett, a lányok között pedig a 10. legjobb lett a világon! 2021 augusztusában megszerezte a Magyar Bajnoki címet és ezzel lányként Eszes Detta 1987-es összetett győzelmét sikerült megismételnie 34 év után!

Tóth Attila – Borda Levente

Tóth Attilának és Borda Leventének (SVE) ez az első éve 29er hajóosztályban. A 2021-es év összes ranglistaversenyének élén állnak, Magyar Bajnoki címet szereztek, a Kereked által rendezett Európa-kupa fordulót is megnyerték abszolút első helyeket szerezve. A csehországi Lipnoban rendezett Európa-kupán második helyezést értek el. A Spanyolországban, Valenciában rendezett Világbajnokságon – elsőként a magyarok között – a 43.helyen végeztek. Vezetik a magyar ranglistát, így kvalifikálták magukat a decemberi Ifjúsági Világbajnokságra Omanba, ahol biztosan méltón képviselik majd a magyar vitorlássportot.

Sajnos – a koronavírus-járvány miatt – a díjátadó ünnepség megrendezése bizonytalan, reméljük, hogy az őszi járványhullám lecsengésével személyesen, méltó módon adhatja át a Szövetség a díjakat.

Nyitókép: Érdi Mári és Berecz Zsombor a 2019-es díjátadón

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.